
Onbekend is onbemind. En er zijn veel misvattingen over wat vloerverwarming is en hoe het werkt. Het wordt tijd dat we dat voor eens en altijd rechtzetten. We laten u zien hoe dit duurzame en kostenefficiënte systeem werkt en waarom het een uitstekende keuze zou zijn voor uw woning.
Soorten vloerverwarming
Voordat we het over de mythes hebben, willen we eerst eens kijken naar de verschillende soorten vloerverwarming.
Momenteel zijn er twee soorten vloerverwarmingssystemen: elektrische systemen en hydraulische systemen, die met warm water werken. Het hydraulische systeem bestaat op zijn beurt ook uit twee verschillende soorten, een droog systeem en een nat systeem. Het verschil tussen deze twee is de manier waarop de leidingen gelegd zijn.
Bij watersystemen zitten de leidingen in de dekvloer, bij droge systemen zitten de leidingen in de vloerplaten om als warmtegeleider te dienen. Bij nieuwbouwprojecten wordt meestal de 'natte' hydraulische variant gebruikt, terwijl de droge versie en de elektrische systemen het meest geschikt zijn voor renovaties.
Nu we de technische kant van vloerverwarming een beetje gezien hebben, is het tijd om te kijken naar de misvattingen rond vloerverwarming.

Mythe 1: vloerverwarming is veel duurder dan radiatoren
Het klopt dat de installatie van vloerverwarming 30% duurder is dan bij traditionele radiatoren. Maar vloerverwarming is een investering die zich op de lange termijn terugverdient. Omdat het systeem energiezuiniger is en minder onderhoud nodig heeft, zijn de energierekening en de totale systeemkosten veel lager dan bij traditionele radiatoren.
Mythe 2: een huis met vloerverwarming is nooit warm
Hoewel vloerverwarming inderdaad niet zoveel warmte produceert als een conventionele radiator, wordt er wel genoeg warmte gegenereerd om een comfortabele omgeving te creëren. Het systeem verdeelt de warmte gelijkmatig over het gehele vloeroppervlak, zodat de kamertemperatuur tot 25°C kan oplopen. Huiseigenaren kunnen de thermostaat zelfs een paar graden lager zetten en zijn er zeker van dat ze geen warmte verliezen.


Mythe 3: vloerverwarming is technisch gezien elektrische verwarming
Elektrische vloerverwarming werkt uiteraard op elektriciteit, maar het hydraulische systeem werkt met warm water en centrale verwarming. Er is ook een optie om een vloerverwarmingssysteem op een warmtepomp aan te sluiten. De warmtepomp heeft weliswaar een beetje elektriciteit nodig, maar maakt ook gebruik van hernieuwbare energie. Omdat vloerverwarming op een constante lage temperatuur werkt, is de keuze om een warmtepomp aan uw systeem toe te voegen een ideale keuze.
Mythe 4: vloerverwarming doet er langer over om een huis op te warmen, dus er is nooit een consistente temperatuur
Elektrische vloerverwarming werkt bijna net zo snel als radiatoren, maar hydraulische systemen reageren iets langzamer. Maar dat betekent niet dat je het koud zal krijgen. Het is belangrijk om te kijken hoe u uw systeem zo goed mogelijk op uw levensstijl kunt afstemmen en hoe u de temperatuur binnen comfortabel kunt houden. Als u bijvoorbeeld een hydraulisch systeem hebt, kunt u er via de instellingen voor zorgen dat de kamertemperatuur 's nachts slechts drie graden daalt.


Mythe 5: vloerverwarming wordt alleen in de vloer geïnstalleerd
Dit is misschien een beetje verrassend, maar vloerverwarming kan wel degelijk buiten de vloer geïnstalleerd worden. Het kan ook in de muren of plafonds om kamers nog sneller te verwarmen. Vloerverwarming neemt eigenlijk geen extra ruimte in beslag, dus het kan perfect in elk modern interieur.
Mythe 6: van vloerverwarming gaan je voeten opzwellen
In de beginperiode van vloerverwarming kon de kamertemperatuur oplopen tot meer dan 35°C, en dan konden voeten gaan opzwellen. Maar met de huidige systemen komt dat niet meer voor, zeker niet als uw huis goed geïsoleerd is. Door vloerverwarming te combineren met een warmtepomp kan het systeem zelfs voor koeling zorgen, wat in de warme zomermaanden een pluspunt is.


Mythe 7: vloerverwarming is ongezond
Vloerverwarming voorkomt de circulatie van stofdeeltjes die allergieën of ziekte kunnen veroorzaken. Huiseigenaren krijgen ook een betere luchtvochtigheid en een gezondere omgeving zonder huisstofmijt en schimmel, wat vooral nuttig is voor mensen die last hebben van allergieën of ademhalingsproblemen.
Mythe 8: vloerverwarming kan niet met parket gecombineerd worden
Als u rekening houdt met een aantal factoren, kunt u vloerverwarming en parket gemakkelijk combineren. Met een stabiele houtsoort die bestand is tegen vocht en een meerlaagse uitvoering waarvan de planken tot 15 cm breed zijn, mag dat geen probleem zijn!
