Skip to main content

Pollenallergie: hoe kunt u zich doeltreffend beschermen?

Loopneus, hevig niezen, zere keel... De terugkeer van het mooie weer is niet alleen goed nieuws, maar met de lente komen ook de pollen weer terug, die door mensen met allergieën zo worden gevreesd. Heeft u ook last van pollenallergie? Er zijn manieren om je te beschermen. Naast de traditionele oplossingen die we al vele jaren kennen, komen er nu ook nieuwe technologieën op de markt om verlichting te bieden bij dit soort allergie. Een kort overzicht van de gekende remedies en veelbelovende nieuwe oplossingen.

Wat is een allergie precies?

Een allergie is gewoon een overreactie van het lichaam op een externe stof waarvoor het overgevoelig is. Eenmaal blootgesteld aan deze allergene stof, raakt het immuunsysteem ontstoken en veroorzaakt het de reactie die zo gevreesd wordt door mensen met een allergie, en die zich kan uiten in verschillende lichamelijke symptomen.

Mensen met een pollenallergie hebben vooral in het voorjaar last van hun allergie, wanneer bloeiende planten zich voortplanten en hun stuifmeel in de lucht verspreiden. Het probleem? Dit stuifmeel verspreidt zich overal en stopt niet bij de buitenmuren van onze huizen. Zelfs binnenshuis zijn pollen verantwoordelijk voor onaangename symptomen zoals niezen en, in geval van ernstige allergie, acute ademhalingsproblemen.

Hoe bescherm je jezelf tegen een allergie voor pollen?

Tegenover de invasie van pollen in de lente kunnen een paar beschermende maatregelen helpen om allergische symptomen te verminderen. Het is niet aangeraden om intensief te sporten, de was buiten te drogen, met open ramen te rijden of zelfs het gras in uw tuin te maaien. Naast deze gevallen van directe blootstelling aan allergenen, kunnen er ook bepaalde verborgen factoren zijn die de allergische reactie kunnen beïnvloeden. Luchtverontreiniging, bijvoorbeeld, irriteert de luchtwegen en maakt het voor pollen gemakkelijker om binnen te dringen, nog afgezien van het feit dat verontreiniging pollen kwetsbaarder maakt, waardoor ze in nog fijnere en vluchtigere deeltjes uiteenvallen. Door zware vervuiling is het risico van blootstelling dus des te groter.

Medische behandelingen en andere oplossingen

Er bestaan momenteel twee soorten behandelingen met geneesmiddelen om pollenallergie te behandelen: antihistaminica, oogdruppels en neussprays, plaatselijke behandelingen die "alleen" de symptomen van de allergie behandelen, en desensibilisatie, een behandeling van verscheidene jaren die erop gericht is de oorzaak van de allergie te genezen door een gecontroleerde en langdurige blootstelling aan allergenen.

Als u echter van mening bent dat "voorkomen beter is dan genezen", zijn er ook nieuwe oplossingen op de markt die de hoofdoorzaak van het probleem aanpakken: de aanwezigheid van pollen in de lucht. Er zijn nu luchtreinigers op de markt die virussen en bacteriën uit de omgevingslucht verwijderen en tevens deeltjes zoals stof en, uiteraard, pollen filteren.

Luchtreinigers van Daikin

De nieuwe Daikin luchtreinigers zijn uitgerust met elektrostatische HEPA-filters, uiterst efficiënte luchtpartikelfilters die elektrostatische krachten uitstralen om een maximale hoeveelheid zwevende deeltjes op te vangen. Deze ultramoderne luchtreinigers vangen bijna 99% van de deeltjes met een grootte tussen 0,1 μm en 2,5 μm alvorens ze te ontleden door oxidatie met behulp van Streamer-technologie. Het grootste deel van de pollen in huis wordt zo vernietigd om de allergische symptomen doeltreffend te verlichten, nog afgezien van het feit dat u kunt rekenen op een krachtige luchtbevochtiging om uw slijmvliezen te beschermen tegen uitdroging. U hoeft niet te vrezen voor de terugkeer van die mooie lentedagen!

Daikin helpt u het luchtzuiveringssysteem te kiezen dat het meest geschikt is voor uw thuissituatie.

Aanverwante artikelen

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie