Skip to main content

De warmte voelt wederzijds

Terwijl Kjeld Nuis en Antoinette Rijpma-De Jong aan de bar shirts signeren voor een winactie, krijgt een groep installateurs voor een training een rondleiding door het eerder dit jaar in Thialf geopende Daikin Experience Center. Naast Breukelen het tweede centrum in Nederland waar je de Daikin-producten niet alleen kunt zien en aanraken, maar ook kunt voelen en ‘beleven’. En extra mooi: dé ideale plek waar schaatsers en fans elkaar kunnen ontmoeten!
 

Collective housing project Veenendaal


Kjeld en Antoinette spreken vol bewondering over de warme band die ze met Daikin ervaren. Op de vraag aan de twee wereldtoppers om ambassadeur te worden van de hoofdsponsor van ‘Schaatsend Nederland’, hoefden ze dan ook niet lang na te denken. Antoinette, al ruim twee jaar aan Daikin verbonden: “Natuurlijk ben ik blij met Daikin als sponsor, maar het voelt bijna als m’n tweede familie. De mensen zijn heel erg betrokken. Het is fijn dat ‘ze’ er altijd zijn, zelfs op m’n bruiloft haha. In het algemeen kun je wel stellen dat de mensen van Daikin heel toegankelijk zijn en dan kost het als sporter ook geen moeite om iets terug te doen.”

Kjeld, sinds dit seizoen ambassadeur: “Mooi om aan boord te zijn bij een partij die zo betrokken is bij het schaatsen. Dankzij Daikin en andere partners kunnen wij professioneel onze sport bedrijven, dus daar moeten we als schaatsers gewoon heel erg dankbaar voor zijn. Bij grote kampioenschappen staan we met het logo op ons voorhoofd. Maar als we na afloop van de wedstrijden naar het Daikin Experience Center komen om even na te praten, dan voel je ook letterlijk de warmte en passie voor de sport. Ja, ik ben er ook best trots op om mezelf op grote foto’s te zien hangen en samen met Antoinette een hoofdrol te spelen in de online campagnes over bijvoorbeeld het Nieuwe Verwarmen. Daar krijg ik zelf ook energie van.“

Klimaat

Zijn Kjeld en Antoinette zelf ook bewust bezig met bijvoorbeeld de opwarming van de aarde en het veranderende klimaat? Antoinette: “We vliegen voor wedstrijden natuurlijk de hele wereld over, we eten vlees en het maken van kunstijs en het reguleren van de temperatuur op overdekte schaatsbanen kosten ook veel energie. Dus in die zin vervullen we tijdens onze topsportcarrière niet echt een voorbeeldfunctie. Ik ben wel milieubewust en scheid bijvoorbeeld ook afval, maar ik denk dat ik vooral ná mijn carrière nog wel wat slagen kan maken op dit gebied.”

Kjeld: “Ik ga elke dag op de fiets naar het ‘werk’, in mijn geval de training. Dan ben ik zelf gelijk opgewarmd en kan ik de auto laten staan. Ook beter voor het milieu! Wij merken de gevolgen voor het klimaat natuurlijk vooral door het feit dat er minder vaak natuurijs is. Dat is wel ontzettend jammer, want ik kan me nog wel herinneren dat ik - toen ik klein was - vanzelf werd meegenomen in de natuurijs-gekte als het een paar graden ging vriezen en iedereen om me heen de ijzers weer uit het vet haalde. Op zulke momenten is schaatsen natuurlijk ook een heel laagdrempelige sport, want er is altijd wel een slootje of kanaaltje in de buurt te vinden. Maar als je realistisch bent is het voor onze sport ook vooral van belang dat de kunstijsbanen blijven bestaan en we die steeds meer verduurzamen. Fijn dat Daikin ook daar haar kennis en ervaring voor inzet.” 

“Ik heb zelf al heel lang niet meer op natuurijs gestaan, maar ik zou het vooral onze marathon-vrienden van harte gunnen dat het weer eens stevig gaat vriezen. Om nog maar te zwijgen over een Elfstedentocht… Ik zat in 1997 als 8-jarige ademloos voor de tv en vond het supervet om te zien. Hoe gaaf zou het zijn als mijn eigen zoontje en andere kinderen die unieke ‘ijskoorts’ ook weer kunnen meemaken?!” aldus Kjeld. Antoinette knikt bevestigend: “Ik was bij de laatste Elfstedentocht pas 2, dus heb dat niet bewust meegemaakt. Maar ik ben geboren en getogen in Friesland, dus schaatsen zit ons in het bloed. Het is bij mij wel eens voorgekomen dat ik ’s morgens op natuurijs reed en ’s middags een wedstrijd in Thialf.” 

Eigen huis

Beide ambassadeurs hebben inmiddels ook de nodige Daikin-producten in hun eigen huis laten installeren. Antoinette: “Mijn man Coen en ik hebben het oude huis van mijn ouders, een boerderij, overgenomen en bij de verbouwing hebben we ook goed naar duurzaamheid gekeken. Dankzij een hybride warmtepomp van Daikin besparen we liefst 70% op gas en is onze energierekening aanzienlijk naar beneden gegaan. Ook hebben we enkele airco’s van Daikin geïnstalleerd. Zowel op onze slaapkamer als in de oude schuur waar we een sport- en kantoorruimte van hebben gemaakt. Die airco’s zijn niet alleen energiezuinig, maar staan ook nog eens prachtig in het interieur. Het oog wil ook wat…” Dat laatste kan Kjeld beamen: “Ja, die airco’s…heel mooi. En ik kijk ook uit naar de warmtepomp. Zeker als je er uiteindelijk niet alleen energie, maar ook nog geld mee bespaart!”

Olympische Spelen
Over duurzaamheid gesproken… Ook de prestaties van Antoinette en Kjeld zijn nog niet aan slijtage onderhevig. Antoinette: “Ik heb vorig seizoen alles gewonnen wat er te winnen viel. Na de zomer moest ik weer even op gang komen, maar ook dat herken ik van andere jaren. Het gaat nu weer steeds beter, dus ik kijk met veel vertrouwen uit naar de komende toernooien én uiteraard ook al met een schuin oog naar de Olympische Spelen van Milaan.”

Die Spelen in 2026 vormen voor Kjeld eveneens de bekende stip aan de horizon. “Het gaat nog steeds superlekker. Ik merk nauwelijks dat ik een dagje ouder word, voel me nog hartstikke fit. Nog twee jaar knallen en dan is het klaar. Maar ik heb mezelf voorgenomen om ook volop te genieten van de weg er naartoe. En net als Antoinette ben ik Daikin dankbaar voor de steentjes die zij daar aan bijdragen.”

schaatsbaanrotterdam

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie