Skip to main content

Over ecologische transitie, decarbonisatie en HVAC-systemen

Door de klimaatverandering zijn instellingen steeds gevoeliger geworden voor de impact die wij mensen hebben op de wereld waarin wij leven. De noodzaak om het milieu te beschermen heeft geleid tot een reeks regels, programma's en acties die in de loop der jaren zijn uitgevoerd. Een daarvan is de Europese Green Deal - een reeks beleidsmaatregelen van de Europese Commissie die de Europese Unie (EU) tegen 2050 klimaatneutraal moet maken.

Koolstofneutraliteit is een onderwerp dat veel verschillende sectoren raakt, waaronder de bouwsector.

Volgens rapporten van de Europese Unie is de bouwsector verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het energieverbruik en 36% van de CO2-uitstoot in de EU.

Daarom heeft de Europese Unie in 2021 besloten de regels voor de energieprestaties van gebouwen af te stemmen op de Europese Green Deal en de gebouwen van de EU tegen 2050 koolstofvrij te maken.

 

De uitdaging voor de HVAC-sector

In dit verband is vastgesteld dat de temperatuurregeling van ruimten (koeling en verwarming) een belangrijke bijdrage levert aan het energieverbruik (80%) van gebouwen en aan de opwarming van de aarde.

Dit scenario vormt een grote uitdaging voor de volledige HVAC-sector: hoe kunnen meer geavanceerde alternatieven voor traditionele technologieën die de temperatuur van ruimten regelen de duurzaamheidsdoelstellingen helpen bereiken?

Om ervoor te zorgen dat dit gebeurt, moet de HVAC-sector koel- en verwarmingsoplossingen ontwikkelen die toch aan de behoeften van veeleisende HVAC-projecten voldoen en ondertussen ook:

  • zeer weinig energie verbruiken,
  • de CO2-uitstoot drastisch verlagen en
  • koelmiddel gebruiken met een minimale impact op het milieu.

Aangezien 40% van het Europese energieverbruik afkomstig is van Europese gebouwen en 80% van het energieverbruik van een gebouw afkomstig is van airco- en verwarmingssystemen, is het noodzakelijk deze systemen verder te ontwikkelen om zo het energieverbruik en de daaruit voortvloeiende impact op het milieu te verminderen. Dat kan alleen door traditionele koel- en verwarmingssystemen te vervangen door efficiëntere oplossingen die de impact op het milieu verminderen door minder energie te verbruiken en zowel direct als indirect minder uit te stoten.

 

De inspanningen van Daikin

Daikin biedt betrouwbare producten van hoge kwaliteit. Het merk staat binnen de sector ook bekend om de geavanceerde technologie die het ontwikkelt om de impact van airconditioning op het milieu te minimaliseren.

Sinds zijn oprichting heeft het bedrijf zich gericht op de ontwikkeling van technologie die sociale en maatschappelijke problemen kan helpen oplossen terwijl het bedrijf zijn activiteiten verder uitbreidt. De groep streeft ernaar om aan de verwachtingen te voldoen en wereldwijd het vertrouwen te behouden als een wereldwijde onderneming die de gezondheid en het comfort van de mens ondersteunt en tegelijk toegevoegde waarde creëert voor het milieu en de impact van de mens erop vermindert. Daarom besteedt Daikin speciale aandacht aan de ontwikkeling van duurzame en uiterst efficiënte technologieën en werkt het voortdurend aan de vermindering van de impact van het productieproces op het milieu.

Als onderdeel van de Daikin-groep benadert Daikin Applied Europe duurzaamheid door ervoor te zorgen dat zijn fabrieken hun energieverbruik hebben verminderd en alleen gecertificeerde groene energie gebruiken, opgewekt uit hernieuwbare bronnen. Dat helpt ervoor te zorgen dat de impact van het productieproces op het milieu tot een minimum wordt beperkt. 

Bovendien zijn de producten van Daikin voor de toegepaste sector, net als die voor de residentiële sector, ontworpen om de beste prestaties op de markt te leveren op het vlak van energierendement.

Dit doel wordt voortdurend nagestreefd met de ontwikkeling van eigen technologie die ook de prestaties van de koelaggregaten en warmtepompen van Daikin verbetert.

Zo heeft de schroefcompressor van Daikin een geoptimaliseerd schroefprofiel dat met koelmiddel met een laag aardopwarmingsvermogen zeer hoge energierendementen bereikt.

Lees hier meer over de enkelvoudige schroefcompressor met inverter van Daikin

Ook de invertertechnologie van Daikin, die in veel koelaggregaten en warmtepompen van Daikin is geïntegreerd, verlaagt het verbruik door het energieverbruik te optimaliseren en energieverspilling te elimineren.

Lees hier meer over hoe Daikin de technologie leverde voor een datacenter met negatieve CO2-uitstoot

Al deze oplossingen zijn erop gericht de impact van HVAC-technologie op het milieu te helpen verminderen, door technologieën van de nieuwe generatie aan te bieden die 32% efficiënter zijn dan traditionele technologieën en die verwarmingssystemen tot 30% efficiënter kunnen maken dan traditionele technologieën, zoals ketels.

Daikin breidt zijn benadering van de circulaire economie ook uit tot de terugwinning van koelmiddel.

In het Loop-programma van Daikin wordt koelmiddel zoals R-410a, R134a en R-32 gemakkelijk teruggewonnen, geregenereerd en hergebruikt, wat de impact op het milieu elimineert wanneer koelmiddel anders aan het einde van zijn levensduur zou moeten worden verwijderd.

Lees hier meer over het Loop-programma van Daikin

Verwante artikels

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie