Skip to main content

Ventilatiesystemen

Zorg voor een gezonde omgeving in je huis door schone, frisse lucht toe te voegen met onze centrale ventilatiesystemen met warmteterugwinning

Gezin van vier dat geniet van een goed geventileerde kamer

Optimale binnenluchtkwaliteit

Bespaar energie met warmteterugwinning

Dag en nacht een stille werking

Discrete en onopvallende ventilatie

Lucht die altijd fris en schoon is

Verbeter de kwaliteit van de lucht die je thuis inademt door verontreinigingen en onzuiverheden te verwijderen die schadelijk zijn voor je gezondheid

Familie van vier speelt bordspellen in hun geventileerde woning

Bespaar energie en verlaag je kosten

Houd het ’s winters behaaglijk en bespaar energie door de ramen dicht te houden, omdat verse buitenlucht wordt verwarmd door ons warmteterugwinningssysteem

Moeder stopt haar dochter in bed met een comfortabel gevoel dankzij een goed geventileerde kamer

Meer informatie

Een woningventilatiesysteem verbetert de luchtkwaliteit door verse buitenlucht aan te voeren en muffe binnenlucht af te voeren. Het maakt gebruik van een warmtewisselaar om de temperatuur en de luchtvochtigheid stabiel te houden, waardoor de verwarmingskosten dalen. Er zitten ook filters in om verontreinigingen en allergenen te verwijderen, waardoor de lucht schoner en gezonder is om in te ademen.

Een DUCO centraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning verbetert de luchtkwaliteit door verse buitenlucht aan te voeren en muffe binnenlucht af te voeren. Het maakt hiervoor gebruik van een warmtewisselaar, die de binnentemperatuur veel stabieler houdt.

Het ventilatiesysteem bestaat uit twee hoofdonderdelen:

1) Warmtewisselaar: De warmtewisselaar is een apparaat dat warmte van muffe binnenlucht overdraagt aan verse buitenlucht. Dit draagt bij aan een stabiele binnentemperatuur, waardoor de verwarmingskosten dalen.

2) Filters: Het systeem bevat ook filters die verontreinigingen en allergenen uit de lucht verwijderen. Deze filters vangen verontreinigingen in de lucht op en neutraliseren ze, waardoor de lucht in je huis of kantoor schoner en gezonder wordt om in te ademen.

Bovendien past het DUCO centrale ventilatiesysteem met warmteterugwinning de ventilatorsnelheid automatisch aan de luchtkwaliteit aan. Er is ook een bedienings- en timerfunctie voor de verschillende kamers waar je het systeem gebruikt. Hiermee kun je het systeem instellen om gedurende een bepaalde tijd te draaien.

Om de betrouwbaarheid en levensduur van je DUCO centrale ventilatiesysteem met warmteterugwinning te garanderen, moet je het regelmatig laten inspecteren. Hierbij kunnen de DucoVents worden schoongemaakt, filters worden vervangen en lekkages of andere problemen worden opgespoord.

Het is ook belangrijk om de toevoer- en afvoeropeningen vrij te houden van obstakels en regelmatig de filtervervangingsindicator te controleren, zodat je zeker weet dat de filters niet verstopt zijn en vervangen moeten worden.

De luchtstroom en temperatuur in de verschillende kamers van je huis of kantoor moeten ook meegenomen en regelmatig gecontroleerd worden om er zeker van te zijn dat het systeem de verse lucht gelijkmatig over het gebouw verdeelt.

Een ventilatiesysteem helpt om de binnenluchtkwaliteit op een aantal belangrijke manieren te verbeteren.

Het voert verse buitenlucht aan en verwijdert tegelijkertijd muffe luchtjes in huis. Dit proces staat bekend als ‘luchtverversing’. Het verwijdert en verdunt luchtvervuiling, allergenen en andere verontreinigingen.

1) Ventilatieopeningen: Bij een ventilatiesysteem wordt gebruik gemaakt van een combinatie van DucoVents voor de toevoer en DucoVents voor de afvoer om verse lucht door een gebouw te laten circuleren. Deze verse lucht wordt vervolgens verspreid met behulp van HEPA-filters. Deze filteren de binnenlucht, die daardoor wordt geneutraliseerd, zodat je huis een gezondere en schonere plek wordt om te ademen.

2) Minder allergieën en astmasymptomen: Een ventilatiesysteem helpt om de symptomen van allergieën en astma te verminderen door deeltjes uit de lucht te verwijderen.

3) Vermindering van geurtjes: Dagelijkse activiteiten, zoals koken, veroorzaken ongewenste geurtjes. Een ventilatiesysteem helpt om deze onaangename geurtjes te verwijderen, waardoor je leefomgeving comfortabeler wordt.

4) Verbetering van het comfort: Een ventilatiesysteem kan bijdragen tot een comfortabelere en aangenamere woon- of werkruimte. Het verwijdert verontreinigingen, onaangename luchtjes en allergenen, waardoor je een schonere, veiligere omgeving krijgt.

Slechte ventilatie tast zowel je huis als je gezondheid aan. In slecht geventileerde huizen kan zich vocht ophopen, waardoor schimmels en muffe geuren in gipsplaten of andere bouwmaterialen ontstaan. Vochtophoping kan ook leiden tot constructieve schade en rot, waardoor ongedierte en andere plagen worden aangetrokken. Als gevolg hiervan kan een ander probleem ontstaan: gebouwen kunnen te warm of te koud worden, wat leidt tot een hoger energieverbruik en dus hogere kosten. De vorming van schimmels, bacteriën en een slechte luchtkwaliteit kunnen ook leiden tot ademhalingsproblemen, allergieën en vermoeidheid. Beide problemen hangen met elkaar samen en met een betere ventilatie kun je ze tegelijk aanpakken.

Oplossingen om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren

Er zijn veel oplossingen voor een slechte luchtkwaliteit. Natuurlijke ventilatieoplossingen, zoals ramen openzetten, geen kaarsen aansteken en de open haard niet aansteken, zijn nuttig. Maar het meest effectief is de installatie van een mechanisch ventilatiesysteem, dat een doeltreffende en duurzame oplossing is om de luchtkwaliteit te verbeteren. Als je al een mechanisch ventilatiesysteem hebt, kan het vervangen en schoonmaken van de filters enorme voordelen opleveren.

Een efficiënt ventilatiesysteem kan je woonlasten en de kosten van je huishouden op vier manieren verlagen. Dit zijn:

1) Energiebesparing: Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (de meest doeltreffende manier om kosten te besparen) helpt je om energie te besparen. Het brengt warmte van de afgevoerde lucht op een zodanige manier over op de verse lucht dat de temperatuur stabiel blijft. Hierdoor is er minder verwarming nodig, zodat je energiekosten bespaart.

2) Lagere verwarmings- en koelbelasting: Door verse buitenlucht aan te voeren en de muffe binnenlucht af te voeren, draagt het ventilatiesysteem bij aan een lagere verwarmings- en koelbelasting van een HVAC-systeem. Dit verlengt dan weer de levensduur van de HVAC-apparatuur. Daardoor worden vervolgens de onderhoudskosten verlaagd.

3) Minder allergieën en astma: Het DUCO centrale ventilatiesysteem met warmteterugwinning helpt aanzienlijk om de symptomen van allergieën en astma te verminderen door schadelijke deeltjes uit de lucht te verwijderen.

4) Lage onderhoudskosten: Het Duco systeem heeft lage onderhoudskosten en is gemaakt van hoogwaardige materialen en geavanceerde technologie, waardoor het duurzaam is en lang meegaat.

Een professionele ventilatie-installateur beoordeelt het gebouw en maakt een inschatting van de kosten. Hij moet dan rekening houden met de grootte van het gebouw en het aantal bewoners voor het veiligste en meest efficiënte ventilatiesysteem en installatieproces. Hij ontwerpt een geschikt ventilatiesysteem, rekening houdend met de bouwvoorschriften en aanpassingen die nodig zijn voor oudere gebouwen, voordat de Ducoflex-kanalen worden geïnstalleerd. Het systeem moet toegankelijk zijn, zodat het regelmatig getest en geïnspecteerd kan worden voor onderhoud en renovatie.

De installatie van een ventilatiesysteem vereist een paar stappen:

1) Beoordeling: Een installateur beoordeelt het gebouw om te bepalen welk type ventilatiesysteem het meest geschikt is voor de ruimte. Hierbij wordt rekening gehouden met factoren als de grootte van het gebouw, het aantal bewoners en de mate van luchtvervuiling in de omgeving.

2) Ontwerp: De volgende stap is het ontwerpen van het ventilatiesysteem. Dit omvat de indeling van de Ducoflex-kanalen, de plaats van de toevoer- en afvoerventielen en de grootte en het type van de benodigde apparatuur.

3) Installatie: De installatie van het ventilatiesysteem begint meestal met de Ducoflex-kanalen. Die worden dan aangesloten op de toevoer- en afvoerventielen, die meestal op de muren of plafonds van het gebouw zitten.

4) Testen: Als de installatie is voltooid, test de installateur het systeem om er zeker van te zijn dat het goed werkt en zorgt hij ervoor dat de luchtstroom in balans is en dat het systeem aan de eisen van het bouwbesluit voldoet.

5) Onderhoud: Elk ventilatiesysteem moet regelmatig worden geïnspecteerd. Het is dus belangrijk om regelmatige controles te laten uitvoeren door je installateur.

Man staat dichtbij een raam en controleert de kwaliteit van de buitenlucht op zijn tablet

Ontdek de buitenluchtkwaliteit in jouw woonplaats

Gebruik onze interactieve kaart om de luchtvervuiling bij jou in de buurt en de mogelijke gevolgen te bekijken

Man bekijkt ventilatieopties in de Virtuele Showroom via zijn laptop

Neem een kijkje in onze Virtuele Showroom

Bezoek onze Virtuele Showroom om meer te weten te komen over onze oplossingen