Skip to main content

Ventileren, verluchten, zuiveren. Wat is het verschil?

Ventileren, verluchten, zuiveren

verschil ventileren, verluchten, de lucht zuiveren
early

Hoe zorgt u ervoor dat de binnenlucht in uw woning gezond is? Is het beter om te ventileren, verluchten of de lucht te zuiveren? En wat is het verschil tussen deze verschillende benaderingen? Laat Daikin het uitleggen.

Ventileren, verluchten en zuiveren

Uw woning is een plaats waar de dagelijkse activiteiten even talrijk als gevarieerd zijn. We koken, wassen, slapen, ademen daar. Het is waar we wonen! We zijn echter geneigd te vergeten dat al deze activiteiten de binnenlucht in ons huis vervuilen. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de lucht die we thuis inademen, in sommige gevallen tot vijf keer meer vervuild is dan de buitenlucht. Het resultaat? We krijgen allergieën, zijn moe en hebben last van vele andere klachten. Daarom is het belangrijk om de lucht in onze huizen voldoende te verversen. Oké, maar hoe doen we dat? Is het beter om onze woningen te ventileren, te verluchten of de lucht te zuiveren? En wat is het verschil tussen deze verschillende methodes? Geen paniek, Daikin kan uw vragen beantwoorden.

Ze zijn in geen geval hetzelfde!

De werkwoorden "ventileren", "verluchten" en "zuiveren" zijn geen synoniemen als het gaat om het verversen van de binnenlucht in uw huis. Ze beschrijven wel drie manieren om de lucht te verversen, maar er zijn subtiele verschillen:

  • Ventileren: Het ventileren van een woning is een continu proces dat dag en nacht plaatsvindt. Met behulp van een ventilatiesysteem wordt vervuilde binnenlucht uit de woning gezogen en vervangen door frisse, gezonde lucht. Door uw woning te ventileren kunt u allergenen, vocht en microben verwijderen die in de lucht aanwezig zijn.
  • Verluchten: verluchten is een tijdelijke maatregel die erin bestaat om een luchtstroom in uw huis te creëren. Wanneer u uw ramen en/of deuren opent, wordt de vervuilde lucht afgezogen, samen met de schadelijke stoffen die de lucht bevat.
  • Zuiveren: om de binnenlucht in uw huis te zuiveren, hebt u een luchtreiniger nodig. Dit elektrische apparaat verwijdert kwalijke geurtjes en schadelijke stoffen, die vaak allergieën veroorzaken, uit de ruimte waarin het apparaat is geïnstalleerd. Met behulp van de Streamer-technologie worden ionen in de vervuilde lucht gestuwd en zetten zij de schadelijke stoffen om in eiwitten, die vervolgens door oxidatie worden verwijderd.

Wat is de meest aangewezen techniek?

Wanneer we merken dat een kamer te weinig zuurstof krijgt of muf ruikt, zetten we meestal een raam open, in de veronderstelling dat de lucht dan weer voldoende wordt aangevuld. Dit is echter niet noodzakelijk het geval, vooral in nieuwbouw en recentelijk gerenoveerde woningen waar het isolatieniveau extreem hoog is. Om dit probleem te verhelpen en te zorgen voor een doeltreffende verversing van de binnenlucht, bestaat de meest doeltreffende oplossing er dus in uw woning correct te ventileren. Daarvoor is een ventilatiesysteem onontbeerlijk! Alle ventilatiesystemen van Daikin maken ook gebruik van warmterecuperatie, zodat de frisse lucht die de woning binnenkomt altijd warm is, in tegenstelling tot de lucht die binnenkomt via een open deur of raam. U hoeft dus niet de verwarming hoger te zetten om een kamer te verluchten, en u hoeft zich geen zorgen te maken over uw volgende energierekening.

Wilt u er zeker van zijn dat u de zuiverste lucht inademt die er is? Dan is het raadzaam om uw ventilatiesysteem te combineren met een luchtreiniger. Dit apparaat optimaliseert het welzijn en zuivert grote luchtvolumes zonder enig geluid te produceren. Daikin biedt zelfs apparaten die luchtreiniging en -bevochtiging combineren, zodat u lucht inademt met de ideale vochtigheidsgraad.

Wanneer moet u uw huis verluchten?

In principe zal de installatie van een ventilatiesysteem en/of een luchtreiniger ervoor zorgen dat u uw woning niet meer hoeft te verluchten, maar een extra toevoer van verse lucht kan in sommige gevallen toch nuttig zijn:

  • Als je net verf, lijm of andere chemicaliën in je huis hebt gebruikt.
  • Elke ochtend, nadat je bent opgestaan.
  • Als je feestjes organiseert waar veel mensen aanwezig zijn.

In deze enkele gevallen is een kwartiertje verluchten meer dan voldoende. Als u uw deuren en ramen langer open laat staan, kunnen de muren van uw huis afkoelen, waardoor het langer duurt om ze weer op te warmen (en dat kost u ook meer geld). Vergeet ook niet de verwarming uit te zetten als u uw huis verlucht, voor het milieu en voor uw energierekening.

Wilt u ook genieten van een aangenaam binnenklimaat en een frisse, gezonde lucht? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze ventilatiesystemen en luchtreinigers.

Aanverwante artikelen

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie