Skip to main content

Airconditioning: voor mensen met astma - hun beste vriend

Zomerhitte is geen pretje voor mensen met astma. Deze aandoening wordt vaak verergerd door omgevingsfactoren zoals vochtigheid en temperatuurschommelingen. Daarom moeten deze factoren zoveel mogelijk onder controle worden gehouden. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan airconditioning een echte hulp zijn voor astmapatiënten.

De oorzaken van astma

De precieze oorzaken van astma zijn onbekend, maar deze aandoening wordt beïnvloed door talrijke factoren zoals genetica, levensstijl en allergieën. Ook het milieu speelt een belangrijke rol: verstedelijking, vervuiling en slechte binnenventilatie verergeren de symptomen en kunnen astma bij jonge kinderen veroorzaken. Tenslotte kan een astma-aanval worden uitgelokt door verschillende welbepaalde prikkels, hoewel die van persoon tot persoon en van tijd tot tijd zullen verschillen. Een overzicht:

 • Allergische prikkels: mijten, huidschilfers van dieren, schimmels, pollen, dierlijke eiwitten en voedseladditieven.
 • Niet-allergische prikkels: rook, uitlaatgassen, verfdampen, parfum, detergenten, krijt, drukinkt, mist, warmteschommelingen, koude lucht. Iedereen kan last hebben van dergelijke prikkels, maar een astmatisch persoon is er des te gevoeliger voor.
 • Medicatie, lichamelijke inspanning, stress, sterke emoties en hyperventilatie kunnen ook een aanval uitlokken. Infecties van de luchtwegen kunnen de aandoening tijdelijk verergeren.

Astma onder controle houden

Astmapatiënten hebben last van benauwdheid op de borst, ademhalingsmoeilijkheden, voortdurend hoesten en vermoeidheid. Hoewel er geen genezing voor astma bestaat, kan de aandoening zeer doeltreffend onder controle worden gehouden door de hierboven genoemde prikkels te vermijden. Het is dus raadzaam uw huis grondig te verluchten en schoon te maken, met speciale aandacht voor de slaapkamer. Daarnaast is het belangrijk om blootstelling aan tabaksrook (zelfs passieve blootstelling) te vermijden, te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging - als de omgevingsomstandigheden gunstig zijn, uiteraard - en eventueel overgewicht aan te pakken.

Astma en zomerhitte

Net als bij hooikoorts, verergert hitte de symptomen van astma. Dit is hoofdzakelijk te wijten aan een stijging van de luchtvochtigheid en een frequentere afwezigheid van wind, die beide zorgen voor een stijging van het pollengehalte en de vorming van zomersmog bevorderen.

Enkele tips die kunnen helpen:

 • Drink veel water om uitdroging van de slijmvliezen van de luchtwegen te voorkomen. Tomatensap, melk, bouillon en vruchtensap zijn ook toegestaan, maar beperk uw consumptie van alcohol, thee of koffie.
 • Vermijd onnodige inspanningen. Doe niet aan sport bij temperaturen boven 30°C. Vermijd ook smog, rook en alles wat uw luchtwegen kan irriteren.
 • Blijf uit de hitte en zoek koele plaatsen op. Leg van tijd tot tijd een koude handdoek in uw nek, blijf in de schaduw en houd uw woning koel.
 • Neem contact op met uw arts als uw symptomen verergeren en vraag of u de doses van uw medicijnen mag verhogen.
 • Heeft uw kind last van astma? Laat hem/haar nooit alleen thuis of in de auto bij warm weer.

Airconditioning ter bestrijding van astma

Gezien het cruciale belang van omgevingsfactoren bij deze aandoening, is airconditioning of een luchtzuiveringsinstallatie een hulpmiddel bij uitstek voor mensen met astma. Ze zuiveren de lucht van schadelijke stoffen en de airconditioning zorgt ook voor een aangenamere temperatuur - op voorwaarde dat het systeem goed wordt gebruikt en onderhouden. Ten slotte kunt u een aantal specifieke maatregelen nemen, afhankelijk van de prikkels die uw aanvallen uitlokken:

 • De ideale vochtigheidsgraad ligt tussen 40 en 60%. De symptomen verergeren zowel in een te droge als in een te vochtige omgeving. Als u allergisch bent voor mijten of schimmels, moet u weten dat die van vocht en warmte houden. Omgekeerd veroorzaakt een te droge lucht een gevoel van benauwdheid en een piepende ademhaling.
 • Zorg ervoor dat het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur niet te groot is, en dat het niet meer dan vijf tot acht graden bedraagt. Elke grotere variatie kan de symptomen van astma verergeren.
 • Kies een airconditioning met een luchtzuiveraar of een systeem dat de lucht kan bevochtigen en ontvochtigen.
 • Laat uw airconditioning regelmatig controleren om een optimale werking van het systeem te garanderen.
airco en astma

Aanverwante artikelen

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie