Skip to main content

Maak kennis met de pas afgestudeerden in het International Young Graduate Programme van Daikin Europe

Als de opleiding afgerond is en de scriptie is binnen, markeert dat diploma het begin van een nieuwe reis voor veel afgestudeerden. Maar als de extase wat voorbij is, staan veel afgestudeerden voor de uitdaging om na de universiteit de juiste baan te vinden.

Gülnur Durak en Dieter Van Isterdael herkennen dat gevoel, tot ze het International Young Graduate Programme van Daikin Europe ontdekten. We spraken met Gülnur en Dieter, intussen werknemers van Daikin Europe, over hun ervaring en hoe het programma hen heeft geholpen bij de start van hun carrière.

Waarom wilde je je aanmelden voor het International Young Graduate Programme van Daikin Europe?

GD: Ik zag dit programma als een kans om mijn internationale carrière uit te bouwen. Voor een pas afgestudeerde was de kans om op verschillende afdelingen te werken een groot voordeel, omdat het een kans was om te begrijpen wat het betekent om in marketing, productieplanning of de toeleveringsketen te werken.

DVI: De variatie en de uitdaging. Als pas afgestudeerde had ik geen idee waar mijn leven of carrière heen ging. Ik had geen idee wat ik wilde worden, en tijdens mijn zoektocht vond ik iets dat me zou uitdagen om te groeien en nog meer te leren.

In welke afdelingen van Daikin Europe heb je tijdens het programma gewerkt?

GD: Tijdens mijn stage heb ik gewerkt in de afdelingen Supply, Strategic Marketing en Sales Planning bij Daikin Europe, en vervolgens in Production Planning in een filiaalfabriek in Italië. Na deze ervaring ben ik naar de afdeling Affiliate Sales van DENV Brussel gegaan, en sinds januari 2016 werk ik samen met hun afdeling International Key Account Sales.

DVI: In ben begonnen bij Production Improvement, daarna ben ik overgestapt naar Consulting Sales en daarna Manufacturing Planning. Momenteel werk ik bij het Quality Assurance Center in Tsjechië.

Is er een speciaal project waar je aan gewerkt hebt waar je het meest trots op bent?

GD: In mijn module voor verkoopplanning heb ik een Access-database aangemaakt om een filiaal te helpen hun budgetproces te verbeteren. Toen ik met het project begon, wist ik niets van Access. Maar mijn manager daar, Tom Demeire, had het volste vertrouwen in mij en mijn capaciteiten. Ik ben misschien vanaf 0 begonnen, maar aan het eind van het project werd ik uitgenodigd om naar Dubai te gaan om het Sales Planning-team te trainen over de tool die ik had gemaakt. Het was een geweldige ervaring!

DVI: De meest opwindende en lonende uitdaging was in verkoopadvies. We trokken een distributeur in Marokko aan en het was mijn taak om hen te leren werken met ons verkoopprogramma en hen te helpen bij de verkoop van onze producten. Het opleidingsproces en de eerste klantbezoeken waren niet gemakkelijk en het duurde verschillende sessies, maar toen de eerste projecten klaar waren, gaf het mij en anderen de energie die we nodig hadden om nog veel harder te gaan voor de volgende.

Hoe heeft dit programma bijgedragen aan de start van je carrière?

GD: Het beste onderdeel van het programma is de mogelijkheid om in zeer uiteenlopende afdelingen van Daikin te werken. Daardoor heb ik ontdekt wat ik graag zou willen doen met mijn carrière bij het bedrijf, en daarom ben ik ook begonnen in de afdeling Sales.

DVI: Dankzij het programma werk ik nu in onze fabriek in Tsjechië. In mijn huidige functie werk ik met verschillende afdelingen samen, dus ik heb een basiskennis nodig van hoe het bedrijf werkt. Door dit programma ken ik veel van de mensen die op die afdelingen werken en kan ik niet alleen van hen leren, maar ben ik ook nog steeds afhankelijk van hun expertise.

Welk advies zou je geven aan pas afgestudeerden die overwegen om zich voor het programma op te geven?

GD: Neem met een open geest deel aan het programma en wees bereid om op verschillende afdelingen te werken. Zelfs als je denkt dat een bepaald beroep niet bij je interesses aansluit of iets wat je in de toekomst wilt doen, zal de ervaring nuttig zijn. Bovendien krijg je een beeld van het leven aan de "andere kant van de tafel".

DVI: Het is een kans en een uitdaging om dingen te leren waarvan je niet wist dat je ze wilde leren. Het is ook een grote kans om je in meer dan één vakgebied te specialiseren. De vraag is: durf je de uitdaging aan?

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie