Skip to main content

Heeft u last van hooikoorts? Bereid je goed van tevoren voor.

Uw huis, een allergeenvrije zone

Hooikoorts ventilatie

Het mooie weer is terug, eindelijk! Maar het betekent ook het begin van het pollenseizoen... Bent u een van de 3 miljoen Belgen die last hebben van hooikoorts? Betekent deze zonneschijn een loopneus en allergie voor u, zelfs met de adviezen en medicijnen die u krijgt? Wist je dat je je hooikoorts heel gemakkelijk kunt verlichten met behulp van goede ventilatiegewoonten in je huis? Lees onze tips!

Wat is hooikoorts precies?

Midden in de zomer heb je plots alle symptomen van een verkoudheid: je hebt een loopneus of een verstopte neus, je niest, je ogen tranen, je hebt hoofdpijn... Misschien heb je zelfs keelpijn of een pijnlijke mond. Kortom, je hebt je al beter gevoeld. Komen deze symptomen je bekend voor? Je hebt waarschijnlijk last van hooikoorts. Wanneer het stuifmeel van grassen of bomen in contact komt met de slijmvliezen in je neus of ogen, treedt een allergische reactie op. Om te weten of je daadwerkelijk hooikoorts hebt, kun je het beste naar je huisarts gaan voor een allergietest. Vergeet de kruisbestuivingstest niet: mensen met hooikoorts reageren vaker allergisch op bepaalde vruchten en groenten, die dezelfde allergenen bevatten als stuifmeel.

Wanneer begint het hooikoortsseizoen?

Het lastigste aan hooikoorts is dat het kan duren van februari tot augustus, afhankelijk van het soort stuifmeel waarvoor je allergisch bent. Voor sommige mensen duurt het hooikoortsseizoen slechts één maand, terwijl het voor anderen veel langer duurt. Hoe dan ook, hoe meer pollen er in de lucht zitten, hoe meer uitgesproken je symptomen zullen zijn. Daarom is het belangrijk te weten wanneer de bloeiperioden zijn, zodat je de nodige maatregelen kunt treffen.

● Grassen: mei tot september.

● Brandnetels: juni tot september.

● Berken: maart tot mei.

● Dennen en sparren: april tot mei.

● Eik en kastanje: april tot juni.

● Elzen en hazelaars: februari tot mei.

● Zuring: mei tot augustus.

● Weegbree: mei tot september.

● Sint-Janskruid: juli tot augustus.

● Cipressen: maart tot mei.

Eerste stappen in de behandeling van hooikoorts

Het eerste wat u moet doen is de aanbevelingen van uw arts opvolgen, maar als u weet voor welke pollen u allergisch bent, kunt u die het beste vermijden. Maai bijvoorbeeld het gazon niet als uw allergie wordt veroorzaakt door grassen. Bent u allergisch voor berkenstuifmeel? Vergeet die wandeling in het park... Er zijn talloze websites die de verschillende concentraties stuifmeel opsommen. Volg de aanbevelingen op en vermijd lichaamsbeweging buitenshuis. Maar je wilt liever niet binnen blijven? Waarom ga je dan niet een dagje naar zee?

Vaarwel tegen pollen in huis

Om uw symptomen te beperken, is de ideale aanpak om thuis te blijven... zolang er geen pollen in huis zitten. Sluit uw ramen en kies een slimme luchtreiniger die pollen filtert, zodat u toch van frisse lucht kunt genieten. Pollen kunnen niet tegen vocht, en daarom is het een goed idee om uw huis grondig schoon te maken, uw haar te wassen voordat u gaat slapen en uw was binnen te drogen.

Vermijd bijkomende irriterende stoffen

Vermijd naast pollen ook andere bronnen van irritatie, zoals sigaretten of sterke geuren. Als u pijnlijke ogen heeft, draag dan geen contactlenzen en spoel uw ogen regelmatig met warm water. Wrijf vooral niet in uw ogen!

Aanverwante artikelen

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie