Skip to main content

Veilig gebruik airconditioning tijdens coronacrisis

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus (officieel COVID-19) zorgt voor ongerustheid. Volgens het RIVM is echter niet aangetoond dat het coronavirus zich via de lucht verspreidt. 

Zo doen er ook verhalen de ronde dat het virus zich door de airco en/of ventilatiesystemen in ruimtes en in een gebouw kan verspreiden. Er is geen reden voor paniek en het blijkt zelfs dat ventilatie systemen kunnen bijdragen in de voorkoming van de verspreiding.

Corona: volg de regels van de overheid

Om de kansen op verdere verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te houden, is het cruciaal dat men de algemene regels van de overheid opvolgt. De basisregels zijn: zoveel mogelijk thuisblijven, niezen in de mouw (om druppeltjes in de lucht te voorkomen), regelmatig handen wassen, grote druktes vermijden en minimaal anderhalve meter afstand houden tot elkaar. Volgens het RIVM is niet aangetoond dat het coronavirus zich via de lucht verspreidt. Het instituut baseert die uitspraak op de huidige inzichten. Volgens het RIVM zijn er dus ook geen aanwijzingen dat ventilatiesystemen een rol hebben gespeeld bij de verspreiding van het virus. [link: https://www.technieknederland.nl/nieuwsberichten/rivm-vindt-goede-ventilatie-belangrijk-maar-ziet-geen-verband-met-corona]

Airco extra reinigen of uitschakelen is niet nodig

Is het nodig om de airco-installatie thuis of in het bedrijf tijdens deze coronacrisis uit te schakelen en niet te gebruiken, of extra te reinigen? Uitschakelen is niet nodig. Ook niet als er bij iemand in de woning of in het gebouw coronabesmetting is vastgesteld. Het virus wordt voornamelijk overgedragen door rechtstreekse speekseldruppeltjes van een zieke persoon in te ademen, of door oppervlakten aan te raken die deze persoon heeft besmet. Het ventilatiesysteem van een gebouw uitschakelen wordt absoluut afgeraden. Een goede ventilatie is namelijk van cruciaal belang en kan mogelijk het risico op besmettingen zelfs beperken. Door de aanvoer van verse lucht dalen virusdruppeltjes sneller naar de grond. Reinigen van de airco kunt u met het reguliere onderhoud overlaten aan uw installateur. Extra onderhoud is dan ook niet nodig. Het RIVM onderschrijft dit en concludeert: "het aanpassen van ventilatiesystemen is niet nodig voor de bestrijding van het coronavirus."

Correct onderhoud

Als u ervoor zorgt dat uw systeem regelmatig wordt onderhouden door uw installateur, loopt u weinig risico. Naar aanleiding van de coronacrisis heeft de FEHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air-conditioning Associations) richtlijnen gepubliceerd voor het correct onderhouden, afstellen en gebruiken van HVAC-installaties (verwarming, ventilatie en koeling):

  • Zorg ervoor dat de filters in het airco-systeem correct geïnstalleerd en schoon zijn. Volg het normale onderhoudsschema van uw installateur
  • Een maximale aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht is altijd belangrijk. Zowel in huis als op kantoor of in de horeca
  • Ideaal zijn systemen die de extractielucht volledig naar buiten afvoeren. Bij dit soort installaties is er geen enkel contact tussen de ingeblazen lucht en de extractielucht. De vuile lucht wordt volledig afgevoerd (gebouwen)
  • Is er geen actieve ventilatie? Lucht dan de ruimte via ventilatieroosters of door de ramen/deuren regelmatig open te zetten
  • Een bevochtigingssysteem anders instellen heeft weinig zin, aangezien de luchtvochtigheid weinig effect heeft op het coronavirus

Luchtreinigers

Airco’s beschikken vaak over filters die de lucht in een ruimte ook reinigen. Daarnaast bestaan er luchtreinigers (www.daikin.nl/luchtreiniger) die het verwijderen van geuren, pollen, allergenen etc. uit de lucht als primaire taak hebben. Deze kunnen naast airco- en ventilatiesystemen prima worden ingezet om ruimtes van gezuiverde lucht te voorzien. Deze apparaten helpen goed bij klachten van hooikoorts, astma of andere luchtwegklachten.

Naar het werk of restaurant?

Kun je straks nog veilig naar het werk of naar een restaurant waar airco aanwezig is? Als je je aan de regels van de overheid houdt is er al steeds meer mogelijk. Van groot belang is wel dat er goed en regelmatig wordt geventileerd in de ruimte(s) waar je werkt of dineert. Overvolle restaurants kun je beter mijden. Ook daar is ventilatie van zeer groot belang.

In veel van de artikelen die onlangs verschenen kwam een Chinees onderzoek naar voren dat de verspreiding van het coronavirus beschreef in een restaurant in Guangzhou, China (https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/7/20-0764_article). Dit onderzoek werd vaak aangehaald om de rol van airconditioning systemen bij verspreiding van het virus te beschrijven. Er is echter onvoldoende wetenschappelijk bewijs aan te voeren dat airconditioningsystemen hierbij daadwerkelijk een cruciale rol spelen. Het onderzoek wordt dan ook niet altijd juist geïnterpreteerd. Overigens kwam daarin wel duidelijk naar voren dat er in het aircosysteem zelf geen virusdeeltjes waren aangetroffen.

Ventilatiesystemen

De conclusie die experts trekken is dat ventilatiesystemen kunnen bijdragen in het reduceren van de concentratie van coronadeeltjes in de lucht, en gaan daarmee het risico op verspreiding tegen. Uiteraard is het bij de inzet van goede ventilatiesystemen ook essentieel dat deze regelmatig goed worden onderhouden en gereinigd. In plaats van zorgen te maken over de airconditioning zouden facility managers hun ventilatiesysteem – als die al aanwezig is- moeten gebruiken om de kans op besmetting bij aanwezige personen te verkleinen. Hoe meer mensen aanwezig zijn, hoe meer er geventileerd moet worden.

Vragen? Neem contact op met uw installateur of de Daikin consumentenservice via 088-324 54 21.

 

Gerelateerde artikelen

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie