Skip to main content

Daikin Europe rapporteert uitzonderlijke omzetgroei, gedreven door een sterke vraag naar duurzame oplossingen

Brussel, mei 2022 - Daikin Europe N.V. heeft zijn financiële groepsresultaten bekendgemaakt voor het boekjaar 2021, dat liep van 1 april 2021 tot 31 maart 2022. Gedreven door de sterke vraag naar duurzame verwarmings-, koel- en koelingsoplossingen, heeft het bedrijf zijn beste resultaat ooit gerapporteerd, dat 4,3 miljard euro bedraagt.

 
  • De omzet van Daikin Europe N.V. steeg met 25% tot 4,3 miljard euro, het beste resultaat van de onderneming ooit.
  • Sterke vraag naar duurzame verwarming, koeling en koelopslag in de hele EMEA-regio.
  • De verkoop van warmtepompen steeg in lijn met de ambitie van het bedrijf om een leider te worden in duurzame verwarmingsoplossingen.
  • Dankzij de lokale productiecapaciteit in Europa kon Daikin ondanks logistieke uitdagingen aan de vraag voldoen. 

Daikin Europe is marktleider op het gebied van airconditioning, verwarming, ventilatie en koeling in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Ondanks de uitdagende omstandigheden blijft het bedrijf op koers om de ambitieuze doelstellingen van zijn Fusion 2025-plan te realiseren: de toonaangevende producent worden van duurzame verwarmings- en koelingsoplossingen op de EMEA-markt en een belangrijke rol spelen in de energietransitie.

"Deze resultaten wijzen uit dat onze strategie de juiste is. Door ons te concentreren op innovatieve en duurzame oplossingen, die lokaal in Europa worden geproduceerd, spelen we duidelijk in op de behoeften van de Europese markt van vandaag", zegt Wim De Schacht, Vice-President van Daikin Europe.

Vastberaden inspelen op de huidige marktbehoeften

Daikin Europe rapporteert een sterke omzetgroei in al zijn business units, waaronder residentiële airconditioning, commerciële koeling en zijn diensten- en oplossingenaanbod. De opleving in het commerciële segment - na een moeilijke periode als gevolg van corona - was sterker dan verwacht. In het koelingsegment had de sterke vraag van foodretailketens een positieve impact op de resultaten van Daikins dochteronderneming AHT.

"Stijgende energieprijzen en steeds strengere regelgeving drijven zowel onze residentiële als industriële klanten naar verwarmings- en koelsystemen die hen helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen", zegt Takayuki Kamekawa, Vice-President Sales van Daikin Europe.

Maar de meest opmerkelijke groei werd gerealiseerd in de verwarmings oplossingen. "Warmtepompen zijn een van de belangrijkste technologieën om de energietransitie in de bouwsector te realiseren. In veel van onze belangrijkste markten, waaronder Italië en Duitsland, hebben overheden belangrijke stimuleringsmaatregelen ingevoerd om huiseigenaren aan te moedigen oudere, op fossiele brandstoffen gebaseerde technologieën te vervangen", legt Takayuki Kamekawa uit. Ook in Nederland is de vraag naar Daikin warmtepompen ongekend groot. De hoge gasprijzen, hogere ISDE-subsidies en een groei in de naamsbekendheid van Daikin onder Nederlandse consumenten zijn belangrijke factoren die tot een groei van maar liefst 167% Daikin warmtepompen op de Nederlandse markt hebben geleid.

Nabijheidsstrategie loont

In 2021 werden vele bedrijfstakken getroffen door wereldwijde tekorten in de levering van bepaalde onderdelen en componenten. Deze werden veroorzaakt door covid-beperkingen en algemene verstoringen in de toeleveringsketens. Hoewel Daikin Europe ook de impact van deze verstoringen heeft gevoeld, heeft de nabijheidsstrategie van het bedrijf de meest nadelige effecten kunnen afweren.

"Wij hebben er altijd naar gestreefd om onze producten zo dicht mogelijk bij de markten die wij bedienen te ontwikkelen en te produceren. Hierdoor kunnen wij flexibel inspelen op de marktvraag en zijn wij minder kwetsbaar voor externe factoren. Door de jaren heen hebben wij ook langdurige relaties opgebouwd met strategische leveranciers. Daardoor zijn we erin geslaagd onze marktleiderpositie waar te maken en ons marktaandeel te vergroten", zegt Hiromitsu Iwasaki, Vice-President Manufacturing bij Daikin Europe.

Bijdragen tot de energietransitie

In het huidige fiscale jaar en daarna blijft Daikin Europe zich richten op de verdere realisatie van haar Fusion 2025-plan. "We verwachten dat de vraag naar duurzame Daikin oplossingen verder zal toenemen, aangezien overheden de weg wijzen naar een CO2-neutrale samenleving. Bovendien zal de huidige geopolitieke situatie ook de noodzaak versterken om fossiele brandstoffen uit te faseren en onze energieafhankelijkheid te verminderen. Het blijft onze missie om deze overgang te ondersteunen door díe innovatieve oplossingen te ontwikkelen en te leveren die nodig zijn",zegt Toshitaka Tsubouchi, President van Daikin Europe.

Met het oog daarop verwelkomde Daikin Europe in 2021 meer dan 1000 nieuwe collega's in zijn hele organisatie. Het blijft al zijn functies verder versterken. Het bedrijf heeft al verschillende investeringen aangekondigd in veel van zijn productiefaciliteiten in Europa en er zullen er nog meer volgen. Daikin Europe versnelt ook zijn investeringen in R&D en is begonnen met de bouw van een groot kenniscentrum in België, het Daikin EMEA Development Center, dat naar verwachting in 2024 zal worden geopend. "We hebben duidelijk vertrouwen in de toekomst. Ik hoop nog meer diverse en getalenteerde mensen te verwelkomen in onze teams zodat we onze ambities voor een gezondere en duurzamere samenleving kunnen waarmaken",besluit Toshitaka Tsubouchi.

Meer artikelen

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie