Skip to main content

Hoe weet u of de luchtkwaliteit binnenshuis goed is?

Zowel de binnen- als de buitenluchtkwaliteit zijn even belangrijk. Maar de lucht in ons huis is misschien niet zo goed als we denken. Wat kunnen we daaraan doen?

luchtkwaliteit

We kunnen niet leven zonder schone lucht. De kwaliteit van de buitenlucht krijgt daarom al geruime tijd bijzondere aandacht. En dat hoort ook. Maar de kwaliteit van de lucht in onze woningen is net zo belangrijk! En die is misschien niet zo goed als we denken. Hoe kun je dat te weten komen? En wat kan er gedaan worden om dit aan te pakken?

Breng je veel tijd binnenshuis door?

Dit geldt voor ons allemaal. Vooral in vergelijking met enkele tientallen jaren geleden, toen wij nog buiten op het land werkten en de kinderen meestal nog op straat speelden. Of in vergelijking met sommige landen met een warmer klimaat, waar de mensen meer tijd buiten doorbrengen. Gemiddeld brengen we tot 80% van onze tijd binnenshuis door: op kantoor, in de supermarkt, in de sportschool, thuis, enz.

Hoe zit het dan met ons binnenklimaat?

Het binnenklimaat bepaalt hoe we ons thuis voelen. En de luchtkwaliteit speelt daar een grote rol in. In alle ruimtes waar geen natuurlijke ventilatie is, kan de lucht verontreinigd zijn. En vaak is de luchtvervuiling binnen 10 keer groter dan buiten. Om de luchtkwaliteit binnenshuis zorgvuldig en nauwkeurig te meten, moeten we echter een beroep doen op specialisten. Maar je kunt al een redelijke schatting maken op basis van een paar parameters.

Wat beïnvloedt de binnenluchtkwaliteit?

De luchtkwaliteit binnenshuis wordt door verschillende factoren beïnvloed. Met name ventilatie, vochtigheid en temperatuur. Evenals de verschillende activiteiten die u elke dag onderneemt, zoals koken, baden of douchen, de was doen en ja, zelfs gewoon ademhalen. Of door de materialen waarmee uw huis is gebouwd, de manier waarop u uw huis verwarmt, het aantal huisdieren en planten in uw huis, de schoonmaakmiddelen die u gebruikt, enz. Ook de aanwezigheid van rokers is een belangrijke factor. Tabaksrook is zeer schadelijk omdat het niet minder dan 4.000 fijne, gasvormige deeltjes bevat.

Een slechte binnenluchtkwaliteit is slecht voor uw gezondheid

Een slechte binnenluchtkwaliteit kan nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben. De symptomen zijn in het begin vaak vaag en belemmeren het dagelijks welzijn: je zit niet lekker in je vel, je hebt meer stress, je kunt je moeilijk concentreren, je hebt een gebrek aan energie...

Maar een slechte luchtkwaliteit kan ook leiden tot meer uitgesproken problemen:

  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • misselijkheid
  • aanhoudende griepachtige symptomen
  • verstikking
  • irritatie van neus, keel en ogen
  • hartkloppingen
  • ademhalingsmoeilijkheden
  • verergering van astma

Dit kan zelfs leiden tot chronische symptomen en chronische aandoeningen. Verontreiniging van de binnenlucht veroorzaakt meer ongemakken bij bepaalde groepen, zoals kleine kinderen, ouderen, mensen met gevoelige luchtwegen en patiënten met chronische hartaandoeningen.

Te vochtige lucht is ook schadelijk en leidt tot condensatie, onaangename geurtjes en schimmel. De behoefte aan ventilatie is niet altijd merkbaar of zichtbaar. Zelfs als er geen vocht of schimmel is, kunnen er meer schadelijke stoffen, CO2 en bacteriën aanwezig zijn dan u denkt.

Ventilatie is van cruciaal belang

Het is daarom erg belangrijk om uw huis altijd goed geventileerd te houden. In oudere huizen is er vaak sprake van "natuurlijke ventilatie" als gevolg van kieren. In nieuwe huizen is de isolatie zo goed dat de vervuilde lucht nauwelijks kan ontsnappen. Elke dag de ramen 10 minuten openzetten, 's morgens en 's avonds, is al een goed begin. Maar hierdoor wordt de lucht enkel verplaatst, wat de vochtigheid of de luchtkwaliteit slechts gedeeltelijk verbetert. Het is dus geen doeltreffende maatregel om schimmel in kleine nissen te bestrijden.

Continu ventilatie

De ventilatie moet bij voorkeur continu zijn. Zonder regelmatige ventilatie kan verontreinigde binnenlucht niet ontsnappen, vooral niet als er veel verontreiniging buiten is. Een ventilatiesysteem is geen overbodige luxe.

Daikin biedt verschillende warmtepompoplossingen die niet alleen de ruimtes efficiënt verwarmen en koelen, maar ook de lucht bevochtigen, ontvochtigen en zuiveren.

Aanverwante artikelen

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie