Skip to main content

De ideale temperatuur voor uw huis vinden

Het kan moeilijk zijn om het in de winter knus te houden zonder de kamertemperatuur voortdurend aan te passen, vooral in oudere, tochtige huizen. Als u een verwarmende of omkeerbare airconditioning heeft, is het de kunst om de perfecte instelling te vinden - een die u in staat stelt om het comfortabel te hebben, zonder dat het veel gaat kosten.

Is er een magische grens?

Het meest voorkomende advies is dat 21 à 22°C de ideale en gezondste temperatuur is voor binnen, het hele jaar door. Dat cijfer zal echter variëren per persoon - bijvoorbeeld een warmere omgeving voor baby's, oudere mensen en mensen die ziek zijn. Andere mensen hebben het dan weer de hele tijd warm en vinden "normale" temperaturen te warm.

Dus, bij het bepalen van de "ideale" comforttemperatuur van uw huishouden is de eerste vraag die u zich moet stellen hoe warm uw huis moet zijn met de anderen die onder hetzelfde dak wonen. En dan moet u proberen een compromis te vinden dat voor iedereen geschikt is.

Wat als het te warm is?

De omgeving waarin we leven heeft een directe invloed op ons welzijn. Als het te warm is, is het vaak moeilijker om te slapen. Vooral kinderen zijn gevoelig voor de kamertemperatuur. Voor sommigen zal een te warm (en dus ook te droog) huis ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken, wat kan leiden tot ernstigere ademhalingsproblemen.

Oudere mensen hebben ook meer kans om last te hebben van een te warme kamer, en oververhitting 's nachts zou kunnen bijdragen aan ernstige problemen zoals hartaanvallen, beroertes en astma.

Oververhitting heeft ook duidelijke implicaties op kosten. Zelfs voor wie geld niet belangrijk is, is het niet verstandig om kostbare middelen te gebruiken voor onnodige verwarming.

Wat als het te koud is?

Sommige mensen vinden het leuk om anderen te vertellen dat ze maar wat dichter bij elkaar moeten zitten in plaats van de verwarming te gebruiken. En dat is een zuinige benadering van het leven.

Maar we moeten ook rekening houden met comfort. Het koud hebben kan ook slaapproblemen veroorzaken, en moeilijkheden om zich te concentreren op studie of werk. Als u samenwoont met iemand die nog studeert of van thuis werkt, is dit iets om rekening mee te houden.

Het koud hebben kan ook leiden tot spierpijn en vermoeidheid, omdat het lichaam zich niet kan ontspannen als het zich voortdurend opspant tegen de kou. Ook de eetlust kan toenemen bij koud weer. We kunnen dus de neiging hebben om te veel te eten als we onszelf proberen warm te houden. Misschien komt het wel daardoor dat we onze "winterkilo's" kwijt moeten zien te raken in de lente!

Hoe is het dan precies goed?

Zoals eerder gezegd, is de "juiste" temperatuur afhankelijk van uw huishouden. Met een hoogwaardige omkeerbare airconditioning hebt u al een streepje voor, maar het is ook goed om uw woning tochtvrij te maken, uw isolatie te controleren, te zorgen voor voldoende lichte lagen beddengoed en uw thermostaat in te stellen op het laagst overeengekomen temperatuurbereik. Vergeet niet dat u de seizoenen niet kunt controleren, maar wel het comfort van uw huis.

Wist u dit al?

Een omkeerbare airconditioning wordt ook wel een "warmtepomp" genoemd. Hij onttrekt gewoon warmte aan de buitenlucht, zelfs 's nachts in putje winter, en brengt deze naar binnen met behulp van een koelmiddel om de lucht te verwarmen (of af te koelen) alvorens deze in de kamer te verspreiden. Warmtepompen zijn een efficiënte manier om uw huis gedurende de hele winter warm te houden.

Verwante artikels

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie