Skip to main content

Internationale non-food discountwinkelketen Action vermindert zijn milieu-impact met behulp van L∞P by Daikin

Met L∞P by Daikin, een initiatief voor het creëren van een circulaire economie van koudemiddelen, helpen we Action om koudemiddel bij renovatieprojecten te hergebruiken en de milieu-impact nog verder te verminderen.

 

Brussel, 19 juli 2021 – De internationale non-food discountwinkelketen Action heeft een nieuwe stap richting een circulaire economie gezet. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat Action de ketels in zijn winkels vervangt door warmtepompen met een lage CO2-uitstoot. Ook wint Action koudemiddel terug uit gerenoveerde winkels voor hergebruik in nieuwe panden. Dankzij L∞P by Daikin draagt Action met zijn nieuwe panden bij aan een circulaire economie van koudemiddelen: in plaats van meer afval te produceren door het oude koudemiddel af te voeren en weer nieuw koudemiddel te produceren, wordt het reeds beschikbare koudemiddel hergebruikt.

Samen met Daikin is Action er in 2020 in geslaagd om 312,27 kg toegewezen koudemiddel te hergebruiken in vijftien panden verspreid over heel Europa. De samenwerking tussen de twee bedrijven begon in het voorjaar van 2019 met een gemeenschappelijk doel: het verminderen van de milieu-impact en een bijdrage leveren aan een circulaire economie. Na een succesvolle start heeft Action dit initiatief opgenomen in zijn MVO-strategie (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) en wil het bedrijf zijn samenwerking met Daikin in 2021 verder uitbreiden om uiteindelijk koudemiddel uit ongeveer 40 panden terug te winnen.

Hoe werkt L∞P by Daikin?

Met L∞P by Daikin winnen we koudemiddelen terug uit bestaande systemen en upcyclen (of hergebruiken) we dit tot een kwaliteit die niet te onderscheiden is van nieuw koudemiddel. Koudemiddelen worden niet meer als afval behandeld, maar worden juist hergebruikt in nieuwe Daikin-systemen die aangeboden worden aan ons netwerk van klanten, waaronder Action.

Daikin garandeert – onder toezicht van externe auditors – dat de hoeveelheid teruggewonnen koudemiddel uit de winkels van Action overeenkomt met de hoeveelheid die gebruikt wordt in nieuwe, gecertificeerde panden. Action is hierdoor verzekerd van zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het teruggewonnen koudemiddel dat gebruikt wordt in zijn winkels.

Samen een duurzame toekomst tegemoet

Action vormt het bewijs dat ook prijsvechters milieu- en sociaal bewust kunnen opereren. Dankzij de samenwerking met Daikin dragen de nieuwe Action-winkels bij aan een circulaire economie en is de winkelketen erin geslaagd zijn milieu-impact te verminderen en de productie van nieuwe koudemiddel te beperken.

L∞P by Daikin is ideaal voor het behalen van de doelstellingen in de Europese Green Deal, het actieplan voor een circulaire economie dat gericht is op het verminderen van afval en materiaalverbruik binnen heel Europa. Dankzij L∞P by Daikin en de samenwerking met Daikin, heeft Action bewezen dat detailhandelaars er prima toe in staat zijn hun dagelijkse praktijk duurzamer in te richten.

Michiel Coolen, Construction Manager bij Action Group: "We kunnen nu de vruchten van onze samenwerking met Daikin plukken. In 2020 hebben we meer dan 300 kg aan koudemiddel teruggewonnen uit meer dan 70% van onze gerenoveerde panden. Dat is een enorm succes! Wij kijken er daarom naar uit om deze samenwerking voort te zetten en ons nog meer in te spannen om de komende jaren dit initiatief in meer winkels te introduceren om uiteindelijk een gesloten kringloop van koudemiddel binnen ons Action-netwerk waar te maken."

Mr. Toshitaka Tsubouchi, vicepresident van Daikin Europe: "De basisprincipes van L∞P by Daikin zijn voor de hand liggend, maar dragen toch enorm bij aan het milieu. L∞P by Daikin biedt Europese bedrijven toegang tot teruggewonnen en hergebruikt koudemiddel, zodat er jaarlijks maar liefst 250.000 kg minder nieuw koudemiddel geproduceerd hoeft te worden. Wij zijn blij dat een bedrijf als Action ons initiatief heeft ontdekt en geïntegreerd heeft zijn eigen processen, en we hopen dat we nog vele anderen kunnen inspireren om dezelfde positieve keuze te maken en ons te helpen bij het terugwinnen van de enorme hoeveelheid koudemiddel die beschikbaar is in bestaande installaties."

Met L∞P by Daikin op weg naar Duurzaamheidsvisie 2050 

Daikin beschouwt dit initiatief als een onderdeel van zijn eigen Duurzaamheidsvisie 2050. Deze visie houdt in dat Daikin toezegt zijn milieuvoetafdruk te verkleinen en er tegelijkertijd naar streeft om CO2-neutraal te worden. Een circulaire economie, innovatie en intelligent gebruik vormen daarbij de springplank naar succes. Een beter voorbeeld van een circulaire economie is er niet en het hele ecosysteem van Daikin en zijn zakenpartners in Europa wordt hiervoor ingezet. L∞P by Daikin laat ook zien hoe de HVAC-industrie actie kan ondernemen om klanten duurzame verwarmings- en koelsystemen te bieden. 

Ga voor meer informatie over Action's prestaties en zijn duurzaamheidsstrategie naar:
https://www.action.com/en-gb/action-social-responsibility/ 

Ga voor meer informatie over L∞P by Daikin naar:
http://www.daikin.nl/loop-by-daikin

Meer artikelen

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie