Skip to main content

De voordelen van de variabele verdampingstemperatuur

VRT-technologie in het kort:

  • Daikin is als uitvinder van VRT de eerste in de markt met een technologie die variabele koudemiddeltemperaturen toepast.
  • Dankzij VRT behaalt Daikin de hoogste rendementen in de markt.
  • VRT zorgt voor een verbeterde comfortervaring voor de gebruiker.

 

In kantoren, hotels en andere zakelijke gebouwen is een comfortabel binnenklimaat enorm belangrijk. Maar tegelijkertijd moet een binnenklimaatsysteem (VRV-systeem) ook energiezuinig zijn. Om aan beide wensen te voldoen, maakt Daikin sinds de VRV IV-serie als eerste in de markt gebruik van de VRT-functie: de variabele verdampingstemperatuur. Alle Daikin VRV systemen zoals VRV IV en VRV 5, maar ook de Sky-Air Alpha-serie zijn voorzien van de VRT-functie en dragen bij aan de verduurzaming van Nederland. Maar wat doet de VRT-functionaliteit precies? En wat zijn de voordelen? Dat leggen we graag uit.

 

Hoe werkt de VRT-functie?

VRT staat voor 'Variable Refrigerant Temperature': de variabele verdampings- en condensatietemperatuur van het koudemiddel. In plaats van een vaste verdampingstemperatuur maakt Daikin VRV gebruik van een variabele verdampingstemperatuur. Op het moment dat de buitentemperatuur laag is, zal de koelvraag in het pand ook laag zijn. Hierdoor wordt het te leveren vermogen door het VRV-systeem lager. De frequentiesnelheid van de compressor wordt verlaagd terwijl de verdampingstemperatuur wordt verhoogd. De VRT-technologie functioneert dus als een tweede vermogensregeling. De combinatie van een variabele verdampingstemperatuur en een lagere compressorsnelheid zorgt ervoor dat het rendement en de efficiëntie van het systeem toeneemt.

Bij een VRV-systeem met een vaste verdampingstemperatuur zien we dat als de buitentemperatuur daalt, de koelvraag van het pand ook lager wordt, waardoor het te leveren vermogen door het VRV-systeem daalt. Het buitendeel past de frequentiesnelheid van de compressor aan, de verdampingstemperatuur wordt echter niet aangepast. Dit zorgt voor een lager rendement, aangezien een VRV-systeem altijd efficiënter is als de frequentiesnelheid van de compressor zo gelijk mogelijk blijft. 

Collective housing project Veenendaal

 

Met VRT lager energieverbruik

VRV-systemen die voorzien zijn van de VRT-functionaliteit zijn efficiënter dan VRV-systemen zonder deze technologie. Dankzij VRT worden hogere seizoensrendementen behaald, tot wel 28% hoger in koelmodus. Deze rendementsverbetering wordt behaald omdat de frequentiesnelheid van de compressor verlaagd wordt bij schommelingen in de frequentiesnelheid van de compressor, waardoor deze minder energie verbruikt. De energiekosten van een pand worden hierdoor dus aanzienlijk verlaagd.

Aangezien in commerciële toepassingen de koelvraag een groot deel van het jaar lager is dan 50% van de ontwerpcapaciteit, is het rendement in deellast zeer belangrijk. Dit toont de relevantie van VRT-technologie aan: hoe vaker het systeem in deellast draait, hoe belangrijker het rendement in deellast is voor het totale energieverbruik.

 

Met VRT hoger comfortniveau

Naast energiebesparing zorgt de VRT-functionaliteit ook voor een verbetering van het thermisch comfort. Als de verdampingstemperatuur van het koudemiddel stijgt, stijgt ook de inblaastemperatuur in de ruimt. Hierdoor is het verschil tussen de ruimte- en inblaastemperatuur kleiner. De gebruiker ervaart minder tochtklachten en dus meer comfort. In de zomerperiode is de koelvraag hoog, en is een lage inblaastemperatuur gewenst. Echter in het voor- en naseizoen is de koelvraag lager dan in de zomer en wordt een lage inblaastemperatuur als minder comfortabel ervaren. VRT zorgt ervoor dat de inblaastemperatuur in de ruimte hoger is, waardoor het comfortniveau stijgt.

De VRT-functie zorgt dus voor een verbeterde efficiëntie van uw Daikin VRV- of Sky-Air Alpha systeem waardoor de energiekosten van uw kantoor, hotel of ander zakelijk gebouw aanzienlijk verlaagd kunnen worden. Ook het comfortniveau dat door de gebruiker wordt ervaren, is dankzij de hogere inblaastemperatuur optimaler.

Kortom: dankzij VRT verlagen we het energieverbruik en verhogen we het comfort!

 

 

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie