Skip to main content

Dé truc om statische elektriciteit in je huis te elimineren

Of het nu uw haar is dat aan uw gezicht kleeft, de kleine schokjes telkens wanneer u iets oppakt, of het krakende geluid wanneer twee voorwerpen elkaar raken: statische elektriciteit is een veel voorkomend verschijnsel dat ernstig ongemak kan veroorzaken. In industriële toepassingen kan het zelfs leiden tot ernstige storingen. Wil je overmatige statische elektriciteit in je huis elimineren? De oplossing is eenvoudig.

Hoe ontstaat statische elektriciteit?

Statische elektriciteit is het resultaat van een onevenwicht tussen negatieve en positieve ladingen in een voorwerp. Deze ladingen kunnen zich aan het oppervlak van een voorwerp ophopen totdat ze een manier vinden om vrij te komen of te worden ontladen. Als je bijvoorbeeld met je schoenen over het tapijt wrijft, verzamelt je lichaam extra elektronen. De schokken die je voelt als je iets of iemand direct daarna aanraakt, zijn een gevolg van die overtollige elektronen die van jou naar het voorwerp of de andere persoon worden overgedragen.

Welke rol speelt de relatieve luchtvochtigheid?

Is het je ooit opgevallen dat wanneer de lucht droger is, statische elektriciteit meer aanwezig blijkt te zijn? Dat komt omdat statische elektriciteit rechtstreeks wordt beïnvloed door de relatieve luchtvochtigheid in huis. Het vocht in de lucht is een natuurlijke geleider die elke potentiële statische lading aardt en zo statische elektriciteit oplost. De relatieve vochtigheid moet lager zijn dan 40%, wil er een statische lading ontstaan. Bij een relatieve vochtigheidsgraad van 40 tot 60% is de aanwezigheid van statische elektriciteit nog steeds mogelijk, maar op een aanzienlijk lager niveau, en bij een niveau boven 55% RH zal nooit opbouw van statische elektriciteit optreden. Met andere woorden: als je de relatieve luchtvochtigheid in huis boven 40% houdt, worden statische ladingen geaard en wordt overmatige statische elektriciteit gereduceerd. Bij een luchtvochtigheid boven 55% verdwijnen statische ladingen volledig - en wordt de perfecte omgeving voor comfortabel wonen gecreëerd.

Hoe kan ik statische elektriciteit in mijn huis verminderen?

Door de relatieve vochtigheid in huis boven 40% te houden, wordt overmatige statische elektriciteit gereduceerd. Om de vochtigheidsgraad in je woning consequent te regelen, kan het een goed idee zijn om een verdampingsbevochtiger te installeren. De luchtreiniger met bevochtigingsfunctie van Daikin, bijvoorbeeld, kan de luchtvochtigheid regelen en meten via de luchtreiniger, terwijl hij vocht in de lucht brengt wanneer deze te droog is, zodat een gezonde, aangepaste vochtigheidsgraad in de ruimte wordt behouden. Bovendien houden de luchtreinigers van Daikin de lucht gezond en fris door allergenen af te breken, bacteriën te elimineren en hinderlijke geurtjes te verwijderen, wat zorgt voor een frissere, gezondere en comfortabelere omgeving binnenshuis, terwijl ze tegelijk het vochtigheidsniveau beheren en de statische elektriciteit onder controle houden.

EEN TIP VAN ONZE EXPERTEN

Is het moeilijk om de relatieve luchtvochtigheid en de statische elektriciteit in je woning onder controle te houden? Probeer het aantal machines die warmte produceren tot een minimum te beperken, en verwijder tapijten.

Ontdek ons gamma luchtreinigers met bevochtigingsfunctie

Investeer in een frisser, gezonder en comfortabeler binnenklimaat zonder statische elektriciteit: ontdek ons volledig gamma luchtreinigers met ingebouwde luchtbevochtiger.

Verwante artikels

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie