Skip to main content

Is het mogelijk om meerdere ruimtes te verwarmen of koelen met een airco?

Zo kun je meerdere ruimtes verwarmen of koelen

Clothing store with perfect temperature because of the wall-mounted heat pump

Lucht/lucht warmtepompen (of airconditioners) zijn ongelooflijk flexibel en veelzijdig: ze kunnen worden gebruikt om meerdere ruimtes tegelijk te verwarmen of te koelen. Kies het juiste warmtepompsysteem met het juiste aantal binnendelen voor optimaal comfort – overal in huis. Dit zijn je opties.

Hoeveel ruimtes kan ik verwarmen of koelen met een lucht/lucht warmtepomp?

Lucht/lucht warmtepompen kunnen meerdere ruimtes verwarmen of koelen. Daarvoor maken ze gebruik van een splitsysteem. Dat houdt in dat er één buitendeel buiten je woning wordt gemonteerd en verbonden met een of meerdere binnendelen. Het systeem onttrekt warmte aan de buitenlucht en verspreidt deze op de juiste temperatuur in je woning.

Je kunt kiezen uit drie verschillende systemen.

Een single-splitsysteem. Dit bestaat uit één buitendeel en één binnendeel. Hiermee kun je één ruimte verwarmen of koelen. Dit werkt het beste voor kleinere woningen met een open indeling.

Je kunt kiezen voor een binnendeel aan de wand, op de vloer of ingebouwd in het plafond. Alle modellen van Daikin zijn zo ontworpen dat ze naadloos in je interieur passen.

Een multi-splitsysteem. Hierbij zijn minimaal 2 en maximaal vijf binnendelen aangesloten op slechts één buitendeel, zodat je de temperatuur in meerdere ruimtes tegelijk kunt regelen. Een dergelijke opstelling maakt optimaal gebruik van het buitendeel en is extra veelzijdig.

In elke ruimte kan een binnendeel met een andere stijl of ander vermogen worden geplaatst, afhankelijk van de vereisten van de ruimte en je voorkeuren. Zo kun je een kleiner model kiezen voor je slaapkamer en een groter, krachtiger model voor de woonkamer.

Bovendien kun je elk binnendeel afzonderlijk instellen met de bijbehorende afstandsbediening of via een app. Op die manier kun je per ruimte een hogere of lagere temperatuur instellen.

Een multi+-systeem. Hiermee word je naast verwarming en koeling ook van warm tapwater voorzien in je woning. Op één buitendeel kun je een warmtapwatertank van 90 of 120 liter en daarnaast nog maximaal drie binnendelen tegelijk aansluiten. Deze oplossing is met name geschikt voor woningen tot ongeveer 80 m².

Mooi ingerichte woonkamer met planten en een lucht/lucht warmtepomp
Climate technology inside the living room

Kan ik een ruimte in mijn woning verwarmen en tegelijkertijd een andere ruimte koelen?

Nee. Hoewel je afzonderlijk binnendelen op verschillende temperaturen kunt instellen, zodat de ene ruimte meer wordt verwarmd of gekoeld dan de andere, kan de lucht/lucht warmtepomp niet tegelijkertijd verwarmen én koelen.

Heb ik in elke ruimte een binnendeel nodig?

Nee, je hebt niet in elke ruimte een binnendeel nodig. De lucht/lucht warmtepompen van Daikin variëren in vermogen van 1,5 kW tot 7 kW, zodat ze grote ruimtes kunnen verwarmen of koelen. Bij een multi-splitsysteem kun je later eventueel een extra binnendeel toevoegen, tot een maximum van vijf per buitendeel.

Maximale flexibiliteit in meerdere ruimtes

Je profiteert dus van een onopvallend systeem met ongeëvenaarde flexibiliteit, optimale prestaties en een uitzonderlijk hoog energierendement in meerdere ruimtes. De producten van Daikin zijn eenvoudig te installeren en te onderhouden, waardoor je in elke ruimte in je woning van de juiste temperatuur kunt genieten.