Skip to main content

Waar je op moet letten bij het investeren in een warmtepomp

Dit is wat je moet overwegen voordat je je huis energiezuiniger maakt met een lucht/water, grondgebonden of hybride warmtepomp.

Een stel vrolijk pratend en scrollend op een tablet, zittend in de woonkamer

Dus je hebt besloten je verwarmingssysteem te upgraden en te investeren in een warmtepomp. Er is veel om rekening mee te houden, maar het goede nieuws is dat als de warmtepomp eenmaal geïnstalleerd is, je de komende 15 jaar gerust kunt zijn. Dit is wat je moet overwegen voordat je je huis energiezuiniger maakt met een lucht/water, grondgebonden of hybride warmtepomp.

Compatibiliteit met bestaand systeem

Een van de grootste voordelen van warmtepompen is hun flexibiliteit wat betreft compatibiliteit en aansluiting op verwarmingssystemen. Als je huis radiatoren heeft, ongeacht of het een nieuwbouwhuis of een ouder huis is, kun je gemakkelijk warmtepompen aansluiten zonder extra bouwwerkzaamheden.

Dit is een uitstekend moment om te beslissen welke verwarmingssystemen je wilt behouden, toevoegen of vervangen.

Met warmtepompen en de bijbehorende afgiftesysteemcombinaties kun je meer uit je systeem halen. Je kunt koelen, door middel van warmtepompconvectoren. Warm tapwater wordt ook geleverd via de warmtepomp. Als je al een warmtapwatertank hebt, en die wilt behouden, kun je een warmtepomp wandmodel binnendeel laten installeren, die weer kan worden aangesloten op je bestaande warmtapwatertank.

Isolatie en warmteverlies

Isolatie en warmteverlies zijn van belang bij het upgraden van je verwarmingssysteem. Een goede isolatie verhoogt het rendement van een warmtepomp en heeft een positief effect op de exploitatiekosten. Oudere woningen hebben meestal geen goede isolatie. Laat je huis goed isoleren om het rendement van je warmtepomp te maximaliseren. Je installateur komt langs en adviseert je, of je kunt een isolatiedeskundige raadplegen.

Installatiekosten

De installatiekosten hangen af van het gekozen type warmtepomp; de installatie van een lucht/water warmtepomp is over het algemeen goedkoper dan een grondgebonden warmtepomp, omdat voor deze laatste extra boorgaten nodig zijn. Ook de afstand tussen de locatie van het buitendeel en het binnendeel kan de installatiekosten beïnvloeden. Een Daikin installateur zal je adviseren over deze details.

Vermogen en afmetingen van de warmtepomp

Een warmtepomp met het juiste vermogen maakt het verschil tussen een warmtepomp die werkt naar behoefte en een die minder efficiënt is.

En het zal ook invloed hebben op je energienota's. Als het vermogen te laag is, moet de warmtepomp veel harder werken om aan de vraag naar verwarmen, koelen en warm tapwater te voldoen.

Je installateur zal het juiste vermogen bepalen, op basis van factoren als:

vierkante meters

  • bouwjaar huis
  • ruimte type
  • afgiftesystemen
  • buitentemperatuur
  • binnentemperatuur
  • warmteverlies en isolatie

Onderhoud en service

  • Warmtepompen vergen minder onderhoud en service dan systemen op fossiele brandstoffen.
  • Een juiste service en onderhoud zorgen ervoor dat de warmtepomp soepel blijft draaien.
  • Laat minimaal eens per jaar een onderhoudscontrole uitvoeren. Dit omvat het schoonmaken van filters, het controleren van koudemiddelen en het inspecteren van de warmtewisselaar.
  • Een Daikin installateur biedt garantie- en servicepakketten. Deze zijn opgenomen in ons Stand By Me Aanbod.

Zoek je nog meer redenen om je bestaande systeem te vervangen door een warmtepomp en energiebesparende huisverbeteringen door te voeren?

Wil je meer info over een warmtepomp bij een renovatie of andere energiebesparende tips? Neem contact met ons op en we helpen je graag!

Een stel praat met de installateur terwijl hij op een tablet kijkt en naast het buitendeel van een Daikin Altherma staat.
Een vrouw ontspant en leest in haar huis dat een perfecte temperatuur heeft