Skip to main content

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Ontdek of een warmtepomp de juiste keuze is voor jouw huis en hoe je het kunt voorbereiden op een warmtepomp

Man die aan bureau in zijn werkkamer telefoongesprekken voert in binnenlucht van goede kwaliteit

Steeds meer mensen brengen een positieve verandering in hun huis aan door over te stappen op duurzame warmtepompen. Alle huizen zijn anders en de constructie en afmetingen lopen sterk uiteen. Sommigen zijn energiezuiniger dan andere woningen. Je vraagt je dus misschien af of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp.

Het goede nieuws is dat warmtepompen geschikt zijn voor bijna elk huis. Maar om de beste resultaten uit een warmtepomp te halen, moet je misschien eerst enkele maatregelen nemen, zoals het verbeteren van de energiezuinigheid van je huis.

Hoe energiezuiniger je huis, hoe effectiever en voordeliger een warmtepomp is. Warmtepompen zijn namelijk ontworpen om kamers op een constante temperatuur te houden in plaats van de korte momenten van warmte die een cv-ketel produceert.

Hoe bespaar je energie om je huis geschikt te maken voor een warmtepomp?

Eerst moet je uitzoeken of je huis goed geïsoleerd is, want isolatie houdt de warmte vast en voorkomt dat energie ontsnapt. Een goed geïsoleerd huis verhoogt het rendement van een warmtepomp, waardoor de bedrijfskosten dalen en de energierekening vaak ook lager uitvalt.

Nieuwere, modernere huizen zijn meestal thermisch efficiënter en hebben daarom minder energie nodig om warm te blijven. Oudere huizen zijn vaak tochtiger en minder goed geïsoleerd, waardoor warmte kan ontsnappen via muren, plafonds en vloeren.

Klinkt dit als jouw huis? Maak je dan geen zorgen, want we hebben een aantal eenvoudige tips om energie te besparen en je huis voor te bereiden op een warmtepomp:

  • Ga na of je zolderisolatie of spouwmuurisolatie nodig hebt
  • Tochtvrije ramen en deuren om te voorkomen dat warmte ontsnapt
  • Dicht kieren en spleten rond ramen, deuren en stopcontacten af
  • Plaats dubbel glas, als je dat nog niet hebt

Vervolgens moet je nadenken over het soort verwarming dat je hebt.

  • Als je in een ouder huis met traditionele radiatoren woont, heeft je verwarmingssysteem waarschijnlijk een hoge watertoevoertemperatuur nodig om de ruimte warm te houden. Een hoge temperatuur warmtepomp is dan misschien de beste optie. Die is nog steeds veel energiezuiniger dan een cv-ketel.
  • En als je een moderne nieuwbouwwoning met vloerverwarming of moderne radiatoren hebt, is een lage temperatuur warmtepomp waarschijnlijk een goede keuze. Die levert je goedkope verwarming en vermindert je CO2-uitstoot aanzienlijk.
  • Als je een cv-combiketel hebt, kun je met een hybride warmtepomp het beste van twee werelden combineren. Een hybride warmtepomp is een 2-in-1 systeem dat een cv-ketel en een warmtepomp combineert en is dus een goede oplossing voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een positieve verandering.
Zwanger stel dat op een behaaglijke temperatuur in de woonkamer luiert dankzij een Daikin warmtepomp
Zwanger stel dat avondeten in de keuken bereidt

Daikin heeft een netwerk van gekwalificeerde warmtepompspecialisten en -installateurs die je kunnen adviseren welk type warmtepomp geschikt is voor jouw huis.

Een slimme en lonende investering op de lange termijn

Omdat je met zoveel dingen rekening moet houden, vraag je je misschien af of een warmtepomp de moeite waard is. Het antwoord is ja!

Door de energiebesparende voordelen van warmtepompen ten opzichte van cv-installaties zijn ze de slimme keuze voor huizen van de toekomst. Warmtepompen zijn een duurzame, energiezuinige en comfortabele manier om je huis te verwarmen, goed voor het milieu en ook nog eens een slimme investering.

Is jouw huis klaar voor de volgende stap? Ontdek Daikin warmtepompen en kijk wat wij voor je kunnen doen.