Skip to main content

Hoe kun je het beste een airco (lucht/lucht warmtepomp) kiezen?

Een airco (lucht/lucht warmtepomp) installeren is een belangrijke beslissing: maak de juiste keuze

Vrouw bezoekt de Virtuele Showroom van Daikin vanaf haar laptop terwijl ze in haar mooie woonkamer aan haar tafel zit

Je wilt het meeste uit je lucht/lucht warmtepomp halen zodat deze je woning effectief en efficiënt kan verwarmen en koelen. Het is belangrijk om de juiste oplossing te kiezen die aansluit op jouw behoeften. Prestaties, vermogen, stijl, bruikbaarheid, milieu-impact en kosten, zijn stuk voor stuk belangrijke aspecten.

 

Hier moet je rekening mee houden:

  • Bepaal wat de lucht/lucht warmtepomp moet doen. Dient het product voornamelijk te verwarmen of te koelen? Dient het product zowel te verwarmen als te koelen? Heeft de warmtepomp speciale functies nodig, zoals ventilatie of ontvochtiging? Moet het systeem ook warm water leveren? In dat geval kun je het systeem verbinden met een warmtapwatertank. Moet de warmtepomp bij zeer koude of zeer warme weersomstandigheden kunnen werken?
  • Houd rekening met je omgeving. Hoe groot is de ruimte die verwarmd of gekoeld moet worden? Hoe groter de ruimte, hoe krachtiger het systeem zal moeten zijn. Echter, het vermogen van het systeem moet wel precies goed zijn. Als het systeem te groot is, wordt de lucht onaangenaam droog, terwijl bij een te klein systeem de resultaten waarschijnlijk zullen tegenvallen. In een ideale situatie is je woning bovendien goed geïsoleerd om de juiste temperatuur te behouden. Deze systemen zijn dus bij uitstek geschikt voor gerenoveerde of nieuwbouwwoningen.
  • Zoek een systeem dat bij jouw interieur past. Je wilt niet dat het binnendeel van je lucht/lucht warmtepomp een doorn in het oog is. Gelukkig biedt Daikin een breed scala aan stijlvolle wandmodellen. Je kunt vloermodellen onder vensterbanken installeren of kanaalmodellen in verlaagde plafonds verbergen.
  • Vergeet de buitenomgeving niet! De buitendelen van lucht/lucht warmtepompen moeten zorgvuldig geplaatst worden zodat er genoeg lucht omheen stroomt, anders werken ze niet goed. Ze kunnen aan de muren of op het dak worden geïnstalleerd of op de grond worden geplaatst. Je moet ervoor zorgen dat de systemen geen last hebben van obstakels, bladeren, vuil of sneeuw.
  • Denk aan het energierendement. Dit is belangrijk om de kosten laag te houden. Let op de energie-efficiëntieklassen van de verschillende lucht/lucht warmtepompmodellen (de hoogste is A+++ en de laagste is D). Daikin biedt systemen aan met maximaal klasse A+++ bij verwarmen en koelen Controleer ook de seizoensrendementswaarden voor verwarmings- en koeloplossingen (ook wel bekend als de SEER- en SCOP-waarden) die het jaarlijks energieverbruik meten op basis van normaal dagelijks verbruik.
  • Houd rekening met de milieu-impact. Lucht/lucht warmtepompen hebben een lage CO2-uitstoot en een lagere milieu-impact dan cv-ketels, verwarmingssystemen die gebruikmaken van olie of elektrische systemen. Ze hebben een lange levensduur en halen slechts 20% van de benodigde energie uit elektriciteit, terwijl ze de rest uit de buitenlucht halen. De modellen van Daikin maken bovendien gebruik van het koudemiddel R-32, dat een laag Global Warming Potential (GWP) heeft.
  • Plan je installatie. Neem contact op met een professionele installateur die het installatieproces kan uitleggen en je helpt te evalueren of je woning geschikt is voor een lucht/lucht warmtepomp. De installateur helpt je ook om te bepalen welke installatie je nodig hebt en geeft je inzicht in de kosten van het systeem en de installatie. Wacht niet af tot je het echt nodig hebt: maak nu de tijd om de juiste keuze te maken.
Large map of the world and some other travel essentials lying on the dining table
Beautifully decorated living room with a white wall-mounted climate system

Als je al deze zaken voordat je begint uitgestippeld hebt, ben je goed op weg naar een langdurig, hoogwaardig verwarmings- en koelsysteem dat je door het hele jaar heen ultiem comfort kan bieden.