Skip to main content

Hoe moet een airco worden geïnstalleerd?

Wil je ook een airco laten installeren? Wij vertellen je wat je moet weten.

De installatie van een airco (lucht/lucht warmtepomp) is een specialistisch proces en moet worden uitgevoerd door een professional die geschikte, hoogwaardige systemen met de juiste specificaties kan aanraden en op effectieve wijze kan installeren met minimale verstoringen.

 

Hoe moet een airco (lucht/lucht warmtepomp) worden geïnstalleerd?

De installatie van een airco bestaat uit zes hoofdstappen:

Stap 1: Montage van de warmtepompbinnendelen. De installateur monteert eerst de binnendelen aan de wand, op de vloer of in het plafond. De binnendelen verspreiden warme of koele lucht in de ruimtes.

Stap 2: Toegangspunten in de woning. Daarna maakt de installateur een of meerdere toegangspunten door een gat in de muur te boren voor de bedrading en afvoerleidingen, zodat de binnendelen op het buitendeel aangesloten kunnen worden.

Stap 3: Montage van het buitendeel van de warmtepomp. Daarna wordt het buitendeel van de warmtepomp gemonteerd, meestal aan de zijkant van de woning. Als je in een kouder klimaat woont waar sneeuw kan vallen, moet het buitendeel hoog genoeg van de grond af worden geplaatst.

Stap 4: Aansluiting van elektrische bedrading. Na de montage wordt de elektrische bedrading aangesloten. Indien nodig moet de bedrading worden geïsoleerd.

Stap 5: Aansluiting van het leidingwerk. De installateur koppelt de koudemiddelleidingen aan die heet gas of koude vloeistof naar de binnendelen voeren, evenals de afvoerpijpen die condenswater weghalen. Deze moeten ook indien nodig worden geïsoleerd.

Stap 6: Kwaliteitstest. Ten slotte voert de installateur een grondige test uit van het volledige systeem om te controleren of alles optimaal werkt.

 

Buitendeel van een klimaatoplossing op een terras
Eetkamer met een groot raam en een lucht/lucht warmtepomp aan de wand gemonteerd

Wat moet je weten voordat je een airco (lucht/lucht warmtepomp) laat installeren?

Bepaal eerst hoeveel ruimtes je wilt verwarmen en koelen. Voor één ruimte kun je met een single-splitsysteem uit de voeten, maar voor meerdere ruimtes heb je een multi-splitsysteem nodig. Houd ook rekening met je warmkraanwaterbehoeften. Op een airco met multi+-systeem kun je ook een kleine warmtapwatertank van 90 of 120 liter aansluiten, ideaal voor woningen tot 80 m².

Kies een hoogwaardig warmtepompsysteem dat betrouwbaar is, een lange levensduur heeft en een hoge energie-efficiëntieklasse heeft.

Zorg ervoor dat je woning goed geïsoleerd is en dat het gebied rondom de binnen- en buitendelen vrij is. Een goede luchtstroom is namelijk een vereiste voor een efficiënt systeem.

Airco's halen 80% van de energie die ze nodig hebben uit de buitenlucht. Slechts 20% van de energie komt van het elektriciteitsnet. Het systeem heeft wel een consistente levering van elektrische energie nodig om te kunnen werken.

Laat je airco (lucht/lucht warmtepomp) door een professional installeren

Schakel een professionele installateur in om je lucht/lucht warmtepomp te installeren.

De installateur zal eerst je woning inspecteren om te kijken of deze geschikt is voor een lucht/lucht warmtepomp en een aanbeveling doen welk type warmtepomp met welke capaciteit je nodig hebt. Daarnaast krijg je advies over waar het buitendeel het beste geplaatst kan worden en of de binnendelen aan de wand, op de vloer of in het plafond moeten worden gemonteerd.

Zo blijft je woning zo warm of zo koel als jij wilt en geniet je het hele jaar door van maximaal comfort.