Lucht/water versus grondgebonden warmtepompen: welke is het beste?
We bekijken de belangrijkste verschillen tussen grondgebonden warmtepompen en lucht/water warmtepompen om je te helpen beslissen welke het beste voor jouw situatie is.

Dus je hebt besloten te investeren in een warmtepomp. Na het bekijken van alle opties heb je de keuze teruggebracht tot twee mogelijkheden: lucht/water of grondgebonden. In dit artikel bekijken we de voor- en nadelen van elk, om je op weg te helpen naar die uiteindelijke beslissing.
Het belangrijkste verschil tussen grondgebonden warmtepompen en lucht/water warmtepompen is simpelweg waar ze hun energie vandaan halen.
Een lucht/water warmtepomp absorbeert warmte uit de lucht, terwijl een grondgebonden warmtepomp energie uit de grond haalt.
Rendement en duurzaamheid
Als je besloten hebt om over te stappen op een warmtepomp, ben je je bewust van de kosten, het rendement en de duurzaamheidsvoordelen van deze vorm van duurzame energie.
Dit geldt zowel voor lucht/water als voor grondgebonden warmtepompen Beide bieden een duurzaam alternatief voor verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen. Beide werken voor ongeveer 70-80% op duurzame energie, terwijl het resterende vermogen afkomstig is van elektriciteit.
Hoewel ze in dat opzicht vergelijkbaar werken, zijn grondgebonden warmtepompen beter geschikt voor plaatsen met langere, strengere winters, terwijl lucht/water warmtepompen hun rendement behouden in gematigder klimaten.
Installatie van lucht/water en grondgebonden warmtepompen
Een van de belangrijkste verschillen tussen een lucht/water en een grondgebonden warmtepomp is de installatie ervan. Een lucht/water warmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitendeel. Een grondgebonden warmtepomp heeft een binnendeel en een buitenwarmtewisselaar, die in de bodem zijn geïnstalleerd.
Deze laatste vereist veel buitenruimte met de juiste bodemgesteldheid. Ze zijn over het algemeen beter geschikt voor nieuwbouwwoningen of om een bestaande grondgebonden warmtepomp op te waarderen.
Lucht/water warmtepompen zijn eenvoudiger te installeren en zijn er in varianten voor lage, middelhoge en hoge temperaturen, waardoor ze ideaal zijn voor elk type woning, van nieuwbouw tot een ouder pand.
Daarnaast vormen ze een geweldige vervangingsoplossing in huizen die op fossiele brandstoffen werken.
Wat ze gemeen hebben, wat de installatie betreft, zijn de afgiftesystemen waarop ze worden aangesloten. Voor het installeren van nieuwe of vervangende afgiftesystemen, zoals radiatoren of vloerverwarming, bestaat een vergelijkbaar proces voor zowel lucht/water als grondgebonden warmtepompen.
Installatiekosten
De kosten van een warmtepomp varieert per type. Vanwege de extra logistiek is een grondgebonden warmtepomp duurder om te installeren dan een lucht/water warmtepomp. Dan zijn er nog de kosten van eventuele nieuwe of vervangende afgiftesystemen die gekocht en geïnstalleerd moeten worden.
Naast een lagere energierekening is een warmtepomp ook gemakkelijker te onderhouden. Met een verwarmingssysteem op duurzame energie verhoog je ook de waarde van je huis.
pand dat je bewoont, je budget en je behoeften.
Door de opties te bespreken met een gekwalificeerde installateur kun je een beslissing nemen over de voor jou meest geschikte oplossing.


Samenvattend
Zowel lucht/water als grondgebonden warmtepompen bieden veel voordelen op het gebied van milieu-impact, rendement en besparingen op lange termijn.
Welke voor jou geschikt is, hangt af van verschillende factoren, waaronder het type pand dat je bewoont, je budget en je behoeften.
Door de opties te bespreken met een gekwalificeerde installateur kun je een beslissing nemen over de voor jou meest geschikte oplossing.