Skip to main content

Warmtepomp of cv-ketel? Welke is het beste?

Overweeg je je verwarmingssysteem op fossiele brandstoffen te vervangen door een warmtepomp? We wegen de voordelen af van warmtepompen en cv-ketels.

Buitendeel en binnendeel van een warmtepompsysteem

Stijgende energieprijzen en de noodzaak om het milieu te beschermen zorgen ervoor dat veel mensen meer gaan nadenken over hun huishoudelijk energieverbruik. Warmtepompen worden steeds meer gezien als het beste alternatief voor systemen op fossiele brandstoffen. Laten we de voor- en nadelen van de twee onderzoeken.

Een warmtepomp is een zeer energiezuinige koolstofarme technologie. Het maakt gebruik van duurzame energiebronnen om je woning te verwarmen, koelen en van warm tapwater te voorzien.

Het onttrekt warmte aan de lucht, de bodem of het water, waardoor het zeer kostenbesparend werkt. Een cv-ketel daarentegen is een systeem op basis van fossiele brandstoffen dat koolstofemissies produceert.

Kosten warmtepomp versus ketel

Een van de belangrijkste voordelen van een cv-ketel zijn de installatiekosten: de initiële investering van een cv-ketel is lager dan die van een warmtepomp.

Op de lange termijn blijkt een warmtepomp echter goedkoper te zijn in de bedrijfskosten. Die haalt het grootste deel van zijn energie uit duurzame bronnen en heeft slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig voor de stroomvoorziening. Dat scheelt dus in je energierekening.

Afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest, kunnen de initiële aanschaf- en installatiekosten variëren. Een hybride warmtepomp, bijvoorbeeld, heeft nog steeds een gasaansluiting, maar werkt ook op elektriciteit en duurzame energie. Het kan daarom een beter betaalbare manier zijn om duurzame energie te gaan gebruiken.

Een andere manier om kosten te besparen is om te controleren of er financieringsprikkels zijn om huiseigenaren aan te moedigen over te schakelen op duurzame energie.

De milieu-impact van warmtepompen en systemen op fossiele brandstoffen

Warmtepompen bieden een zeer duurzaam en efficiënt alternatief voor systemen op fossiele brandstoffen. Nu de wereld streeft naar netto nul CO2, zullen we een impuls zien voor deze vorm van duurzame energie.

Warmtepompen draaien grotendeels op duurzame energie (ongeveer 75%); voor de rest op elektriciteit. Lucht/water warmtepompen gebruiken warmte uit de lucht, terwijl grondgebonden warmtepompen warmte uit de bodem gebruiken.

Dit betekent dat ze qua milieu-impact veel beter zijn dan systemen op fossiele brandstoffen. Gas- of olieketels produceren emissies die schadelijk zijn voor de planeet.

De flexibiliteit van je verwarmingssysteem

Iets anders om over na te denken is flexibiliteit. Fossiele brandstofsystemen zijn een vertrouwde oplossing voor radiatoren en warm tapwater, maar wist je dat warmtepompen ook voor koeling kunnen zorgen?

Het veelzijdige karakter van warmtepompen betekent dat ze op verschillende verwarmingssystemen kunnen worden aangesloten, en daarmee een alles-in-één systeem voor je huis vormen.

Je kunt je keuze voor een warmtepomp verder optimaliseren door hem te combineren met zonnepanelen of warmteopslag.

Een vrouw die yoga doet in haar woonkamer
Een vrouw die ontspant in bad

Samenvattend

Warmtepompen zijn een steeds gebruikelijker alternatief voor systemen op fossiele brandstoffen, zoals cv-ketels. Dat komt door hun vele voordelen: bedrijfskosten, rendement, flexibiliteit en milieu-impact.

Er zijn verschillende opties om te zorgen voor het optimale systeem voor jouw huis, waaronder een hybride oplossing als betaalbare ingang naar duurzame energie.

Welke voor jou de juiste is hangt af van je budget, behoeften, woning en leefstijl. Bespreek de opties met je installateur en zoek uit wat voor jou het beste werkt.