Skip to main content

Hoe zorg je voor een lagere energierekening?

Met deze handige energiebesparingstips houd je de energierekening zo laag mogelijk en houd je meer geld over voor leuke dingen

Stelletje ligt op bed te kletsen en lachen en geniet van een perfecte temperatuur

Nu de energieprijzen tot recordhoogtes zijn gestegen, wil iedereen het energieverbruik verlagen om te besparen op de energierekening. Lees verder voor onze beste energiebesparingstips en welke simpele stappen je kan nemen om gemakkelijk energie te besparen in je woning.

Geld besparen op de verwarming

De energierekening is nog nooit zo hoog geweest en omdat ruim 90% van de energie die we thuis verbruiken opgaat aan verwarming en warm water. kun je heel wat geld besparen door je verwarmingssysteem en woning zo energiezuinig mogelijk te maken. We hebben een paar ideeën om mee te beginnen op een rijtje gezet voor je:

  • Isoleer je woning

Controleer of je zolder of spouwmuur geïsoleerd moet worden en overweeg dubbelglas als je dat nog niet hebt. Isolatie zorgt ervoor dat in de winter warmte binnen blijft en in de hete zomermaanden dat je woning lekker koel blijft. Daardoor hoef je je woning minder te verwarmen en koelen, waardoor je je energierekening flink kunt verlagen.

  • Maak je ruimtes tochtvrij

Warme lucht stroomt via gaten en scheuren in je woning naar buiten. Controleer daarom grondig elke ruimte en dicht alles goed af. Controleer deur- en raamkozijnen, stopcontacten, open haarden, ventilatieopeningen en ventilatoren, vlizotrappen, brievenbussen en gas- en stroomaansluitingen.

  • Installeer een warmtepomp

Door je woning te isoleren en tochtvrij te maken, kost het verwarmen van de ruimtes veel minder energie. Maar wat nou als je oude verwarmingssysteem nog wel een hoop energie verbruikt? Het slimste is om een warmtepompsysteem te installeren.

Warmtepompen zijn enorm energiezuinig en bieden een duurzame manier om je woning te verwarmen, koelen en van warm water te voorzien. Ze werken op elektriciteit, waardoor je flink bespaart op je gasrekening. Ondanks het hogere energieverbruik bespaar je meer dan wanneer je je huis met gas zou verwarmen. Een warmtepomp onttrekt namelijk gratis hernieuwbare energie uit de lucht, het water of de grond, en gebruikt bovendien een stuk minder energie.

Daarnaast vereisen warmtepompen een stuk minder onderhoud, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je pomp regelmatig gerepareerd moet worden. Een warmtepomp heeft lage bedrijfskosten en kan indien goed onderhouden wel 10 tot 15 jaar meegaan. Een slimme investering dus waar je jarenlang van profiteert.

  • Ga slim om met je thermostaat

Een van de gemakkelijkste manieren om geld te besparen op je energierekening, is door de thermostaat lager te zetten. Je went er al snel aan als de temperatuur een graadje lager is en het scheelt al snel zeven procent op jaarbasis.

Met een slimme thermostaat hou je de ruimtetemperatuur onder controle en voorkom je dat er ruimtes onnodig worden verwarmd. Alle residentiële lucht/lucht warmtepompen en verwarmingssystemen van Daikin bedien je heel gemakkelijk met de gebruiksvriendelijke Onecta app op je telefoon of tablet.

Met de app kun je de temperatuur op je thermostaat veranderen, je energieverbruik inzien en temperatuurschema's instellen. Als je bijvoorbeeld weet dat je de hele dag van huis bent, zet je heel gemakkelijk de verwarming lager en verlaag je in een handomdraai je energieverbruik.

  • Laat een slimme meter installeren

Vraag je energieleverancier om een slimme meter te plaatsen in je woning om meer inzicht in je verbruik te krijgen. Dat helpt je om de energierekening te verlagen.

Hoe bespaar je geld met een slimme meter?

Met een energiebesparende meter, of 'slimme meter', zie je precies hoeveel elektriciteit en gas je op een bepaald moment verbruikt. Daardoor krijg je meer inzicht in je energieverbruik en weet je precies hoeveel je bespaart door je gewoontes te veranderen. Zelfs met kleine veranderingen kun je je energieverbruik flink verlagen en dus gemakkelijk geld besparen.

Wat voor impact heeft hernieuwbare energie?

Over de hele wereld hebben regeringen zich als doel gesteld om de CO2-uitstoot te verlagen, waardoor hernieuwbare energiebronnen populairder zijn dan ooit. Er zijn steeds meer technologieën die hernieuwbare zonne-energie en windenergie gebruiken, waardoor de impact op de planeet wordt verlaagd.

Een van de voordelen is dat je met de installatie van systemen die hernieuwbare energie gebruiken, zoals zonnepanelen en warmtepompen, flink wat geld kunt besparen. Deze halen gratis energie uit de omgeving, waardoor je profiteert van een lagere energierekening én een positieve bijdrage levert aan de toekomst.

Man die ontspant in zijn woonkamer en mogelijkheden bekijkt om geld te besparen
Stelletje dat van gemoedsrust geniet dankzij hun energiezuinig verwarmingssysteem