Skip to main content

Wat is de ideale slaapkamertemperatuur?

Ontdek de beste temperatuur om te slapen en waarom het zo belangrijk is om de temperatuur in je kamer te regelen

Moeder en dochter die van de ideale comforttemperatuur genieten dankzij een Daikin warmtepomp

Slaapdeskundigen stellen dat de beste slaapkamertemperatuur rond de 18,3 graden Celsius ligt. Als je slaapkamer veel warmer of kouder is, kan dat je beletten om in slaap te vallen en de kwaliteit van je rust beïnvloeden als je eenmaal slaapt.

Welke invloed heeft de kamertemperatuur op je slaap?

Je moet je prettig voelen om te kunnen ontspannen en in slaap te vallen. Als de kamer te warm of te koud is, zul je dus moeite hebben om in te dommelen. De temperatuur van de kamer heeft een grote invloed op hoe goed je slaapt en hoe je je ’s morgens voelt.

  • Als het te warm is

De ideale slaapkamertemperatuur is iets lager dan een comfortabele temperatuur wanneer je wakker bent. Dat komt omdat we ons ’s avonds tegen bedtijd slaperig voelen als de temperatuur van ons lichaam begint te dalen.

Om je slaperig te gaan voelen, moet je temperatuur dalen. Als de kamer te warm is en je temperatuur te hoog blijft, profiteer je niet van deze natuurlijke slaperigheid, zodat je misschien moeite hebt met indutten.

Als je eenmaal in slaap valt, kan een te warme kamer je onrustig maken en de kwaliteit van je remslaap (rapid eye movement) aantasten, zodat je vermoeid wakker wordt. Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid, want ons lichaam is ontworpen om dan uit te rusten, te herstellen en te verjongen.

Kinderen zijn bijzonder gevoelig voor kamertemperaturen en een te warme en droge slaapkamer kan ademhalingsmoeilijkheden of andere luchtwegproblemen veroorzaken.

Ook ouderen hebben eerder last van een te warme kamer. Een te hoge nachttemperatuur kan bijdragen tot ernstige gezondheidsproblemen bij ouderen, zoals hartaanvallen, beroerte en astma.

  • Als het te koud is

Ook als je kamer te koud is, is het lastiger om in te dommelen en door te slapen. Koude handen en voeten kunnen je beletten om in slaap te vallen, terwijl tocht je wakker kan maken en je slaap kan verstoren.

  • Als de temperatuur precies goed is

Als je slaapkamer de ideale slaapkamertemperatuur van ongeveer 18 graden Celsius heeft, ondersteunt dit de aanmaak van melatonine in je lichaam. Melatonine bevordert niet alleen de slaap, maar kan ook invloed hebben op veroudering, gewichtsverlies en ons humeur.

Nu begrijp je dus waarom het zo belangrijk is dat je kamers de juiste slaapkamertemperatuur hebben.

Moeder die haar dochter naar bed brengt in een kamer met perfecte klimaatregeling
Gezin van vier dat geniet van een kamer met perfecte klimaatregeling

Hoe kun je de kamertemperatuur meten en regelen?

Je kunt de kamertemperatuur op veel manieren regelen, zodat deze ideaal is om te slapen. Om te voorkomen dat er ’s nachts te veel warmte ontsnapt, is het verstandig om je huis te isoleren en tochtdicht te maken.

Om ervoor te zorgen dat je kamers niet te warm zijn, zet je de verwarming op een tijdschakelaar. Zo kun je de temperatuur ’s avonds voor het slapengaan verlagen. Zorg voor verschillende dunne lagen beddengoed die je ’s nachts naar behoefte over je heen kunt trekken of kunt verwijderen.

Het installeren van een lucht/lucht-warmtepomp (ook wel kamerairconditioner met omgekeerde cyclus genoemd) is een ideale manier om de temperatuur in je kamers te meten en te regelen.

Daikin warmtepompen worden bediend met de gebruiksvriendelijke Onecta app. Je kunt deze app gebruiken om de temperatuur te veranderen, je energieverbruik te bekijken en temperatuurschema’s in te stellen.

Je kunt je warmtepomp daardoor gemakkelijk zo instellen dat de temperatuur van je kamer voor het slapengaan daalt tot de ideale slaapkamertemperatuur.

Verbind je lucht/lucht-warmtepomp met je thuisnetwerk en download de Onecta app op je mobiele telefoon om de temperatuur altijd en overal te kunnen regelen. De app is compatibel met alle Daikin warmtepompen (verwarmings- en koelsystemen), zodat je totale controle hebt over je woonomgeving.

Omdat je de Onecta app met Alexa of Google Home spraakbediening kunt activeren, houd je tijdens het gebruik ook je handen vrij.

Ontdek onze Daikin warmtepompen en ervaar een betere omgeving om in te slapen