Vrouw die binnen werkt, in stilte.

Oplossingen voor een optimale kwaliteit van de binnenlucht

In alle stilte zorgen voor uw welzijn - waar u ook bent

De binnenluchtkwaliteit is belangrijk

De binnenluchtkwaliteit (IAQ - Indoor Air Quality) verwijst naar de kwaliteit van de lucht in een gebouw of constructie, die dag in dag uit wordt ingeademd door de gebruikers van het gebouw.

Read more

Ventilatie

Ventilatiesystemen brengen verse buitenlucht naar binnen, verwijderen verontreinigingen en muffe lucht, en brengen het vochtpeil in balans.

Read more

Filtering

Een filteringsfase is nodig om de binnenstromende frisse lucht te reinigen. Luchtfilters met een hoog rendement kunnen helpen om de meeste deeltjes in de lucht uit te filteren.

Read more

IAQ-oplossingen

Wat kunt u doen om een betere binnenluchtkwaliteit te ondersteunen? Vind de oplossingen en diensten voor klimaatregeling die het best geschikt zijn voor u. Voor gezonde en veilige gebouwen.

Read more

Waarom is de kwaliteit van de binnenlucht belangrijk?

Jong echtpaar op de bank in de woonkamer met twee kleine kinderen die spelen op het tapijt

De binnenluchtkwaliteit verwijst naar de kwaliteit van de lucht in een gebouw of constructie, die dag in dag uit wordt ingeademd door de gebruikers van het gebouw.

Bij het plannen van nieuwe woningen, scholen, kantoren of licht commerciële gebouwen moeten veel dingen in overweging worden genomen. Naast structurele factoren moet er ook rekening worden gehouden met verwarming, koeling en iets wat vaak wordt verwaarloosd: de kwaliteit van de binnenlucht.

Wist u dat de binnenlucht die we inademen, zowel thuis, op kantoor als in een hotelkamer, veel meer vervuild kan zijn dan de buitenlucht?

  • 90% van onze tijd brengen we binnen door.
  • De kwaliteit van de binnenlucht kan 2 tot 5x slechter zijn dan de buitenlucht als gevolg van verontreinigingen zoals pollen, bacteriën, enz.

Indoor luchtverontreinigingen en deeltjes in de lucht

Met het juiste systeem (airco, ventilatie, luchtzuivering) kunnen luchtverontreinigingen zoals pollen, sporen, cementstof, bacteriën, virussen of microben uit de lucht worden gefilterd.

Hoe kleiner die deeltjes, hoe gevaarlijker ze zijn voor onze gezondheid. Daarom wordt fijnstof ingedeeld op basis van de grootte.

Voorbeeld van indoor luchtverontreinigingen
light_green_background.jpg
Deeltjes en zones van afzetting in het menselijk lichaam

Deeltjes & zones van afzetting

Hoe lichter en kleiner een deeltje is, hoe langer het in de lucht blijft.

• PM10 : alle deeltjes tot 10 µm (0,01 mm)

Afzetting in de neus- en keelholte van het ademhalingssysteem

• PM2,5 : alle deeltjes tot 2,5 µm (0,0025 mm)

Deze deeltjes zijn klein genoeg om de long te bereiken

• PM1 : alle deeltjes tot 1 µm (0,001 mm = 1 micron)

Deze deeltjes zijn klein genoeg om te kunnen binnendringen in de celmembranen van longblaasjes en zo in de bloedsomloop terechtkomen en levensbedreigende ziekten veroorzaken

Omdat ze zo schadelijk zijn (hoog risico op cardiovasculaire ziekten) en zo vaak voorkomen, moet de meeste aandacht worden besteed aan deeltjes die kleiner zijn dan 2,5 µm (bijv. PM2,5 en PM1).5 componenten voor een optimale kwaliteit van de binnenlucht

Componenten voor een optimale kwaliteit van de binnenlucht

  1. Ventilatie: Zorgt voor een toevoer van frisse en schone lucht

  2. Energieterugwinning: Levert energiebesparing door warmte en vocht van de ene luchtstroom naar de andere over te brengen, waardoor de toegevoerde lucht de gewenste temperatuur en vochtigheid heeft

  3. Luchtbehandeling: Levert de vereiste voorbehandelde lucht om de energie-efficiëntie van indoor HVAC-apparatuur te optimaliseren

  4. Bevochtiging: Zorgt voor het gewenste vochtgehalte in de geconditioneerde ruimte

  5. Filtering: Zorgt voor een schone en gezonde lucht door pollen, stof, slechte geurtjes en andere verontreinigende stoffen die schadelijk zijn voor onze gezondheid uit te filteren

Laten we eens meer in detail kijken naar ventilatie en filtering, 2 componenten die rechtstreeks gekoppeld zijn aan een betere kwaliteit van de binnenlucht.

 

 

 

Ventilatie

Inkomhal in een modern kantoorgebouw met grote glazen gevel naar de straat en planten

Ventilatiesystemen staan garant voor optimale klimaatomstandigheden door te zorgen voor een frisse, gezonde en comfortabele omgeving voor gebouwen van alle afmetingen en verschillende toepassingen.

In een volledig gesloten ruimte in een gebouw kan de lucht niet gemakkelijk de ruimte binnenkomen/verlaten, waardoor luchtverontreinigingen in de ruimte blijven en zich daar ophopen. Dit kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid van mensen in de kamer. Ventilatie is essentieel voor het verdunnen en verwijderen van deze luchtverontreinigingen.

Studies hebben aangetoond dat een goed onderhouden ventilatiesysteem en een geschikte luchtuitwisseling een effectieve oplossing zijn om mensen te beschermen tegen verontreinigingen, met inbegrip van virussen.

5 Daikin ventilatieproducten

Daikin ventilatieproducten zijn naadloos geïntegreerd in een totale warmtepompoplossing, zodat u het aantal individuele systemen en verschillende leveranciers voor uw HVAC-R-systeem tot een minimum kunt beperken.

Om een ​​optimale ventilatie te bereiken, handhaaft Daikin de hoogste normen voor energie-efficiëntie en biedt het een breed gamma aan opties om de vereiste filtering en hygiënische niveaus voor uw project te bereiken.

Filtering

Illustratie van hoog-rendement luchtfilters die deeltjes in de lucht uitfilteren.

Virusdeeltjes worden meegevoerd met grotere stofdeeltjes of druppels en worden op die manier doorheen het hele gebouw verplaatst. Besmettelijke ziekten kunnen onder controle gehouden worden door de transmissieroutes van ziektekiemen te onderbreken. Door gebruik te maken van hoog-rendement luchtfilters in airconditioning- en ventilatiesystemen kunnen de meeste deeltjes in de lucht worden uitgefilterd en kan de concentratie in de lucht van bacteriën en virussen worden verminderd, waardoor het risico van overdracht door de lucht wordt verlaagd.

ISO 16890 classificatietabel voor deeltjesfilters

Classificatie filterefficiëntie

ISO 16890

Met de introductie van de nieuwe ISO 16890-norm worden filters geklasseerd op basis van het vermogen om bepaalde deeltjes uit te filteren volgens de deeltjesgrootte.

Een luchtfilter wordt geklasseerd als filtergroep ISO ePM1 wanneer de minimale filterefficiëntie ten minste 50% bedraagt (het filter verwijdert ten minste 50% of meer deeltjes met een grootte van ≤1 µm), zoals in de tabel wordt weergegeven.

Bovendien wordt de gemiddelde filterefficiëntie weergegeven. Als de gemiddelde efficiëntie voor ISO PM1 deeltjes 68% bedraagt, dan wordt het filter geklasseerd als PM1 65%, aangezien de gemiddelde efficiëntie naar beneden wordt afgerond naar de dichtstbijzijnde stap van 5%).

HEPA-filters

HEPA-filters zorgen voor een extreem efficiënte filtering van deeltjes en moeten minstens 99,95% zwevende deeltjes met een diameter van 0,3 µm uitfilteren!

Als dusdanig is een HEPA-filter efficiënter dan een ePM1 filter.

Filtergroep
(ISO 16890)

Filtering deeltjesgrootte (µm) Filtering
efficiëntie
Uitgefilterde
deeltjes
ISO ePM1 0,3 ≤ x ≤ 1​ ≥ 50% Nanodeeltjes, uitlaatgassen, virussen
ISO ePM2,5 0,3 ≤ x ≤ 2,5​ ≥ 50% Bacteriën, schimmels
sporen, pollen, tonerstof
ISO ePM10 0,3 ≤ x ≤ 10​ ≥ 50% Pollen, woestijnstof
ISO grof 0,3 ≤ x ≤ 10 < 50% Zand, haar
*ePM = efficiency Particulate Matter​​ (filtratie-efficiëntie)

HEPA-filterklassen

HEPA-klasse Retentie (gemiddeld)
H13 > 99,95%
H14 > 99,995%
H15 > 99,9995%
H16 > 99,99995%
H17 > 99,999995%

Toevoeging van luchtontsmetting aan filtratie

Met een goed filteringssysteem kunnen heel kleine zwevende deeltjes uit de luchtstroom worden gefilterd, maar de virussen, bacteriën en schimmels die in het filter achterblijven, zijn niet inactief gemaakt. Ze kunnen zich nog steeds vermenigvuldigen en ziekten veroorzaken.

Om te voorkomen dat dit gebeurt, is luchtontsmetting vereist.

Flash Streamer

Ongeëvenaarde luchtbehandeling dankzij de unieke Flash Streamer-technologie

De gepatenteerde Flash Streamer-technologie van Daikin inactiveert meer dan 99,9 % van het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2).

De Streamer-ontlading breekt allergenen en gevaarlijke chemische stoffen af en fragmenteert hun oppervlakte-proteïnen, die vervolgens via oxidatie vernietigd worden.

Tijdens de test werden allergenen op de elektrode van de Streamer-ontlader geplaatst en dan door een elektronenmicroscoop gefotografeerd nadat ze bestraald werden.

 

(Testorganisatie: Yamagata University en Wakayama Medical University)

 

Allergenen gefotografeerd door een elektronenmicroscoop na bestraling.

UV-C licht

Ultraviolette energie inactiveert virale, bacteriële en fungale organismen, zodat ze zich niet kunnen vermenigvuldigen en ziekten veroorzaken.

Het volledige UV-spectrum kan micro-organismen inactiveren, maar UV-C energie (golflengtes van 200 - 280 nm) heeft de meest kiemdodende werking.

Desinfectie en ontsmetting door middel van UV-C licht wordt vaak gebruikt in ziekenhuizen.

UV-C licht is echter schadelijk voor de gezondheid.

Door gerecirculeerde en frisse lucht rechtstreeks in de luchtbehandelingsunits te behandelen met UV-C licht kan een schone en microbevrije lucht worden bereikt, zonder personen bloot te stellen aan schadelijk UV-licht.

Illustratie van desinfectie door middel van UV-C licht in een luchtbehandelingsunit.

Daikin oplossingen voor een optimale binnenluchtkwaliteit, voor elke behoefte