Kristaltoren

Woon-zorgcentrum Landgoed Beukestein

Mur Conditioning

Een toekomstbestendige woon-zorgcentrum voor kwetsbare ouderen

In het bosrijke Driebergen is het nieuwe Landgoed Beukenstein verrezen, een toekomstbestendige woon-zorgcentrum voor kwetsbare ouderen. Het grote gebouw in landhuisstijl bestaat uit drie delen en telt in totaal zo’n 130 ruimtes, waarvan 108 wooneenheden. Aan Mur Conditioning uit Utrecht de opdracht de installaties te ontwerpen, te leveren en te monteren voor verwarming, koeling, tapwaterproductie en vloerverwarming. In samenwerking met BAM en Daikin. “Het bijzondere van dit project is dat de 130 ruimtes bijna allemaal verschillend zijn”, vertelt Erik Sluijs, verkoop adviseur bij Mur. 

Bovenaanzicht Kristaltoren

Het bijzondere van het project was tegelijk de uitdaging. “Het is geen eenvoudig rechttoe rechtaan project. Normaal zijn het repeterende kamers met leidingen en binnendelen op dezelfde plaats geïnstalleerd”, legt Erik uit. “Nu moesten we per ruimte ontwerpen, zonder de installatie als geheel uit het oog te verliezen: welk binnendeel komt op welk buitendeel; welke leidingendiameters gebruiken we en hoe verdelen we de leidingen in het gebouw?”

En daar kwam nog een uitdaging bij: hoe brengen we de leidingen van de 18 VRV Heat Recovery-buitendelen ín het gebouw. Er was geen plek voor de buitendelen op het dak. Mur kreeg de opdracht ze 60 meter buiten de gevel en uit het zicht te plaatsen.

BAM, Mur en Daikin vormen vaker een driemanschap bij projecten. De partijen kennen elkaar goed en weten wat ze van elkaar mogen verwachten. Erik: “Daikin steekt ook veel tijd in zo’n project. Zo hebben we samen de hele koel- en transmissieberekening doorgenomen en per ruimte het bijbehorende type binnendeel bepaald. En bekeken wat voor gevolgen zo’n keuze had voor de rest van het systeem. Dat was een tijdrovende klus, ook voor Daikin.” 

"BAM, Mur en Daikin vormen vaker een driemanschap bij projecten."

Alle installaties en leidingen tot op de millimeter vastgelegd

Voor elke ruimte is een koellast- en transmissieberekening gemaakt. Toen per ruimte het verwarmings- en koelvermogen duidelijk was, is bepaald welke Daikin-unit in welke ruimte nodig was. Vervolgens is alles in een 3D bouwinformatiemodel (BIM) ingetekend. Erik: “Met repeterende ruimtes maakt het minder uit of een leiding linksom of rechtsom loopt. Nu waren alle installaties en leidingen tot op de millimeter vastgelegd. Niet alleen voor de 130 units, ook voor de vloerverwarming en tapwaterinstallaties. De ontwerp en calculatiefase is in dit project heel groot, maar de bouwfase juist daardoor weer korter.”

Voor de 18 fluisterstille VRV-buitendelen is 60 meter uit de gevel een grote, betonnen plaat gestort. Daaromheen een tuinhuis-achtige constructie met lucht doorlatende wanden en een puntdak tegen vallende boombladeren. Erik: “De koelleidingen lopen onder de grond in geulen met een mantelpijp naar de entree van het gebouw.” 

Langoed Beukestein.jpg

Een hoog wooncomfort voor ouderen

Langoed Beukestein 2.jpg

Het VRV-systeem is een totaalsysteem. Ook vloerverwarming en tapwater komen er vandaan. Erik: “Je kunt dus alles elektrisch doen en hebt geen gasaansluiting meer nodig. En het mooie van het tapwater op dit systeem is de energie-uitwisseling. Als in de zomer al die units koelen, wordt de energie hergebruikt om het tapwater op te warmen. Dat is dus heel duurzaam.” 

De installaties en de duurzaamheid van het gebouw zorgen voor een hoog wooncomfort voor ouderen met lichamelijke klachten of dementie. “Ze hebben geen last van geluiden veroorzaakt door de installatie en kunnen zelf naar wens verwarmen en koelen met een wandthermostaat. Tegelijk is de hele installatie met al zijn units en delen centraal aan te sturen. Daarmee hebben we gezamenlijk een totaal pakket voor het hele landgoed gerealiseerd.” 

Meer info

Onze andere casestudies

crystal_tower_header1645px1080px.jpg

Kristaltoren

Om Kristaltoren te helpen zijn energierendement te maximaliseren, wilden we de kracht van luchtgekoelde VRV, watergekoelde VRV en koudwatermachines combineren in een complete klimaatoplossing.

header_torre_serenissima_1645px1080px.jpg

Torre Serenissima

De Torre Serenissima was uitgerust met een verouderd R-22 koudemiddelsysteem en we gaven het een volledige upgrade om meer energierendement en comfort te bereiken.

header-bloomsbury-hotel-1645px1080px.jpg

The Bloomsbury Hotel

Het VRVIII-systeem met warmteterugwinning van Daikin werd geselecteerd vanwege het extreem lage energieverbruik en de enorme besparingen in vergelijking met vergelijkbare systemen.

vmd-header-1645px1080px.jpg

Zakencentrum VMD

Een VRV IV-systeem zorgt voor alle verwarming en koeling van de VMD Tower B, een 25 verdiepingen tellend kantoorgebouw in Zagreb, waardoor het aan de hoogste rendementsniveaus voldoet en minder energie verbruikt.

velocity-header-1645px1080px.jpg

Kantoorgebouw Velocity

Duurzaamheid staat voorop in het ontwerp voor Velocity. Elk element van het ontwerp is zorgvuldig gekozen om EPC-classificatie "B" en BREEAM-score "uitstekend" te garanderen.

header-leon-restaurant-1645px1080px.jpg

Leon's restaurant

M&E-aannemer Synecore installeerde zijn eerste 'onzichtbare' HVAC-systeem, de Daikin VRV IV i-serie, in Leon Restaurant in het centrum van Londen, met heel wat ruimtebeperkingen en een maximaal rendement van de klimaatregeling.

c-and-a.jpg

C&A

Voor de renovatie van het complete HVAC-systeem wilde de C&A-winkel het hele jaar door op de meest rendabele en efficiënte manier comfort.

venice-header-1645px1080px.jpg

Arsenaal van Venetië

Een innovatief klimaatsysteem dat gebruikmaakt van de natuurlijke energie van de lagune van Venetië, levert veel comfort en een hoog energierendement met behoud van een historisch industrieel gebouw in hartje Venetië.

coral-header-1645px1080px.jpg

Wedkantoor Coral

Ontdek hoe onze zelfreinigende "Roundflow" cassettes 50% meer energiebesparing opleverden voor wedkantoren van Coral.

k-way-header.jpg

K-Way

Toen de luxekledingzaak K-Way een nieuwe winkel opende in Covet Garden, Londen, werkten we samen met nationale D1-aannemer Royale om de perfecte energiezuinige oplossing voor het pand uit te denken en te installeren.

sportisimo-header.jpg

Sportisimo

Voor dit project hebben we gekozen voor een buitensysteem dat kan worden aangesloten op een verscheidenheid aan binnendelen en ventilatiesystemen die strategisch in de winkel geplaatst worden.

thePosthotel-ghent-header.jpg

The Post Hotel

Als klimaatspecialisten hebben we gekozen voor ons VRV-systeem voor The Post Hotel Ghent vanwege de combinatie van energiezuinige technologie en het extra comfort.

van-der-valk-hotel-header.jpg

Van der Valk Hotel

Van de lobby tot de gastenkamers en de keuken, elke ruimte in het Van der Valk Hotel heeft zijn eigen unieke klimaatwensen. Ons doel was om een compleet systeem te ontwikkelen dat aan de behoeften van elk van deze locaties voldoet en de totale impact van het systeem op het milieu verkleint.

PORTA FIRA BARCELONA.jpg

Hotel Santos Porta Fira

De Santos Group, de organisatie die verantwoordelijk is voor het bouwen van Porta Fira, koos voor Daikin als vertrouwde partner om een uniek, betrouwbaar en energiezuinig klimaatregelingssysteem voor het gebouw te leveren.

header_agricole.jpg

Crédit Agricole

Crédit Agricole, dat vanwege zijn landbouwgeschiedenis bekend staat als "de groene bank", wilde voor een van zijn kantoren een energiezuinige oplossing voor airconditioning met weinig onderhoud.

Holcim_header_1645x1080.jpg

Cementfabriek Holcim

De cementfabriek van Holcim gebruikt state-of-the-art technologie om haar ambitieuze doelstellingen op het vlak van milieu en energie-efficiëntie te behalen.

Woonzorgcomplex Ganshoek, Lage Zwaluwe

Woon-zorgcentrum Landgoed Beukenstein, Driebergen-Rijsenburg

Twentse Bierbrouwerij De Zegger, Hengelo

Showroom, werkplaats en opslagruimte John Deere

Nieuwbouw Technisch Bureau van Beelen B.V.

De Kroon, Zwolle

Havatec B.V.

Strandhotel Cadzand

Stoomgemaal De Drie Sluizen, Nieuwendijk

Huis van Innovatie, Garderen

Hoogenboezem Hoofdkantoor en DC, Schelluinen

Hoofdkantoor KBK Bouw, Volendam

Doktershoek, Werkendam

crystal_tower_header1645px1080px.jpg

PeoplePower, Veenendaal

De Steck, Doetinchem

ACTION_store.jpg

ACTION

Voor een discounter als Action zijn de bedrijfskosten een belangrijke factor bij het kiezen van HVAC-systemen. Action zocht bovendien een partner die HVAC-ontwerp en -ondersteuning kon aanbieden en die ook kon zorgen voor de plaatselijke coördinatie in elk land waar de onderneming winkels heeft.

JBC-store.jpg

JBC

Om haar exploitatiekosten te optimaliseren, heeft JBC een praktijktest met Daikin-units uitgevoerd om na te gaan wat de voordelen van de de VRT-technologie (Variable Refrigerant Temperature) zijn.

Pomme-d'Or-entrance.jpg

Pomme d'Or Hotel

Airconditioning is in de meeste hotels, zowel in nieuwe als in gerenoveerde, de norm geworden. De airconsystemen van vandaag houden de hotelgasten koel in de zomer ... en bieden kostenefficiënte verwarming tijdens de winter. De warmtepompen van Daikin maken daarvoor gebruik van hernieuwbare energie en drukken zo de exploitatiekosten van hotels. Bovendien zien ze er mooi uit.

Daikin_Naturkost_Brinkman_1.jpg

Naturkost Brinkman

Naturkost Brinkman, specialist in organische producten, gebruikt Daikin-koelsystemen voor meer energierendement en meer comfort in zijn winkels.

header_centre_hotel_london.jpg

City Centre Hotel

Nieuw koelaggregaat verhoogt comfort in Londens hotel

Samrya_Qatar_HotelReception.jpg

Samrya 44

Met 44 verdiepingen van elegant vormgegeven luxe suites volgt Samrya 44 alleen de hoogste standaard in de bouw en HVAC.

R-32 in een koudwatermachine

Geluidsarm, een hoog rendement en een laag GWP; dat waren de eisen die Poonawalla Science Park stelde aan de twee nieuwe koudwatermachines die de vijftien jaar oude modellen moesten vervangen. Op het science park worden onder andere vaccins geproduceerd. Een goed gereguleerde omgeving is daarvoor cruciaal.

action_cassette_1645px1080px.jpg

Toewijzing van gerecupereerd koelmiddel bij Action

Action gaat nog meer samenwerken met Daikin in dit nieuwe baanbrekende project: recuperatie en hergebruik van koelmiddel uit gerenoveerde winkels.

courtyard_marriott_paris_france.jpg

Courtyard Hotel Parijs

The Courtyard conversion marks a successful collaboration between forward- looking urban regeneration and Daikin’s flexible, future-proof VRV heat recovery technology.

Somfy

Prezzemolo.jpg

Prezzemolo & Vitale – Palermo

De nieuwe Prezzemolo & Vitale-winkel in het historische hart van Palermo is voorzien van een installatie op basis van Daikin Zeas en VRV systemen.