

De uitdaging
Airconditioning, ventilatie en klimaatbeheersing aan boord van schepen, dat is de specialisatie van WindeX. Vanaf 2016 is WindeX bezig geweest met het ontwerp en de uitvoering van het ventilatie- en klimaatsysteem voor de Blue Rhapsody: een nieuw evenementenschip van 85 meter lang en 11 meter breed, dat zeshonderd gasten kan ontvangen. Sinds afgelopen zomer bevaart het schip de Nederlandse en Duitse rivieren, voor feesten en partijen, of evenementen en beurzen van bedrijven als Volvo, AachenMünchener of de Technische Unie. Bepaald geen standaardopdracht voor WindeX, stelt projectleider Niels Verschuur. “Het schip heeft drie dekken, vanwege de stand bouwers een plafondhoogte van maar liefst 2,5 meter, en veel zonbelasting door de grote glaspartij. Voor de opdrachtgever is de uitstraling van het schip het belangrijkst, de techniek moet het liefst onzichtbaar zijn. Voor ons bleef er weinig ruimte over om alle apparatuur te installeren.”
Zeshonderd dansers op een schip afkoelen.

De oplossing
De telkens veranderende omstandigheden op het schip vragen om een grote flexibiliteit van het ventilatiesysteem. Verschuur: “Per dek en door het schip heen heerst een basisklimaat. De lucht wordt gekoeld met een dubbele grote schroefchiller van Daikin en verwarmd met een olieketel en restwarmte van de generatoren. Maar soms verandert de situatie snel. In heel korte tijd kunnen er zeshonderd mensen aan boord van de Blue Rhapsody stappen. De deuren gaan open, er komt ineens veel hitte of kou binnen. Wanneer ze even later allemaal gaan dansen, stralen ze extra warmte, energie en vocht uit. Het systeem moet daar direct op kunnen reageren. Voor die grote veranderingen is er het VRV-systeem van Daikin, dat met zijn grote capaciteit het klimaat kan corrigeren.”
Voor de crew van het schip is er een apart systeem. De crew heeft een eigen ‘gebruiksprofiel’, met weer andere behoeften. “Op het lower dek is een crewgebied, met een soort kantine, overnachtingshutten en een grote professionele keuken. Dat gedeelte heeft een eigen koudwatersysteem en aparte luchtbehandelingskast.”

Het resultaat
Een VRV-systeem is meestal luchtgekoeld, maar op de Blue Rhapsody werkt het met waterkoeling, legt Verschuur uit. “Een schip is omringd door water, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken? Bovendien staat bij luchtkoeling het buitendeel op het dak en dat ziet er voor dit schip natuurlijk niet uit.” De apparatuur is geheel naar wens van de opdrachtgever toch al secuur uit het zicht gehouden. “Er wordt heel veel geventileerd, dus hebben we veel roosters verwerkt in het plafond. Ook hebben we gekozen voor lange lijnroosters langs de zijkant van het schip. Die zijn in de kleuren van het plafond mee gespoten, een fraaie oplossing.”
Tevreden is de bemanning van de Blue Rhapsody ook over de Touch Controller van Daikin. “Daarmee kan de crew het VRV-systeem bedienen en controleren. Overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.”
''Een schip dat voor de ventilatie gebruikmaakt van zijn bron - water - zie je niet zo vaak.''

Het begrip innovatie is voor dit project zeker op zijn plaats, meent Sales Engineer Chris Dolstra van Daikin. “Het klinkt gek, maar een schip dat voor de ventilatie gebruikmaakt van zijn bron, water, zie je niet zo vaak. Het is een innovatieve en duurzame techniek, een echt nicheproduct. Verder zie je bij vrachtschepen altijd de buitendelen van de ventilatie op het dak staan, helemaal niet erg. Bij de Blue Rhapsody zie je ze niet, en dat past bij de uitstraling van dit schip.”
Meer info
-
Daikin Productportfolio VRV ECPNL17-201PDF | 1.18MB
-
Daikin Luchtbehandelingskasten Modular R product profile ECPNL17-485PDF | 644.75KB