Skip to main content

Nieuw kantoorgebouw voor hotelinrichter TKS in Borken

Borken, Duitsland

Verschillende omstandigheden op de nieuwe locatie van TKS GmbH in Borken, Noordrijn-Westfalen, vereisten speciale maatregelen: door de hoge grondwaterstand was de bouw van een kelder niet mogelijk, waardoor het onzichtbaar installeren van de technische bouwapparatuur een grote uitdaging was. Het driehoekige stuk grond liet slechts een extreem smal constructievenster toe voor de ongebruikelijke architectuur van het gebouw. De wens van de opdrachtgever voor veel daglicht en flexibiliteit in de indeling van de ruimte vereiste bovendien uitgekiende concepten voor een hoge energie-efficiëntie. Dankzij de nauwe samenwerking van alle betrokken partijen kon het kantoorgebouw echter in de zomer van 2019 volgens planning worden opgeleverd.

Infobox

Type gebouwKantoorgebouw
Bouwjaar2019
Technische uitrusting

2 x 40 kW lucht/water warmtepomp

2 x splitunit

1 x Daikin ventilatie-unit met ERQ-aansluiting

2 x VAM

1 x ITM met WAGO-interface

4 x FWS koudwater-binnenunits

TKS GmbH is de grootste specialist voor het inrichten en renoveren tijdens lopende operaties in de Europese hotelbranche, en is marktleider in het leveren van turnkey-oplossingen. Het bedrijf richt zich ook op duurzaamheid. De intern ontwikkelde CSM®-analyse wordt gebruikt om de uitrusting te analyseren op herbruikbaarheid, om op die manier hulpbronnen te sparen. Items die voldoen aan de vereisten inzake functionaliteit, uiterlijk en handling, en die zonder onderbreking kunnen worden geïntegreerd, worden opgenomen in het nieuwe ontwerpconcept. Geen wonder dat de hotelleverancier deze waarden en ambities ook voorop stelde bij het plannen van zijn eigen nieuwe hoofdkantoor in Borken.

Het nieuwe kantoorgebouw van TKS in Borken biedt ruimte voor de geplande groei van het bedrijf. © DAIKIN

Twee vleugels in een driehoek

Bij de start van de bouwplanning worden de deelnemers aan het bouwproject geselecteerd. In het geval van TKS was deze stap snel gezet: veel experts zijn werkzaam bij het bedrijf zelf. De planning van het interieur/architectuur en de gebouwdiensten werd volledig in eigen beheer uitgevoerd. “De afstemming tussen architectuur en gebouwdiensten wordt in het bouwproces vaak verwaarloosd. Het feit dat de planning voor het nieuwe hoofdkantoor volledig in eigen beheer werd gedaan, betekende echter dat de communicatie tussen de betrokken partijen erg goed was en dat alles soepel verliep”, aldus Elisabet Sommerfeldt, algemeen directeur en architect bij TKS. In totaal iets minder dan 2.200 m2 vloeroppervlak is nu verdeeld over twee vleugels die optimaal gebruik maken van de driehoekige footprint.

Luchtfoto's illustreren de constructie-uitdagingen die de vorm van de site met zich meebrengen. © DAIKIN

Verwarming, koeling en ventilatie uit één hand

Bij het selecteren van de gebouwdiensten was het voor de klant erg belangrijk dat alle apparatuur van hetzelfde merk zou zijn, om onnodige interfaces te vermijden, en dat het mogelijk zou zijn om het gebouw te verwarmen en te koelen met slechts één systeem. Daarin scoorde Daikin erg goed met zijn Total Solution-aanpak. Nu zorgen twee lucht/water-warmtepompen, één per vleugel, voor een perfect werkklimaat in de TKS-kantoren. Dankzij een hydromodule hoeft er geen glycol te worden gebruikt. Dit en de weerbestendige kappen verhogen de efficiëntie van de units die zich op de daken van de twee vleugels van het gebouw bevinden nog verder, aangezien ontdooien zelden nodig is.

De warmtepompen zijn geïnstalleerd op het dak van het gebouw. © DAIKIN

Een D-AHU Modular P-serie unit met een luchtvolumestroom van 3.650m3 voor buitenopstelling is verantwoordelijk voor de ventilatie. Een aangesloten directe verdamper met een vermogen van 20 kW tempert de toevoerlucht naar de kantoren. Daarnaast werden twee ventilatiesystemen met warmterecuperatie uit de VAM-serie 650m3 geïnstalleerd voor beluchting en ontluchting.

Daikin split-units op het dak zorgen voor de airconditioning van de serverruimte. © DAIKIN

Een Daikin Perfera-binnenunit is verantwoordelijk voor de conditionering. © DAIKIN

Toen de Daikin-systemen voor verwarming, ventilatie en koeling werden geïnstalleerd door TEWA Lüftungs-Klima-Wartungs GmbH uit het nabijgelegen Gronau, lag de nadruk op het onzichtbaar maken van de units. Door hun plaatsing in toevoerschachten en op het dak blijft de extravagante uitstraling van het kantoorgebouw behouden, terwijl er binnen een aangenaam klimaat heerst.

Stijlvolle oplossingen in het gebouw

Koel- en verwarmingsplafonds geven warmte of koelte af aan de ruimtes. Roestvrijstalen buizen leiden het warme en koude water naar de plafondtegels. Ventilatie gebeurt via ventilatieroosters. Elke ruimte wordt steeds voorzien van een minimale hoeveelheid lucht. Met een variabele volumestroomregelaar kan het luchtvolume per ruimte worden verhoogd tot een vooraf ingesteld maximum. De volumestroomregelaars worden aangestuurd via een kanaaltemperatuursensor en een luchtkwaliteitssensor, die in de respectieve afvoerluchtkanalen van de ruimtes zijn geïnstalleerd. Wanneer de luchtkwaliteit in de ruimte verslechtert of wanneer de temperatuur van de afvoerlucht stijgt, wordt de volumestroomregelaar geopend en neemt de luchtvolumestroom toe. Als de luchtkwaliteit en de kamertemperatuur correct zijn, wordt de volumestroomregelaar gesloten en neemt de luchtvolumestroom af.

Ventilatie gebeurt via onopvallende ventilatieopeningen in het plafond. © DAIKIN

Roestvrijstalen buizen leiden de warmte of koude naar de koel- of verwarmingsplafonds. © DAIKIN

Alle units worden bestuurd door de intelligent Touch Manager (iTM) van Daikin. Het gebruiksvriendelijke besturingssysteem zorgt voor verdere energiebesparingen dankzij een intelligent energiebeheer en eenvoudig onderhoud en bediening. Daikin-technologie en technologie van andere fabrikanten, zoals verlichting, pompen en ventilatoren, kan ook worden aangestuurd met de iTM via de WAGO-interface.

Optimale interactie tussen architectuur en duurzaamheid

Het architectonisch concept is gebaseerd op een kolomvrij vloerplan, een hoge transparantie en maximale lichtinval in alle ruimtes. Het doel was om een flexibel concept te creëren waarmee de ruimtes eventueel door volgende huurders kunnen worden gebruikt. De indeling van het gebouw was ook gericht op vloeiende ruimtes, zowel binnen als buiten, en de gelijkwaardigheid van alle individuele kantoren. Ook het thema duurzaamheid van gebouwen en bouwmaterialen speelde hierbij een grote rol: alle bouwbesluiten waren gebaseerd op de vereisten van het Energiebesparingsbesluit (EnEV uit 2016). Naast klimaatvriendelijke airconditioning was ook zonwering een belangrijk thema dat niet in strijd mocht zijn met de vraag naar veel daglicht. In het gebouw zorgen plafondzeilen voor verwarming en koeling. Bovendien bieden ze veel ontwerpmogelijkheden. De in het oog springende gevel van het kantoorgebouw is gemaakt van regionale Ringbrand-klinker, en de vloerbedekking uitsluitend van gerecycleerde vezels. "We zijn bijzonder tevreden met de uitstekende interactie tussen duurzaamheid en architectuur die we hebben bereikt in het hoofdkantoor van TKS", besluit Elisabet Sommerfeldt.

Het nieuwe kantoorgebouw van TKS GmbH in Borken is in de zomer van 2019 opgeleverd. © DAIKIN

Verwante artikels

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie