

De uitdaging
Jaarlijks vertrekken er meer dan 250.000 passagiers vanaf Maastricht Aachen Airport. De reizigers komen allemaal de terminal binnen via de centrale hal en stromen vervolgens door naar de vertrekhal. De hallen zijn respectievelijk 750 en 735 vierkante meter en zes meter hoog. “Als honderden passagiers in de vertrekhal wachten op hun vlucht, ontstaat daar een warmtepiek”, vertelt Ralph Piekart, projectleider van Unica Building Services. “Tegelijkertijd heeft de centrale hal, gezien zijn ligging en grootte, warmte nodig. Het vliegveld greep een renovatie aan om een nieuw en duurzaam klimaatsysteem te installeren en zo het comfort te verhogen voor de passagiers.”
Tijdens de werkzaamheden bleef het vliegveld gewoon in gebruik. Ralph: “We konden niet altijd voluit blijven werken. Als je op een steiger van zes meter hoog staat en er komen opeens twee- tot driehonderd passagiers binnen… We moesten dus rekening houden met het vluchtschema, dat was planmatig wel een uitdaging.”
De oplossing
Unica plaatste op het platte dak drie buitenunits van Daikins VRV IV-heatrecoverysysteem in cascade-opstelling. Het driepijpsysteem zorgt ervoor dat beide hallen afzonderlijk zijn te verwarmen en koelen.” Jeroen Kempeners, Sales Engineer van Daikin: “Warmte die vrijkomt bij de koeling van de vertrekhal wordt hergebruikt voor verwarming van de centrale hal, wat leidt tot een hoog energetisch rendement.”
In beide hallen samen is een verwarmingscapaciteit nodig van 84 kW en een koelingscapaciteit van 58 kW; uiteindelijk is respectievelijk 131 kW en 93 kW geïnstalleerd. “De systeemconfiguratie vroeg om een hogere capaciteit. Er ligt namelijk een enorme lengte aan leidingen, je hebt dus meer compressie nodig. De leidingen op het dak hebben we in elektragoten gelegd om ze te beschermen tegen de zon en vogels.”
In beide hallen zijn in totaal acht binnenunits geïnstalleerd: zeven roundflow-cassettes met 360° luchtstroom en één satellietunit, een kanaalmodel. “In de centrale hal hebben we vier cassettes aangebracht, in de vertrekhal drie én de satellietunit.”
Het type klimaatsysteem en de positie van de units bepalen in grote ruimtes niet alleen de temperatuur; ze zorgen ook voor het verloop van de luchtstromen. De hallen van Maastricht Aachen Airport zijn respectievelijk 4.500 m3 en 3.200 m3. Ralph: “Bij het bepalen waar je de binnendelen plaatst, kijk je naar de indeling van de hal en het gedrag van gebruikers. Je wilt natuurlijk niet dat de koeling of warmte, welke luchtstromen veroorzaken, tot overlast leiden.”
Ook moest Unica rekening houden met de hoogte van de ruimtes. Om warmteverlies naar boven te voorkomen en warme lucht ‘beneden’ te houden, zijn meerdere pulldown-ventilatoren geplaatst aan het plafond. “Die ventilatoren duwen de warme lucht dus weer omlaag. Als de hal gekoeld moet worden, schakelen ze uit. Een slimme oplossing.”
Comfortabel op vakantie
Het resultaat
Ralph: “Het vliegveld voelt heel prettig aan, zonder warmtepieken en zonder voelbare luchtstromen. Ook niet in het restaurant op de vide in de vertrekhal. Daar was een roundflow gepland, maar omdat het plafond er veel lager is, zou de luchtstroom te krachtig worden. Daarom hebben we geadviseerd daar een kanaalmodel te plaatsen. Via inblaasroosters en slangen wordt de lucht gelijkmatiger de ruimte in gebracht. Voor passagiers is dat veel rustiger en comfortabeler.”
''Wanneer mag toepassing van de VRV-warmtepomptechniek innovatief genoemd worden?''
Ralph: “Wanneer mag toepassing van de VRV-warmtepomptechniek innovatief genoemd worden? De techniek bestaat tenslotte al een tijdje. Maar je kijkt ook naar wat er aan klimaatsysteem zat en naar de ruimtes. Met het driepijpssysteem transporteren we nu uit koeling gewonnen warmte van de ene naar de andere ruimte. Dat vind ik nog steeds bijzonder, zeker in de omvang waarmee dat gebeurt in Maastricht. Op het vliegveld is op innovatieve wijze het binnenklimaat vernieuwd, waardoor het comfort voor de passagiers enorm is verbeterd.”
Meer info
-
Daikin Productportfolio VRV ECPNL17-201PDF | 1.18MB
-
Daikin Luchtbehandelingskasten Modular R product profile ECPNL17-485PDF | 644.75KB