

De uitdaging
Hotel Abdij de Westerburcht in Drenthe is op boekingssites een ‘topaanbeveling’. Gasten geven hun verblijf een hoge waardering. ‘Het enige negatieve punt was het zoemen van twee koelunits buiten het hotel, maar deze klacht wordt momenteel al door het hotel opgelost tijdens de verbouwing’, aldus een zeldzame kritische noot tussen alle gastbeoordelingen. Die ‘oplossing’ kwam van Koelvisie, gespecialiseerd in klimaatbeheersing. Dit bedrijf kreeg namelijk de opdracht – nu er toch werd verbouwd – om in alle veertig kamers airconditioning aan te brengen. Het bedrijf gespecialiseerd in klimaatbeheersing kwam in het bouwteam dankzij een succesvol verlopen, soortgelijk project. “Wij hebben ook het Grand Hotel Krasnapolsky op de Dam in Amsterdam voorzien van klimaatbeheersing”, vertelt René Brandsen van Koelvisie. “Het verschil met hotel Abdij? Geen enkele kamer is er hetzelfde! Dat was een uitdaging.” Het historische hotel kent vele type themakamers. “Geen kamer of gang is hetzelfde, het gebouw verspringt, overal zijn hoogteverschillen, het is er een doolhof. We kwamen iedere keer voor verrassingen te staan. Als je een verlaagd plafond als tracé voor je leidingen wilde gebruiken, bleken er stalen balken in te zitten. Het hotel kent nauwelijks repeterende bouwdelen.” René zit al twintig jaar in het vak. “Maar ik heb nog nooit ergens anderhalve week hoeven te engineren. Twee dagen oké, maar anderhalve week…”

De oplossing
Nog vóór de enginering waren de oorspronkelijke plannen al veranderd. Koelvisie stelde voor een Daikin VRV-driepijpssysteem te plaatsen, in plaats van een VRV-tweepijps om alleen mee te koelen. René: “Met een driepijpssysteem kun je ook verwarmen, dan heb je dus één compleet klimaatsysteem. Daarmee is iedere kamer afzonderlijk te koelen of te verwarmen.” Prettig, want met name in het voor- en naseizoen kan in de zuidgevel koeling nodig zijn, terwijl de noordvleugel juist warmte vraagt. “De cv-ketels van het hotel waren bovendien al ouder, nu is het klimaatsysteem in één keer klaar voor de toekomst.”
“Oorspronkelijk wilden we in alle kamers hetzelfde wandmodel-binnenunit plaatsen, maar dat kon niet, bijvoorbeeld omdat een kamermuur rond was. Uiteindelijk hebben we ook satellietmodellen en plafondonderbouw-units geplaatst. We moesten voortdurend wat anders bedenken. Ook voor de switchboxen. Daar was binnen geen ruimte meer voor. Die staan nu in een nieuwe ombouw op het dak, net als de drie VRV-buitendelen. Uniek, want verdeelboxen plaats je altijd binnen. Dit was de enige oplossing om het systeem draaiende te krijgen.”
René is trots op de samenwerking binnen het bouwteam. “Voor een aantal ruimtes hadden we geen oplossing. Binnen het team komen dan allemaal ideeën op tafel. Zo was er een kamer waar geen plek was voor een binnenunit. Toen zei de aannemer: ik maak wel een wandje. Dat meedenken maakte het project uniek.”
Een hotelgast verwacht comfort.

Het resultaat
Alle radiatoren zijn verdwenen en iedere hotelkamer is nu door de gast individueel te koelen en te verwarmen met één systeem. Bij de receptie komt een Daikin Intelligent Touch Manager. Als de gast incheckt, geeft de receptionist de betreffende kamer vrij en gaat die standaard naar 20°C. Aan het systeem is ook een Daikin-gebouwbeheersysteem gekoppeld, waarmee alle aspecten van het gebouw (verwarming, koeling, elektriciteit, verlichting, liften, etc.) aan te sturen zijn.
Iedere hotelgast kan het binnenklimaat van de eigen kamer zelf regelen met een Daikin.

Het hotel beschikt nu over veertig comfortabele hotelkamers. René: “Een hotelgast verwacht vandaag de dag dat het binnenklimaat van zijn kamer goed is. En dat hij daar zelf invloed op kan hebben. In Hotel Abdij de Westerburcht kan hij dat nu met één Daikin-apparaat.”
Meer info
-
Daikin Productportfolio VRV ECPNL17-201PDF | 1.18MB
-
Daikin Luchtbehandelingskasten Modular R product profile ECPNL17-485PDF | 644.75KB