

De uitdaging
Een nieuwbouwwoning neerzetten in één week tijd. Of – om de uitdaging nog wat groter te maken – in één dag. Aannemer Hegeman Bouw, Löwik Installatietechniek, de Modulefabriek en Emondt Multiclima gingen de uitdaging aan. Samen ontwikkelden ze een concept met zoveel mogelijk prefab-elementen. Van muren tot gevels en van vloerverwarming tot leidingwerk; alles is voorgemonteerd in een werkplaats, en hoeft op de bouwplaats alleen nog maar in elkaar gezet te worden. “Toen we het concept ontwikkelden, vroegen we ons af: ‘waarom doen we ook niet zoiets voor alleen de warmtepomp’. Normaal gesproken zijn we wel drie dagen per woning bezig met de installatie”, vertelt Martijn Steunenberg van Emondt Multiclima. “Nu hijsen we een kant en klare module de woning in, net voordat het dak dicht gaat. Dat levert een gigantische tijdswinst op.”

De oplossing
Drie maanden waren Löwik Installatietechniek en Emondt Multiclima aan het engineren. “We werken wel vaker samen”, vertelt Raymond Marsman van Löwik Installatietechniek. “Maar dit project was echt uniek. We hebben hier iets neergezet waarmee we de komende jaren de markt op kunnen.” Martijn gaat verder: “Op een stalen frame van 160 breed en 60 diep staan een luchtwater-warmtepomp, WTW-unit, omvormer voor PV-panelen, vloerverwarmingsverdeler en een buffervat. De aansluitpunten zitten allemaal op een standaardplek, zodat ze aan het prefab-leidingwerk gekoppeld kunnen worden.” In de Modulefabriek zijn de installateurs prototypes gaan bouwen. Raymond: “Op papier paste het allemaal, maar in de praktijk bleek het allemaal net een beetje anders. Onze module is zó compact dat over iedere aansluiting nagedacht moest worden. Daarnaast hebben we een woning nagebouwd, om te kijken hoe we de module op z’n plek moesten krijgen. De Altherma alleen al weegt 120 kilo. Via de trap werd dat te ingewikkeld; een hijskraan bleek het beste alternatief.”
Kant en klare warmtepompmodule zorgt voor tijdswinst

Het resultaat
In het nieuwbouwproject Kas&Co in Utrecht zijn de eerste twintig warmtepompmodules geplaatst. Martijn: “Bewoners konden kiezen uit een 180 of 230 liter boiler voor warm tapwater. Voor de rest is alles vooraf in elkaar gezet. Naast tijdswinst – tijd op de bouwplaats is kostbaar – levert het logistieke voordelen op. Er hoeft geen aparte leverancier meer te komen met de warmtepomp, met de WTW-unit, met de omvormers; alles wordt in één keer geplaatst. Dat scheelt ook reistijd. En afval. Al het karton en beschermingsmateriaal verwerken wij op de juiste manier bij de assemblage van de module. Op de bouw komt het meestal in één grote container terecht…”
''Het échte innovatieve zit ‘m in de plaatsingstijd. Snelheid in de bouw wordt steeds belangrijker.''

Een prachtige samenwerking en ontwikkeling in teamverband: opdrachtgever, architect, aannemer en WKZ. Oorspronkelijke ruimte en hoogte zijn weer teruggebracht; geen systeemplafonds, geen units aan het plafond, geen thermostaten aan de wand, geen ventilatiekanalen in het zicht. De regeling van de units gaat via de cloud en per locatie te beheren. Als de gebruiker naar kantoor gaat, kan hij deze vanuit huis aanzetten, zodat hij in een gewenst warm OF juist gekoeld kantoor arriveert. De beheerder krijgt, net als WKZ, een email bij een eventuele storing. Zo kan WKZ op afstand al een diagnose doen en zorgen dat de monteur met de juiste onderdelen kan vertrekken om het naar tevredenheid op te lossen. Het stroomverbruik is te visualiseren en te vergelijken, waardoor er op elektriciteitskosten bespaard kan worden, indien nodig.
Meer info
-
Daikin Productportfolio VRV ECPNL17-201PDF | 1.18MB
-
Daikin Luchtbehandelingskasten Modular R product profile ECPNL17-485PDF | 644.75KB