

De uitdaging
Al jarenlang waren er plannen om het gemeentehuis in Zundert te moderniseren. Er is zelfs aan sloop-nieuwbouw gedacht. Tot architect Dhondt uit Breda met een plan kwam en adviseur Technion erbij betrok. “Ons idee van moderniseren is dat het gemeentehuis weer twintig jaar vooruit kan”, vertelt Albert Brouwer van Technion. “Dus adviseerden we om het pand gasloos te maken. Een uitdaging, want het pand is monumentaal. Wat kun je wel en niet aanpassen? Aan de gevels konden we bijvoorbeeld niets veranderen. Ook moesten we erop letten dat de buitenunits niet te zwaar waren voor de dakconstructie. En – als extra factor – maakt de installatie niet teveel lawaai in het historische centrum?”

De oplossing
“We adviseerden een lucht-waterwarmtepomp te installeren, samen met een VRV-installatie”, gaat Albert verder. “De VRV kan verwarmen, maar ook koelen. Het pand heeft nooit koeling gehad, dus deze nieuwe combinatie betekent een hele grote stap vooruit in comfort. Bovendien kan met de installatie energie worden uitgewisseld, want wellicht is er op het noorden verwarming nodig, terwijl collega’s aan de zuidkant koeling vragen. Het gemeentehuis heeft namelijk een grote noord- en zuidkant. Via wand- en kanaalbinnendelen wordt de gevraagde warme of koude lucht geleverd. Het project is verder uniek, omdat we de bestaande HT-radiatoren in het pand hebben laten zitten. We hebben daarvoor eerst berekend wat zo’n radiator aan warmte kan afgeven met een LT-toevoer. Natuurlijk krijg je niet het hele pand daarmee warm, dus schakelt de VRV bij indien nodig.”
Om het systeem werkend te krijgen, moest het pand eerst verder geïsoleerd worden. Albert: “De kozijnen en het glas zijn vervangen. De gevel konden we niet na-isoleren, omdat we daar niets aan mochten veranderen. Daarom hebben we een warmtepomp met wat extra vermogen geplaatst. En toen werd het weer spannend. Er liggen namelijk ook nog zonnepanelen op het dak. De capaciteit van de transformator kon het maar net aan.” Installatiebedrijf Van den Buijs installeert het volledige systeem. Directeur Kees van den Buijs: “We konden gelukkig gebruikmaken van het bestaande stalen leidingwerk van de oude cv-installatie. Dit soort stalen leidingwerk gaat wel 200 jaar mee. De buitenkant is geschilderd en aan de binnenkant stroomt alleen maar zuurstofvrij water. Mooi om daar een moderne installatie op aan te sluiten.”
Monumentaal en duurzaam gaan hand in hand

Het resultaat
In het oude gemeentehuis was het zomers veel te warm. Medewerkers werkten vaak thuis. Nu is dat niet meer nodig. Albert: “Het gebouw is heel comfortabel geworden. Iedere ruimte is afzonderlijk regelbaar met een eigen thermostaat. De installatie past goed bij het gebruik van het pand. Dinsdag en donderdag is het gemeentehuis vaak vol en kan de installatie genoeg capaciteit leveren. Op woensdag en vrijdag zijn veel ambtenaren vrij of werken ze thuis. De installatie hoeft dan minder hard te werken – waarmee ook nog eens een hoop energie wordt bespaard. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor de raadzaal. Meestal zijn de vergaderingen ’s avonds. Alleen de raadzaal is dan gevuld, terwijl de rest van het pand leeg is. En dus hoeft er alleen daar verwarmd of gekoeld te worden. De vraaggestuurde installatie maakt het gebouw heel comfortabel én energiezuinig.”
''De vraaggestuurde installatie maakt het gebouw heel comfortabel én energiezuinig.”

“Een oud gemeentehuis dat gasloos is; daarmee geef je als gemeente natuurlijk wel het goede voorbeeld”, zegt Daikin Consulting Engineer Nick Meuwese. “Bij monumentale gebouwen zijn de constructie en de gevels vaak niet aan te passen. Je moet uitgaan van de bestaande situatie. Dat hebben ze in Zundert heel slim aangepakt. Een voorbeeldproject! Want Nederland staat vol met dit soort gebouwen en we moeten met z’n allen van het gas af.”
Meer info
-
Daikin Productportfolio VRV ECPNL17-201PDF | 1.18MB
-
Daikin Luchtbehandelingskasten Modular R product profile ECPNL17-485PDF | 644.75KB