

De uitdaging
“Ik hoorde het Diederik Samsom laatst nog zeggen aan tafel bij Pauw: ‘Een pand van vóór 1980 is eigenlijk niet geschikt voor een warmtepomp’. Onzin natuurlijk. Wij pakken al vijftien jaar oude panden aan!” Aan het woord is Tim Overdijk, directeur van De Klimaatbeheerser. Zijn bedrijf verduurzaamde kortgeleden een schoolgebouw uit 1920. Dat werd getransformeerd tot kantoorgebouw, vol hippe IT-bedrijven en Tesla’s voor de deur. “Zo’n pand moet dan ook duurzaam zijn”, vertelt Tim. “Natuurlijk is dat een uitdaging, maar het is zeker mogelijk.”

De oplossing
De Klimaatbeheerser is naast installatiebedrijf ook gecertificeerd om energielabels af te geven. Tim: “Bij ons kun je daarvoor een package deal afsluiten. De eigenaar van het pand wilde energielabel A. Dan regelen wij dat! We adviseren over de isolatie én installeren warmtepompen. In dit geval wilde de eigenaar de binnenkant van het pand intact houden en de oude radiatoren blijven gebruiken. Nóg een uitdaging! Maar wat veel mensen niet weten, is dat daarvoor speciale HT-wamtepompen bestaan.” Aan het oude U-vormige schoolgebouw werd een groot stuk aangebouwd. “In de U-vorm bevond zich het schoolplein. Dat is nu een groot glazen atrium geworden. Daarin is vloerverwarming aangelegd, waarop wij LT-warmtepompen hebben aangesloten.”
De acht Daikin HT-warmtepompen staan in cascade opgesteld. “Ze zijn aangesloten op een groot buffervat met water, dat weersafhankelijk tot 70 graden verwarmd moet blijven”, legt Tim uit. “In principe kunnen twee buitenunits die klus klaren. Maar zakt de temperatuur in het vat onder de 70 graden bij een buitentemperatuur van 0 graden, dan worden units 3 en 4 bijgeschakeld. Zakt de temperatuur onder de 65 graden, dan springen ook units 5 en 6 bij, enzovoorts. Op deze manier gebruik je alleen de energie die je echt nodig hebt.” PV-panelen voorzien de hele installatie van energie. Ook binnen is het aangenaam. Tim: “Ieder afzonderlijk kantoor heeft een eigen radiator met thermostaat. Op die manier is de temperatuur per ruimte te regelen. In het atrium kan het behoorlijk warm worden. Daar hebben we dus ook airconditioning geïnstalleerd.”
Nieuw van binnen, oud van buiten

Het resultaat
Voor de verbouwing was de eigenaar jaarlijks zo’n 26.000 euro aan stookkosten kwijt. Gezien de stijgende gasprijs zou dat alleen maar meer worden. Tim: “Dankzij de opbrengst van de PV-panelen draait de installatie tegen nul euro aan energiekosten. Daarmee wordt dus 26.000 euro per jaar bespaard. De installatie, inclusief zonnepanelen kostte zo’n 175.000 euro. Deel je dat bedrag door 26.000 euro, dan is de terugverdientijd minder dan zeven jaar. Na vijftien jaar – ongeveer de levensduur van een installatie – heb je dus ruim 215.000 euro bespaard.” En dat is niet het enige. “Na de verbouwing heeft de eigenaar het pand laten herfinancieren. Dankzij het A-label pakt de rente gunstiger uit. Bovendien is het pand meer waard geworden door de energiebesparende maatregelen. Huurders willen er graag zitten én de CO2-footprint is uitzonderlijk laag voor een historisch pand.”
Een prachtige samenwerking en ontwikkeling in teamverband: opdrachtgever, architect, aannemer en WKZ.

“Een innovatief project bij uitstek”, zegt Daikin Sales Engineer Gerard Twisk. “Een oud pand is heel goed te verduurzamen, alleen is dat nog relatief onbekend. We moesten hier uitgaan van de bestaande situatie. Dan moet je met oplossingen komen die daarbij passen. Zoals HT-warmtepompen. Dit project laat zien dat er heel veel mogelijk is. Als iedereen op deze manier nadenkt over oude gebouwen, komt het met die energietransitie wel goed.”
Meer info
-
Daikin Productportfolio VRV ECPNL17-201PDF | 1.18MB
-
Daikin Luchtbehandelingskasten Modular R product profile ECPNL17-485PDF | 644.75KB