Skip to main content

Institut Pasteur de Lille heeft de efficiëntie van Daikin-luchtreinigers tegen respiratoire virussen geëvalueerd

7/7/2021

Brussel, 7 juli 2021 - Het gerenommeerde Franse laboratorium Institut Pasteur de Lille concludeert uit zijn testen dat de luchtreinigers van Daikin in 2,5 minuten meer dan 99,98% van het menselijke coronavirus HCoV-229E elimineren*.

 

  • Volgens testen die werden uitgevoerd in de laboratoria van het Institut Pasteur de Lille elimineren de luchtreinigers van Daikin in 2,5 minuten meer dan 99,98% van het menselijke coronavirus HCoV-229E. Dit virus behoort tot dezelfde familie als SARS-CoV-2, het coronavirus dat de COVID-19-pandemie veroorzaakt.
  • De toestellen bleken in 2,5 minuten ook 99,93% efficiënt te zijn tegen het H1N1-virus. H1N1 is het virus dat de gewone griep veroorzaakt.
  • Dit betekent dat de luchtreinigers van Daikin een bijkomende maatregel zijn in de strijd tegen respiratoire aandoeningen. De compacte 'plug & play’ luchtreiniger kan sterk bijdragen tot het verlagen van het risico op overdracht van respiratoire virussen.
  • De luchtreinigers van Daikin faciliteren dus een veiligere terugkeer naar een samenleving van voor de pandemie en naar weer werken in afgesloten ruimtes. De compacte 'plug & play’ luchtreiniger vermindert in sterke mate het risico op virusoverdracht.
  • Deze erkenning vormt een mijlpaal in het plan van Daikin om een belangrijke speler te worden op het vlak van luchtreiniging in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Geteste efficiëntie tegen het coronavirus

Als specialist op het vlak van luchtkwaliteit ziet Daikin het als zijn missie om innovatieve oplossingen te bieden en verkoopt het al meer dan 45 jaar luchtreinigers. Daikin luchtreinigers en gepatenteerde luchtreinigingstechnologie, die ook in andere Daikin-toestellen wordt aangewend, hebben hun efficiëntie tegen luchtvervuiling en tegen seizoensgebonden pollen en virussen al geruime tijd bewezen.

Om de efficiëntie van zijn technologie als claim te bekrachtigen, liet Daikin Europe N.V. zijn luchtreinigers door het Franse laboratorium Institut Pasteur de Lille testen en certificeren. Het is nu formeel bewezen dat de Daikin-modellen in 2,5 minuten meer dan 99,98% van het menselijke coronavirus HCoV-229E elimineren. Dat is een belangrijk resultaat.

Het Institut Pasteur de Lille voerde de test uit met het HCoV-229E-virus, een coronavirus dat nauw verwant is aan SARS-CoV-2. Om veiligheidsredenen werd het SARS-CoV-2 virus zelf niet gebruikt. Het feit dat de twee virussen tot dezelfde familie behoren, vormt een sterke indicatie dat de luchtreinigers van Daikin belangrijke wapens zijn om het risico op virusoverdracht te verminderen en om de COVID-19-pandemie te helpen bestrijden.

De efficiëntie van de luchtreinigers van Daikin wordt verkregen dankzij een combinatie van de krachtige elektrostatische HEPA-filter die het virus insluit, waarna het virus wordt geëlimineerd door intense blootstelling aan de gepatenteerde Flash Streamer-technologie van Daikin.

Het instituut heeft tevens de luchtreinigers getest op hun efficiëntie tegen H1N1, het virus dat  seizoensgriep veroorzaakt. Onder dezelfde testomstandigheden concludeert het Institut Pasteur de Lille uit zijn studie dat de Daikin-luchtreinigers meer dan 99,93% van dit H1N1-virus in 2,5 minuten elimineren. Dit toont aan dat deze units ook erg effectief zijn in het bestrijden van de griep.

Luchtreiniging en ventilatie vormen de sleutel tot gezonde binnenomgevingen

De luchtreinigers van Daikin reinigen binnenlucht door de lucht door het toestel te laten circuleren en door meerdere filters en zuiverende technologieën toe te passen. De toestellen worden gewoonlijk gebruikt in woningen, kleine kantoren, winkels, klaslokalen, medische wachtzalen en dokterspraktijken. De luchtstroom van een Daikin-luchtreiniger bedraagt ongeveer 330 m³/uur. Dit betekent dat het luchtvolume van een gemiddelde ruimte meerdere keren per uur door het toestel stroomt.

Mr. Olivier Luminati, Project Manager Ventilation & Air Purification

Mr. Olivier Luminati, Projectmanager Ventilatie en Luchtreiniging, die nauw met het Institut Pasteur de Lille samenwerkte aan het testproject van Daikin verklaart hieromtrent: “De testresultaten zijn uitstekend nieuws voor de maatschappij. Net nu iedereen zich voorbereidt om terug te keren naar kantoor en een normale samenleving kunnen we de omstandigheden creëren om dit op een veiligere manier te doen. De inzet van Daikin op het vlak van gezonde binnenomgevingen leidde tot een breed portfolio van luchtfilterings- en luchtzuiveringsproducten. We gebruiken deze technologieën in onze airconditioning-, verwarmings- en ventilatieoplossingen, zowel voor kleine als grote bouwtoepassingen. In principe kunnen we iedereen helpen de juiste oplossing te vinden voor zuivere en verse binnenlucht.”

M. Anthony Dimou, General Manager

De kwaliteit van binnenlucht heeft een grote invloed op de prestaties en het welzijn van mensen. Vele factoren hebben een invloed op de luchtkwaliteit, zoals: PM2,5-deeltjes, allergenen, luchtvochtigheid enzovoort.  Daikin herkende deze uitdaging al ettelijke jaren geleden en lanceerde in 1975 in Japan zijn eerste luchtreiniger. Mr. Anthony Dimou, general manager luchtreiniging bij Daikin voor de EMEA-regio: “De resultaten die werden verkregen door het Institut Pasteur de Lille vormen een doorbraak voor ons en de samenleving. Ik ben ervan overtuigd dat Daikin dé referentie kan worden voor het beheer van binnenluchtkwaliteit binnen de regio EMEA”.

*) Gedetailleerde testresultaten per type Daikin-luchtreiniger: 

‘Het Daikin-toestel MCK55WVM (met commerciële naam MCK55W), dat werd getest door het Institut Pasteur de Lille, verwijdert 99,996% van het humane coronavirus HCoV-229E in een bedrijfstijd van 2,5 minuten, op snelheid ‘turbo’ en in laboratoriumomstandigheden (luchtdichte kamer met een binnenvolume van 0,47 m³, zonder luchtverversing). Het menselijke coronavirus HCoV-229E is niet hetzelfde als het SARS-CoV-2-virus dat verantwoordelijk is voor COVID-19, maar behoort tot dezelfde familie van coronavirussen.’

‘Het Daikin-toestel MC55WVM (met commerciële namen MC55W/VB), dat werd getest door het Institut Pasteur de Lille, verwijdert 99,98% van het humane coronavirus HCoV-229E in een bedrijfstijd van 2,5 minuten, op snelheid ‘turbo’ en in laboratoriumomstandigheden (luchtdichte kamer met een binnenvolume van 1,4 m³, zonder luchtverversing). Het humane coronavirus HCoV-229E is niet hetzelfde als het SARS-CoV-2-virus dat verantwoordelijk is voor COVID-19, maar behoort tot dezelfde familie van coronavirussen.’

‘Het Daikin-toestel MCK55WVM (met commerciële naam MCK55W), dat werd getest door het Institut Pasteur de Lille, verwijdert 99,986% van het Influenza A-virus subtype H1N1 in een bedrijfstijd van 2,5 minuten, op snelheid ‘turbo’ en in laboratoriumomstandigheden (luchtdichte kamer met een binnenvolume van 0,47 m³, zonder luchtverversing).’  

‘Het Daikin-toestel MC55WVM (met commerciële namen MC55W/VB), dat werd getest door het Institut Pasteur de Lille, verwijdert 99,93% van het Influenza A-virus subtype H1N1 in een bedrijfstijd van 2,5 minuten, op snelheid ‘turbo’ en in laboratoriumomstandigheden (luchtdichte kamer met een binnenvolume van 0,47 m³, zonder luchtverversing).’  
 

Meer informatie vindt u op:  

https://daikin.nl/binnenluchtkwaliteit

Productpagina Daikin-luchtreiniging:

https://www.daikin.nl/luchtreiniger

Informatie over de Flash Streamer-technologie van Daikin: 

https://www.daikin.nl/nl_nl/about/daikin-innovations/indoor-air-quality/for-your-home/daikin-streamer-research-institute.html

Website van het onderzoeksinstituut Institut Pasteur de Lille:

www.pasteur-lille.fr

Additionele informatie

Over Daikin

Wij zorgen voor lucht.Onze jaren ervaring in airconditioning en onze passie voor innovatieve technologieën worden ingezet om van de lucht waarin we leven de best mogelijke lucht te maken. Dit willen we doen met zorg voor het milieu en bescherming van de toekomstige generaties. Daikin heeft als doel om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn bij al zijn acties, en alle producten en oplossingen die het verkoopt. Dat is onze missie.

Daikin Europe N.V.

Daikin Europe N.V. is een dochtermaatschappij van Daikin Industries Ltd. en een belangrijke Europese producent van airconditioners, warmtepompen, luchtreinigers en koeltoestellen; met ongeveer 13.000 werknemers in de 24 EMEA-dochtermaatschappijen. Het telt 14 grote productiesites verspreid over België, Tsjechië, Duitsland, Italië, Spanje, Turkije, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. De hoofdzetel van de Daikin Europe Group is gevestigd in België, met kantoren in Oostende, Gent en Brussel. Het bedrijf werd opgericht in 1973. Daikin Europe stelt 2.171 werknemers te werk in België

Marktleider op het vlak van warmtepomptechnologie in Europa

Met meer dan 95 jaar ervaring in verwarming en airconditioning is Daikin de marktleider in warmtepomptechnologie. Het bedrijf is gekend voor zijn Daikin VRV voor commerciële toepassingen en de Daikin Altherma-systemen voor residentiële verwarmingstoepassingen. Meer dan 85% van de toestellen voor de Europese markt wordt in Europa zelf gemaakt. 

Leverancier van totaaloplossingen op het vlak van HVAC en koeling

Het brede productassortiment van Daikin biedt een op maat gemaakte oplossing voor elke behoefte die de klant op het vlak van verwarming, ventilatie, airconditioning, luchtreiniging en koeling heeft. De afgelopen jaren vulde Daikin zijn productportfolio aan met warmtepomptechnologie, en commerciële en industriële koeling waardoor het bedrijf nog sterker aanwezig is op de Europese markt. In 2016 nam Daikin Europe N.V. de Italiaanse fabrikant van industriële en transportkoeling Zanotti S.p.A. over. In februari 2018 vervoegde Tewis Smart Systems S.L. de groep. Tewis is een van de marktleiders in Spanje voor gestandaardiseerde en klantspecifieke koel- en CO2-oplossingen. Begin 2019 nam Daikin Europe N.V. het Oostenrijkse koelbedrijf AHT over.

Daikin Nederland

Daikin Nederland is onderdeel van Daikin Europe N.V. en is gevestigd in Capelle aan den IJssel. Naast airconditioningsystemen richt Daikin Nederland zich ook op de marktsegmenten voor verwarmingssystemen, koudwatermachines/ warmtepompen, ventilatie-/luchtbehandelingssystemen en koel-/vriessystemen. Hiermee leveren we passende, slimme en duurzame klimaat(totaal)oplossingen voor de commerciële, industriële en residentiële markt voor een steeds beter binnenklimaat.

Meer informatie is te vinden op www.daikin.nl

About Daikin Industries Ltd.

Daikin Industries Ltd. heeft zijn hoofdkantoor in Osaka, Japan. Het stelt wereldwijd ongeveer 80.000 mensen tewerk en behaalde verkoopcijfers van om en bij de 18,45 miljard euro in financieel jaar 2020 (april 2020 tot maart 2021). Het bedrijf is wereldwijd marktleider in warmtepomp-, airconditioning- en luchtfilteringssystemen. Daikin Industries Ltd. is de enige fabrikant van airconditioners die alle sleutelcomponenten zoals koudemiddelen, compressoren en elektronica intern ontwikkelt en produceert.

Meer informatie is te vinden op www.daikin.eu en op www.daikin.com.

 

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie