Aanschaf en plaatsen van warmtepompen
Het is belangrijk om je goed in te lezen, voordat je overgaat tot de aanschaf van een warmtepomp. En uiteraard biedt een installateur ook een goed advies die bij jouw situatie past. Kijk hier voor een installatiebureau met ervaring op het gebied van het plaatsen van warmtepompen. De installatie van een warmtepomp die gebruik maakt van buitenlucht als bron duurt meestal slechts een dag. Een warmtepomp plaatsen, waarvoor in de grond geboord moet worden, is een complexere klus en kan enkele dagen in beslag nemen. Installatie is sowieso geen doe-het-zelf klus.
Afgestemd en ingesteld
De keuze voor een geschikt alternatief voor de CV-ketel heeft ook gevolgen voor je totale verwarmingssysteem. Heb je vloerverwarming of alleen radiatoren in huis? Alles dient goed op elkaar te worden afgestemd en ingesteld. Dat heeft namelijk effect op het rendement. Zeker als je ook zonnepanelen hebt of gebruik maakt van een zonneboiler. Dan moet alles perfect op elkaar aansluiten en goed samenwerken.
Lucht-lucht warmtepompen
Bij warmtepompen is er altijd sprake van een zogenaamd binnendeel. Dat ziet er vaak uit als een kastje zoals bij een CV-ketel, en is er in staande of hangende vorm. Een lucht-lucht warmtepomp heeft ook een buitendeel. Dat ziet eruit als een airco-unit die je ook regelmatig in het buitenland (warme landen) terug ziet.
Airconditioning
Lucht-lucht warmtepompen maken gebruik van lucht als energiebron, gehaald uit de buitenlucht of uit de ventilatielucht. Dit is in feite een soort airconditioning systeem. In het buitendeel wordt warmte uit de buitenlucht gewonnen en via een koudemiddel verplaatst naar binnen. Het binnendeel haalt vervolgens de warmte uit het koudemiddel en geeft dit af aan de lucht in de ruimte, en circuleert deze. Met deze warme lucht wordt de ruimte vervolgens verwarmd. De binnendelen hangen aan het plafond of aan de muur. Ook bij buitentemperaturen onder 0 graden Celsius is er nog voldoende energie in de lucht om met een warmtepomp je huis te verwarmen.
Koelen in de zomer
In de zomer kan het proces van de lucht-lucht warmtepomp omgedraaid worden en kan de installatie functioneren als airconditioning. De warmte van binnen wordt naar buiten afgevoerd en de koelvloeistof in het circuit stroomt dan in de andere richting. Met een lucht-lucht warmtepomp heb je dus een constante temperatuur in elk seizoen. Dit type komt het meest overeen met het voorbeeld van de koelkast, wat in feite ook een warmtepomp is, die warmte onttrekt aan de voedingswaren in de koelkast en die warmte afgeeft aan de achterkant.
Voor- en nadelen lucht-lucht warmtepomp
Een groot pluspunt van een lucht-lucht warmtepomp is dat het systeem gemakkelijk te plaatsen is en weinig installatiekosten vergt. Daarnaast zijn de ruimtes relatief snel verwarmd en biedt het een oplossing voor ruimtes die je niet continu hoeft te verwarmen, zoals bijvoorbeeld slaap- of studeerkamers. Jammer genoeg zijn er ook nadelen aan een lucht-lucht warmtepomp.
Op zeer koude dagen zal het rendement van dit systeem namelijk lager liggen in vergelijking met de lucht-water, water-water of grond-water warmtepompen. Daarnaast is een lucht-lucht warmtepomp niet geschikt voor vloerverwarming of radiatoren en kan het alleen gebruikt worden voor een luchtverwarmingsinstallatie. Als je het systeem uitschakelt voelt het daarom om snel weer koud aan. Het hangt er dus erg van af wat je zelf aangenaam vindt.
Let op: voor een lucht-lucht warmtepomp (of airco) is geen (ISDE) investeringssubsidie te verkrijgen.
Doe nu de warmte-check om te zien of jouw huis al geschikt is voor een warmtepomp en voor welk type.