Skip to main content

Alles over de bodem-water warmtepomp

Warmtepompen zijn er in diverse vormen en kunnen worden ingezet voor verschillende doeleinden. Maar welke past bij jouw wensen voor verwarming? Of wil je er je huis ook mee koelen? En hoe zit het met je tapwater in de keuken en voor de douche? En wil je al volledig gasloos of nog niet helemaal van het gas af gaan?

Aanschaf en plaatsen van warmtepompen

Het is belangrijk om je goed in te lezen, voordat je overgaat tot de aanschaf van een warmtepomp. En uiteraard biedt een installateur ook een goed advies die bij jouw situatie past. Kijk hier voor een installatiebureau met ervaring op het gebied van het plaatsen van warmtepompen. De installatie van een warmtepomp die gebruik maakt van buitenlucht als bron duurt meestal slechts een dag. Een warmtepomp plaatsen, waarvoor in de grond geboord moet worden, is een complexere klus en kan enkele dagen in beslag nemen. Installatie is sowieso geen doe-het-zelf klus.

Afgestemd en ingesteld

De keuze voor een geschikt alternatief voor de CV-ketel heeft ook gevolgen voor je totale verwarmingssysteem. Heb je vloerverwarming of alleen radiatoren in huis? Alles dient goed op elkaar te worden afgestemd en ingesteld. Dat heeft namelijk effect op het rendement. Zeker als je ook zonnepanelen hebt of gebruik maakt van een zonneboiler. Dan moet alles perfect op elkaar aansluiten en goed samenwerken.

Bodem-water warmtepompen

Bij warmtepompen is er altijd sprake van een zogenaamd binnendeel. Dat ziet er vaak uit als een kastje zoals bij een  CV-ketel, en is er in staande of hangende vorm. De bodem-water warmtepomp onttrekt warmte uit de aardbodem via een systeem van buizen, horizontaal of verticaal geplaatst. Door dat buizensysteem wordt een vloeistof gepompt die de warmte verplaatst naar de woning, waar het wordt omgezet in warmte voor verwarming of voor warm tapwater. Je ziet dit vaak bij nieuwbouw huizen. Voordeel is ook dat in de zomer het huis ook gekoeld kan worden met dit systeem.

Voordelen en nadelen

Het is de meest rendabele warmtepomp vorm die er is momenteel, maar ook meteen de duurste.
Het nadeel zit hem in het feit dat er altijd geboord dient te worden voor installatie. Dat neemt meerdere dagen in beslag en leidt tot hogere kosten.

 

 

Let op: voor bodem-water warmtepomp is er een (ISDE) investeringssubsidie te verkrijgen.

Doe nu de warmte-check om te zien of jouw huis Ready is voor deze warmtepomp!

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie