

De uitdaging
Een restaurant op de zevende verdieping, de topetage, van een rijksmonument. Gelegen op een historische, industriële locatie, af te lezen aan het interieur van het restaurant. Op het dak een riant terras. Al enkele jaren een vermelding in de Michelin-sterrengids. Een restaurant in het exclusieve segment: Sillyfox in Veghel. Alleen, ‘s winters kan het er steenkoud zijn en ‘s zomers snikheet. ''Los dat probleem voor ons op'', was het verzoek aan Ubben Aircoservice.
“Sillyfox had alleen een cv”, vertelt eigenaar Tim Ubben van Ubben Aircoservice, “lastig om de temperatuur te regelen, als je een open keuken hebt en een aparte vergaderruimte. De eigenaar wilde airconditioning die kon koelen en verwarmen. Met behoud van het industrieel interieur, dus leidingen en cassettemodellen uit het zicht. Ook moesten we op het dakterras de buitenunit zien weg te werken. Wij zijn gespecialiseerd in airconditioning, maar dit was ook voor ons geen standaardklus. Maar dat is nu juist de uitdaging van ons vak, om ook voor nieuwe situaties goede en mooie oplossingen te bedenken.”

De oplossing
Ubben plaatste in alle drie de ruimtes een cassette-unit, gekoppeld aan een Sky Air Bluevolution. Daarmee zijn de omstandigheden in het restaurant, de open keuken en de vergaderruimte apart te regelen. Een open keuken kent nu eenmaal een ander klimaat dan een vergaderruimte. Tim Ubben: “Cassette-units zien er aan de onderkant niet fraai uit. Normaal werken we die weg in een systeemplafond, maar dat ontbrak. We hadden te maken met een betondek. Nu moesten we onder het dakterras alle leidingen wegwerken. Om het stalen omhulsel van de cassettes te verhullen, hebben we kunststof bakken laten maken, door een bedrijf dat ik goed ken. Mooie witte bakken, een elegante oplossing, die goed past bij het industrieel karakter binnen. We zijn er twee dagen mee bezig geweest. We begonnen ‘s ochtends heel vroeg, zodat we weg waren als het restaurant openging.”
Van snikheet en steenkoud naar comfortabel

Het resultaat
De eigenaar van Sillyfox is enthousiast, merkt Ubben op. “We hebben warmtepomp en binnendelen midden in de zomer aangebracht, in de hitteperiode, dus het restaurant heeft de apparatuur uitgebreid kunnen testen. Die werkt in alle ruimtes prima, overal is de temperatuur makkelijk te regelen. Bovendien zal de gasrekening wel omlaaggaan.”
Ubben heeft heel bewust voor apparatuur van Daikin gekozen. “Omdat de klant met die installatie ook verwarmt, kan hij in aanmerking komen voor de EIA-subsidie, de Energie-investeringsaftrek. Daarvoor moet de SCOP-waarde boven de 4.4 zijn. De Sky Air-systemen van Daikin halen dat ruimschoots. En het nieuwe koudemidddel R32 is natuurlijk ook beter voor het milieu.”
Ook Ubben heeft van dit project iets geleerd: “In ruimtes zonder systeemplafond gaan we deze oplossing vaker toepassen. En ook bij industriële interieurs, die je steeds vaker ziet.”
Wat wil een restaurant nog meer?

Dat het comfort in het restaurant is verbeterd, hoeft geen betoog. Dat komt ook door de nieuwe uitblaasroosters in de cassette-units. Ubben: “Die roosters werpen de lucht nu verder uit, een goede aanpassing, het comfort is erdoor toegenomen. En door de betere verdeling van lucht kan Sillyfox het eten altijd koel uitserveren, ook bij een buitentemperatuur van 40 graden.”
Wat wil een restaurant nog meer?
Meer info
-
Daikin Productportfolio VRV ECPNL17-201PDF | 1.18MB
-
Daikin Luchtbehandelingskasten Modular R product profile ECPNL17-485PDF | 644.75KB