Kristaltoren

Havatec B.V.

Vink Installatie Groep

Energieneutraal en toekomstbestendig

Energieneutraal en toekomstbestendig; dat waren de voorwaarden waaraan de nieuwbouw van Havatec BV moest voldoen. De leverancier van sorteer-, bos- en handlingmachines voor de snijbloemenindustrie bracht alle activiteiten samen in één nieuw bedrijfspand in Nieuw-Vennep. Projectleider bij installateur Vink Installatie Groep was Robbert Hoek: “Het nieuwe gebouw bestaat uit 1.500 vierkante meter kantoor en zo’n 4.000 vierkante meter productieruimte.

In het voor- en najaar komt het regelmatig voor dat er ‘s morgens verwarmd moet worden en in de middag gekoeld. Daarom hebben we ingezet op energie-uitwisseling.”

Bovenaanzicht Kristaltoren

“De architect betrok ons bij het bouwteam. Daarin zat ook de eigenaar van Havatec. Het is een technisch bedrijf, echt high end. Dat willen ze ook uitstralen met hun gebouw. Een hele bijzondere opdrachtgever, die ons alle vrijheid gaf.

Uiteindelijk installeerden we niet de geplande VRV-installatie, maar een gloednieuw vierpijps-warmtepompsysteem met buffervaten voor de opslag van warmte en koude. Het bepalen van de optimale grootte van het buffervat was nog wel lastig. Een te klein buffervat levert te weinig vermogen, maar een te groot vat kost onnodig veel ruimte.

Op basis van natuurkundige principes hebben we berekening gemaakt: het vermogen dat nodig is, hebben we afgezet tegen de tijd dat er vermogen nodig is. Zo kwamen we uit op een optimum.”

“Daikin is de eerste die een dergelijk vierpijpssysteem met schroefcompressor op de Nederlandse markt brengt”

Daikin leverde de EWYD-4Z, een multifunctionele lucht/water/water-warmtepomp, die gelijktijdig kan koelen en verwarmen. “Warmte of kou onttrekken aan de buitenlucht gebeurt alleen als dat nodig is”, vertelt Robbert. “Het systeem middelt eerst de koude- en warmtevraag uit. Stel: het kantoor moet verwarmd worden, maar in de productieruimte is juist koeling nodig, dan hoef je maar één van de twee op te wekken. Verwarmen levert namelijk koude op, en het restproduct van koelen is juist warmte. De installatie kan deze restenergie direct gebruiken, afhankelijk van de vraag. Als dat niet nodig is, geven we die restenergie niet af aan de buitenlucht, maar slaan we die op in het buffervat. Alleen als er een tekort is, wekt de installatie extra koeling of warmte op.”

“Daikin is de eerste die een dergelijk vierpijpssysteem met schroefcompressor op de Nederlandse markt brengt”, vertelt Robbert. “Een traditioneel VFR-systeem levert misschien vergelijkbare prestaties; er is ook veel meer koudemiddel nodig, dat bovendien door je gebouw stroomt. Koudemiddel is slecht voor het milieu en de overheid gaat het gebruik ervan steeds meer reguleren. Natuurlijk, in de EWYD-4Z zit ook koudemiddel, maar veel minder dan in een VRF-systeem, en het koudemiddel bevindt zich enkel in de unit buiten, gecentreerd op één plek. Het vierpijpssysteem brengt de warmte en koude over naar het water waardoor er in het pand voor de klimaatinstallatie dus alleen maar watergevulde leidingen lopen. Dat sprak de eigenaar wel aan!”

Vink Installatie Groep - Havatec 1.jpg

Het pand van Havatec is klaar voor de toekomst.

Vink Installatie Groep - Havatec 3.jpg

De opdrachtgever hechtte veel waarde aan duurzaamheid en comfort. Ook heeft hij veel capaciteit nodig. Het pand heeft veel glas en er werken veel mensen. Temperaturen kunnen dus sterk schommelen door externe invloeden. Robbert: “Vloerverwarming/koeling, luchtbehandelingskasten en ventilatorconvectoren zorgen voor koeling of verwarming waar nodig. En het hele dak ligt vol zonnepanelen, dus de stroom voor de warmtepomp wordt daardoor opgewekt. Het pand is daardoor bijna energieneutraal.”

Het pand van Havatec is klaar voor de toekomst. Robbert: “De eigenaar wilde eigenlijk een installatie zonder koudemiddel. Dat bleek nog niet haalbaar. Maar doordat er alleen maar koudemiddel zit in de installatie op het dak, kan er in de toekomst eenvoudig een ander systeem aan worden gekoppeld!”

Meer info

Onze andere casestudies

crystal_tower_header1645px1080px.jpg

Kristaltoren

Om Kristaltoren te helpen zijn energierendement te maximaliseren, wilden we de kracht van luchtgekoelde VRV, watergekoelde VRV en koudwatermachines combineren in een complete klimaatoplossing.

header_torre_serenissima_1645px1080px.jpg

Torre Serenissima

De Torre Serenissima was uitgerust met een verouderd R-22 koudemiddelsysteem en we gaven het een volledige upgrade om meer energierendement en comfort te bereiken.

header-bloomsbury-hotel-1645px1080px.jpg

The Bloomsbury Hotel

Het VRVIII-systeem met warmteterugwinning van Daikin werd geselecteerd vanwege het extreem lage energieverbruik en de enorme besparingen in vergelijking met vergelijkbare systemen.

vmd-header-1645px1080px.jpg

Zakencentrum VMD

Een VRV IV-systeem zorgt voor alle verwarming en koeling van de VMD Tower B, een 25 verdiepingen tellend kantoorgebouw in Zagreb, waardoor het aan de hoogste rendementsniveaus voldoet en minder energie verbruikt.

velocity-header-1645px1080px.jpg

Kantoorgebouw Velocity

Duurzaamheid staat voorop in het ontwerp voor Velocity. Elk element van het ontwerp is zorgvuldig gekozen om EPC-classificatie "B" en BREEAM-score "uitstekend" te garanderen.

header-leon-restaurant-1645px1080px.jpg

Leon's restaurant

M&E-aannemer Synecore installeerde zijn eerste 'onzichtbare' HVAC-systeem, de Daikin VRV IV i-serie, in Leon Restaurant in het centrum van Londen, met heel wat ruimtebeperkingen en een maximaal rendement van de klimaatregeling.

c-and-a.jpg

C&A

Voor de renovatie van het complete HVAC-systeem wilde de C&A-winkel het hele jaar door op de meest rendabele en efficiënte manier comfort.

venice-header-1645px1080px.jpg

Arsenaal van Venetië

Een innovatief klimaatsysteem dat gebruikmaakt van de natuurlijke energie van de lagune van Venetië, levert veel comfort en een hoog energierendement met behoud van een historisch industrieel gebouw in hartje Venetië.

coral-header-1645px1080px.jpg

Wedkantoor Coral

Ontdek hoe onze zelfreinigende "Roundflow" cassettes 50% meer energiebesparing opleverden voor wedkantoren van Coral.

k-way-header.jpg

K-Way

Toen de luxekledingzaak K-Way een nieuwe winkel opende in Covet Garden, Londen, werkten we samen met nationale D1-aannemer Royale om de perfecte energiezuinige oplossing voor het pand uit te denken en te installeren.

sportisimo-header.jpg

Sportisimo

Voor dit project hebben we gekozen voor een buitensysteem dat kan worden aangesloten op een verscheidenheid aan binnendelen en ventilatiesystemen die strategisch in de winkel geplaatst worden.

thePosthotel-ghent-header.jpg

The Post Hotel

Als klimaatspecialisten hebben we gekozen voor ons VRV-systeem voor The Post Hotel Ghent vanwege de combinatie van energiezuinige technologie en het extra comfort.

van-der-valk-hotel-header.jpg

Van der Valk Hotel

Van de lobby tot de gastenkamers en de keuken, elke ruimte in het Van der Valk Hotel heeft zijn eigen unieke klimaatwensen. Ons doel was om een compleet systeem te ontwikkelen dat aan de behoeften van elk van deze locaties voldoet en de totale impact van het systeem op het milieu verkleint.

PORTA FIRA BARCELONA.jpg

Hotel Santos Porta Fira

De Santos Group, de organisatie die verantwoordelijk is voor het bouwen van Porta Fira, koos voor Daikin als vertrouwde partner om een uniek, betrouwbaar en energiezuinig klimaatregelingssysteem voor het gebouw te leveren.

header_agricole.jpg

Crédit Agricole

Crédit Agricole, dat vanwege zijn landbouwgeschiedenis bekend staat als "de groene bank", wilde voor een van zijn kantoren een energiezuinige oplossing voor airconditioning met weinig onderhoud.

Holcim_header_1645x1080.jpg

Cementfabriek Holcim

De cementfabriek van Holcim gebruikt state-of-the-art technologie om haar ambitieuze doelstellingen op het vlak van milieu en energie-efficiëntie te behalen.

Woonzorgcomplex Ganshoek, Lage Zwaluwe

Woon-zorgcentrum Landgoed Beukenstein, Driebergen-Rijsenburg

Twentse Bierbrouwerij De Zegger, Hengelo

Showroom, werkplaats en opslagruimte John Deere

Nieuwbouw Technisch Bureau van Beelen B.V.

De Kroon, Zwolle

Havatec B.V.

Strandhotel Cadzand

Stoomgemaal De Drie Sluizen, Nieuwendijk

Huis van Innovatie, Garderen

Hoogenboezem Hoofdkantoor en DC, Schelluinen

Hoofdkantoor KBK Bouw, Volendam

Doktershoek, Werkendam

crystal_tower_header1645px1080px.jpg

PeoplePower, Veenendaal

De Steck, Doetinchem

ACTION_store.jpg

ACTION

Voor een discounter als Action zijn de bedrijfskosten een belangrijke factor bij het kiezen van HVAC-systemen. Action zocht bovendien een partner die HVAC-ontwerp en -ondersteuning kon aanbieden en die ook kon zorgen voor de plaatselijke coördinatie in elk land waar de onderneming winkels heeft.

JBC-store.jpg

JBC

Om haar exploitatiekosten te optimaliseren, heeft JBC een praktijktest met Daikin-units uitgevoerd om na te gaan wat de voordelen van de de VRT-technologie (Variable Refrigerant Temperature) zijn.

Pomme-d'Or-entrance.jpg

Pomme d'Or Hotel

Airconditioning is in de meeste hotels, zowel in nieuwe als in gerenoveerde, de norm geworden. De airconsystemen van vandaag houden de hotelgasten koel in de zomer ... en bieden kostenefficiënte verwarming tijdens de winter. De warmtepompen van Daikin maken daarvoor gebruik van hernieuwbare energie en drukken zo de exploitatiekosten van hotels. Bovendien zien ze er mooi uit.

Daikin_Naturkost_Brinkman_1.jpg

Naturkost Brinkman

Naturkost Brinkman, specialist in organische producten, gebruikt Daikin-koelsystemen voor meer energierendement en meer comfort in zijn winkels.

header_centre_hotel_london.jpg

City Centre Hotel

Nieuw koelaggregaat verhoogt comfort in Londens hotel

Samrya_Qatar_HotelReception.jpg

Samrya 44

Met 44 verdiepingen van elegant vormgegeven luxe suites volgt Samrya 44 alleen de hoogste standaard in de bouw en HVAC.

R-32 in een koudwatermachine

Geluidsarm, een hoog rendement en een laag GWP; dat waren de eisen die Poonawalla Science Park stelde aan de twee nieuwe koudwatermachines die de vijftien jaar oude modellen moesten vervangen. Op het science park worden onder andere vaccins geproduceerd. Een goed gereguleerde omgeving is daarvoor cruciaal.

action_cassette_1645px1080px.jpg

Toewijzing van gerecupereerd koelmiddel bij Action

Action gaat nog meer samenwerken met Daikin in dit nieuwe baanbrekende project: recuperatie en hergebruik van koelmiddel uit gerenoveerde winkels.

courtyard_marriott_paris_france.jpg

Courtyard Hotel Parijs

The Courtyard conversion marks a successful collaboration between forward- looking urban regeneration and Daikin’s flexible, future-proof VRV heat recovery technology.

Restaurant Sillyfox

Somfy

Prezzemolo.jpg

Prezzemolo & Vitale – Palermo

De nieuwe Prezzemolo & Vitale-winkel in het historische hart van Palermo is voorzien van een installatie op basis van Daikin Zeas en VRV systemen.

header training center.png

Opleidingscentrum België

Daikin was op zoek naar een toekomstbestendige, lage-energie HVAC-oplossing voor zijn nieuwe opleidingscentrum in Gent.

DAIKIN_AbeleOptik_Drohne-2.jpeg.jpg

Conversie van een oud R-22 systeem

Conversie van een oud R-22 systeem naar een VRV 5 S-serie met R32-koelmiddel

VRV-5 S-series installation Villa del Padro.png

Renovatie van een kantoor in Madrid, Spanje

De VRV 5 S-serie van Daikin was de ideale oplossing voor het renovatieproject van een halfvrijstaande villa in Madrid

Residential application with home office.png

Woonhuis met home office

Bouwen van een nieuwe woning met een allround klimaatregeling

ZOME Office refurbishment Portugal.png

Zome

De hubs van Zome zijn moderne en veelzijdige ruimtes die een persoonlijke ervaring bieden aan klanten.

RT_p1_6-Hotel_Lasarenas.jpg

Hoteles Santos • Las Arenas

Het VRV-vervangsysteem van Daikin was de perfecte oplossing voor een systeemrenovatie om het energieverbruik te verminderen en daarbij de dagelijkse werking van het hotel niet te verstoren.

RT_p1_6-Merlin_Properties.jpg

Merlin Properties

Dit kantorencomplex maakt deel uit van een bedrijvencentrum in Madrid en werd onlangs gerenoveerd tot een meer efficiënte oplossing, waarbij de investeringskosten onder controle werden gehouden.

Hotel-St.-Annen-Außenansicht-Hotel-St-Annen.jpg

Hotel St. Annen

Het Hotel St Annen is gelegen in een stille straat in een woonbuurt in het centrum van Hamburg en creëert een warme en gastvrije sfeer voor bezoekers in een moderne omgeving.

Façades-Perial-RueduDome-BoulogneBillancourt-Janv21---09.jpg

Perial Asset Management

SOUND_ENCLOSURE_02.jpg

Casestudie van een geluidskast in Flassy

De akoestische effectiviteit van de nieuwe geluidskast van Daikin voor zijn Sky Air- en VR 5-buitenunits, werd gevalideerd door testen te plaatse, uitgevoerd op een residentiële installatie in Burgundy, Frankrijk, waar een aanzienlijke afname van het lawaai werd vastgesteld, gelijk aan of zelfs groter dan de waarden bij de testen in de fabriek.