Kristaltoren

De Steck, Doetinchem

Pola Installatietechniek

De oude bibliotheek

Elke Doetinchemmer weet de oude bibliotheek te vinden. Het gebouw is erg bekend in de regio en veel bewoners hebben de bieb met plezier bezocht. Tenminste, in vroegere tijden. In 2011 verhuisde de bibliotheek en de gemeente wist zich geen raad met het pand uit 1976. Sloop lag voor de hand aangezien het gebouw behoorlijk gedateerd was.

Uiteindelijk kwam er toch een ander plan: de oude bibliotheek moest een broedplaats worden voor duurzame ideeën, met plek voor 38 kleine en grotere innovatieve bedrijven. Dat betekende dat het pand gesplitst moest worden in kantoren, werkplekken, vergaderruimtes, een beursvloer en een horecagelegenheid. Installatiebedrijf Pola uit Zevenaar werd betrokken bij de engineering en realisatie.

Bovenaanzicht Kristaltoren

“Een mooi project”, vertelt bedrijfsleider Marco Velsink van Pola. “Maar ook een project vol uitdagingen. Het gebouw zit vol met betonnen spanten van wel 80 centimeter hoog. Daar konden we niet doorheen boren, dus we moesten de installaties er heel creatief omheen bouwen. Ook wilden we dat alle 38 ruimtes afzonderlijk regelbaar waren; zowel wat betreft temperatuur als qua ventilatie. Het doel was om het pand – met energielabel G – minimaal drie energielabels zuiniger te maken.”

“We hebben gebruikgemaakt van het VRV IV heat recovery systeem. Dit systeem wisselt eerst warmte en koude uit, bijvoorbeeld tussen de zon- en schaduwzijde van het pand. Pas als er een tekort is, gaat de luchtwarmtepomp werken om de benodigde extra warmte of koude op te wekken.

Dankzij kanaalmodellen in iedere kamer is de temperatuur per ruimte te regelen. Daarnaast heeft iedere ruimte ook een eigen VAM WTW-unit voor de ventilatie. De lucht van deze systemen wordt via de kanaalmodellen de ruimte ingeleid. Dat betekent dat je ook de ventilatie per ruimte in kunt stellen. Het systeem is geluidsarm en levert geen tocht op. Optimaal comfort, dus!”

“Pola werkt al sinds 1996 nauw samen met Daikin” 

“Pola werkt al sinds 1996 nauw samen met Daikin”, vertelt Marco. “Daikin heeft zich in de afgelopen decennia wel bewezen! De installaties zijn zeer betrouwbaar. Bovendien hebben ze de juiste combinaties van producten. Het VRV IV heat recovery systeem met de kanaalmodellen als binnendelen, in combinatie met de WTW-units is fantastisch!”

 “De trias energetica was het belangrijkste ontwerpuitgangspunt. Daar horen dingen bij als energiezuinige ledverlichting. Maar vooral de warmte- en koudeuitwisseling dankzij het heat recovery systeem en het vraaggestuurd ventileren, maken dit gebouw tot een ‘Nul op de Meter’-pand.”

Pola Installatietechniek - De Steck 2.jpg

Een fantastisch innovatiecentrum, waar de energie vanaf straalt

Pola Installatietechniek - De Steck 11.jpg

Met trots blikt Marco terug op het hele project: “We hadden een gedateerd maar geliefd pand, dat al jaren leegstond door de complexe opbouw. Nu staat er een fantastisch innovatiecentrum, waar de energie vanaf straalt. De combinatie van vraaggestuurd opwarmen en afkoelen én vraaggestuurde ventilatie is zeer innovatief.

De deskundige blik van onze ontwerpers en de producten van Daikin maakten dit mogelijk. Bij een recente meting bleek dat we het pand geen drie energielabels zuiniger hebben gemaakt, maar vijf! Dat het binnenklimaat optimaal is, bleek wel tijdens de warme, droge periode afgelopen zomer. Veel mensen uit omringende kantoorgebouwen kwamen zo nu en dan in De Steck werken, vanwege het aangename binnenklimaat.”

Meer info

Onze andere casestudies

crystal_tower_header1645px1080px.jpg

Kristaltoren

Om Kristaltoren te helpen zijn energierendement te maximaliseren, wilden we de kracht van luchtgekoelde VRV, watergekoelde VRV en koudwatermachines combineren in een complete klimaatoplossing.

header_torre_serenissima_1645px1080px.jpg

Torre Serenissima

De Torre Serenissima was uitgerust met een verouderd R-22 koudemiddelsysteem en we gaven het een volledige upgrade om meer energierendement en comfort te bereiken.

header-bloomsbury-hotel-1645px1080px.jpg

The Bloomsbury Hotel

Het VRVIII-systeem met warmteterugwinning van Daikin werd geselecteerd vanwege het extreem lage energieverbruik en de enorme besparingen in vergelijking met vergelijkbare systemen.

vmd-header-1645px1080px.jpg

Zakencentrum VMD

Een VRV IV-systeem zorgt voor alle verwarming en koeling van de VMD Tower B, een 25 verdiepingen tellend kantoorgebouw in Zagreb, waardoor het aan de hoogste rendementsniveaus voldoet en minder energie verbruikt.

velocity-header-1645px1080px.jpg

Kantoorgebouw Velocity

Duurzaamheid staat voorop in het ontwerp voor Velocity. Elk element van het ontwerp is zorgvuldig gekozen om EPC-classificatie "B" en BREEAM-score "uitstekend" te garanderen.

header-leon-restaurant-1645px1080px.jpg

Leon's restaurant

M&E-aannemer Synecore installeerde zijn eerste 'onzichtbare' HVAC-systeem, de Daikin VRV IV i-serie, in Leon Restaurant in het centrum van Londen, met heel wat ruimtebeperkingen en een maximaal rendement van de klimaatregeling.

c-and-a.jpg

C&A

Voor de renovatie van het complete HVAC-systeem wilde de C&A-winkel het hele jaar door op de meest rendabele en efficiënte manier comfort.

venice-header-1645px1080px.jpg

Arsenaal van Venetië

Een innovatief klimaatsysteem dat gebruikmaakt van de natuurlijke energie van de lagune van Venetië, levert veel comfort en een hoog energierendement met behoud van een historisch industrieel gebouw in hartje Venetië.

coral-header-1645px1080px.jpg

Wedkantoor Coral

Ontdek hoe onze zelfreinigende "Roundflow" cassettes 50% meer energiebesparing opleverden voor wedkantoren van Coral.

k-way-header.jpg

K-Way

Toen de luxekledingzaak K-Way een nieuwe winkel opende in Covet Garden, Londen, werkten we samen met nationale D1-aannemer Royale om de perfecte energiezuinige oplossing voor het pand uit te denken en te installeren.

sportisimo-header.jpg

Sportisimo

Voor dit project hebben we gekozen voor een buitensysteem dat kan worden aangesloten op een verscheidenheid aan binnendelen en ventilatiesystemen die strategisch in de winkel geplaatst worden.

thePosthotel-ghent-header.jpg

The Post Hotel

Als klimaatspecialisten hebben we gekozen voor ons VRV-systeem voor The Post Hotel Ghent vanwege de combinatie van energiezuinige technologie en het extra comfort.

van-der-valk-hotel-header.jpg

Van der Valk Hotel

Van de lobby tot de gastenkamers en de keuken, elke ruimte in het Van der Valk Hotel heeft zijn eigen unieke klimaatwensen. Ons doel was om een compleet systeem te ontwikkelen dat aan de behoeften van elk van deze locaties voldoet en de totale impact van het systeem op het milieu verkleint.

PORTA FIRA BARCELONA.jpg

Hotel Santos Porta Fira

De Santos Group, de organisatie die verantwoordelijk is voor het bouwen van Porta Fira, koos voor Daikin als vertrouwde partner om een uniek, betrouwbaar en energiezuinig klimaatregelingssysteem voor het gebouw te leveren.

header_agricole.jpg

Crédit Agricole

Crédit Agricole, dat vanwege zijn landbouwgeschiedenis bekend staat als "de groene bank", wilde voor een van zijn kantoren een energiezuinige oplossing voor airconditioning met weinig onderhoud.

Holcim_header_1645x1080.jpg

Cementfabriek Holcim

De cementfabriek van Holcim gebruikt state-of-the-art technologie om haar ambitieuze doelstellingen op het vlak van milieu en energie-efficiëntie te behalen.

Woonzorgcomplex Ganshoek, Lage Zwaluwe

Woon-zorgcentrum Landgoed Beukenstein, Driebergen-Rijsenburg

Twentse Bierbrouwerij De Zegger, Hengelo

Showroom, werkplaats en opslagruimte John Deere

Nieuwbouw Technisch Bureau van Beelen B.V.

De Kroon, Zwolle

Havatec B.V.

Strandhotel Cadzand

Stoomgemaal De Drie Sluizen, Nieuwendijk

Huis van Innovatie, Garderen

Hoogenboezem Hoofdkantoor en DC, Schelluinen

Hoofdkantoor KBK Bouw, Volendam

Doktershoek, Werkendam

crystal_tower_header1645px1080px.jpg

PeoplePower, Veenendaal

De Steck, Doetinchem

ACTION_store.jpg

ACTION

Voor een discounter als Action zijn de bedrijfskosten een belangrijke factor bij het kiezen van HVAC-systemen. Action zocht bovendien een partner die HVAC-ontwerp en -ondersteuning kon aanbieden en die ook kon zorgen voor de plaatselijke coördinatie in elk land waar de onderneming winkels heeft.

JBC-store.jpg

JBC

Om haar exploitatiekosten te optimaliseren, heeft JBC een praktijktest met Daikin-units uitgevoerd om na te gaan wat de voordelen van de de VRT-technologie (Variable Refrigerant Temperature) zijn.

Pomme-d'Or-entrance.jpg

Pomme d'Or Hotel

Airconditioning is in de meeste hotels, zowel in nieuwe als in gerenoveerde, de norm geworden. De airconsystemen van vandaag houden de hotelgasten koel in de zomer ... en bieden kostenefficiënte verwarming tijdens de winter. De warmtepompen van Daikin maken daarvoor gebruik van hernieuwbare energie en drukken zo de exploitatiekosten van hotels. Bovendien zien ze er mooi uit.

Daikin_Naturkost_Brinkman_1.jpg

Naturkost Brinkman

Naturkost Brinkman, specialist in organische producten, gebruikt Daikin-koelsystemen voor meer energierendement en meer comfort in zijn winkels.

header_centre_hotel_london.jpg

City Centre Hotel

Nieuw koelaggregaat verhoogt comfort in Londens hotel

Samrya_Qatar_HotelReception.jpg

Samrya 44

Met 44 verdiepingen van elegant vormgegeven luxe suites volgt Samrya 44 alleen de hoogste standaard in de bouw en HVAC.

R-32 in een koudwatermachine

Geluidsarm, een hoog rendement en een laag GWP; dat waren de eisen die Poonawalla Science Park stelde aan de twee nieuwe koudwatermachines die de vijftien jaar oude modellen moesten vervangen. Op het science park worden onder andere vaccins geproduceerd. Een goed gereguleerde omgeving is daarvoor cruciaal.

action_cassette_1645px1080px.jpg

Toewijzing van gerecupereerd koelmiddel bij Action

Action gaat nog meer samenwerken met Daikin in dit nieuwe baanbrekende project: recuperatie en hergebruik van koelmiddel uit gerenoveerde winkels.

courtyard_marriott_paris_france.jpg

Courtyard Hotel Parijs

The Courtyard conversion marks a successful collaboration between forward- looking urban regeneration and Daikin’s flexible, future-proof VRV heat recovery technology.

Somfy