Skip to main content

Een perfect klimaat voor werknemers en klanten van een winkelcentrum

Bergheim, Duitsland

Bij de nieuwbouw van winkelcentrum Intro Bergheim met 22 winkelunits in het centrum van Bergheim bij Keulen lag de focus op de individuele eisen voor een optimaal klimaatcomfort en de meest energie-efficiënte werking van de gebouwinstallaties. Om aan de individuele wensen van de huurders inzake airconditioning te kunnen voldoen, vertrouwde Intro Bergheim op een totaalconcept op basis van warmtepomptechnologie in combinatie met ventilatiesystemen voor decentrale airconditioning en ventilatie. De vestiging van Zimmer & Hälbig GmbH in Osnabrück plande en installeerde alle technische gebouwapparatuur voor verwarming, ventilatie en airconditioning. Het bedrijf, dat gespecialiseerd is in het creëren van zogenaamde 360°-concepten voor gebouwbeheer, koos voor het project in Bergheim voor de systeemtechnologie van Daikin. Het feit dat Daikin een "one-stop"-fabrikant voor verwarming, airconditioning, ventilatie en systeembesturing is, was voor de projectontwikkelaars van Zimmer & Hälbig de doorslaggevende factor. Bijvoorbeeld de Aldi- en HIT-supermarkten, de elektronicawinkel Expert en de openbare ruimtes van het winkelcentrum worden geklimatiseerd door Daikin-systemen. Alle andere kleinere winkels zijn aangesloten op het Daikin ventilatiesysteem.

Eind 2019 werd Intro Bergheim, een modern winkelcentrum met circa 19.500 m2 winkel- en bedrijfsruimte, geopend in het centrum van de districtsstad Bergheim in de regio Keulen. Het aantrekkelijke winkelcentrum met een gevarieerd aanbod aan winkels en horeca vormt nu een aanvulling op het stadsbeeld, op de plaats waar vroeger het plaatselijke busstation stond. Huurders zijn onder meer de supermarkten Aldi en HIT, elektronicawinkel Expert en diverse kleinere winkels en horeca. Het busstation werd geïntegreerd in het winkelcentrum. De bouw van het winkelcentrum op de plaats van het voormalige busstation en vlakbij het treinstation van Bergheim vond plaats terwijl de bus- en spooractiviteiten voor het lokale personenvervoer gewoon doorgingen, wat resulteerde in een beperkte beschikbare ruimte.

Uitdaging: andere huurderseisen

Bij de planning van Intro Bergheim werd al in een vroeg stadium rekening gehouden met de airconditioningtechnologie. Een groot deel van de huurders was al voor oplevering bekend (Aldi, Expert). Naast een uiterst efficiënte HVAC-technologie werd veel belang gehecht aan de naleving van alle wettelijke bepalingen van het Energiebesparingsbesluit (EnEV) met betrekking tot de COP-waarden van de gebouwtechnologie. Minstens zo belangrijk waren lage geluidsdrukwaarden, aangezien Intro Bergheim in een woonwijk ligt en de gebouwinstallaties daarom fluisterstil moeten werken. De grote uitdaging was om tijdens de lopende bouwfase de verschillende planningswensen en specificaties van de huurders onder één spreekwoordelijke “hoed” te brengen.

Bij de nieuwbouw van winkelcentrum Intro Bergheim met 22 winkelunits in het centrum van Bergheim bij Keulen stonden de individuele eisen voor een optimaal klimaatcomfort en de meest energiezuinige werking van de gebouwinstallaties centraal.

Systeempartner voor 360°-gebouwtechnologie

Met meer dan 190 medewerkers op vier locaties in Duitsland is Zimmer & Hälbig GmbH zowel een plannings- als constructiebedrijf. Zimmer & Hälbig vertrouwde op de Total Solutions-aanpak van Daikin om de airconditioning in de winkel- en commerciële ruimtes in Bergheim op een energiezuinige en klimaatvriendelijke manier te regelen. “Onze aanpak bij Zimmer & Hälbig is om onze klanten te voorzien van op maat gemaakte concepten voor gebouwinstallaties, en om een systeempartner te zijn. Met onze medewerkers verzorgen wij de planning, installatie en onderhoud. Op die manier zijn wij verantwoordelijk voor de volledige gebouwtechnologie. Daarom hebben we voor Intro Bergheim gekozen voor Daikin-systemen”, aldus Carsten Elixmann, vestigingsmanager Osnabrück bij Zimmer & Hälbig GmbH. Met zijn brede productportfolio kan Daikin tot 90% van de technische gebouwuitrusting dekken. Verwarming, airconditioning, ventilatie en algemene systeembesturing komen zo uit één hand, zijn perfect op elkaar afgestemd en besparen uiteindelijk installatie- en onderhoudskosten. Op deze manier kunnen op elkaar afgestemde systemen worden geoptimaliseerd op het gebied van energie, onderhoud en beheer, en kunnen ze worden gecombineerd zonder compatibiliteitsproblemen. Gedurende de levenscyclus van het gebouw zijn aanzienlijke interface- en kostenbesparingen mogelijk, en tegelijkertijd kan een substantiële energie- en CO2-besparing worden gerealiseerd. Marcel Wünning, projectmanager voor koel- en airconditioningsystemen bij Zimmer & Hälbig GmbH, legt uit: “Andere argumenten ten gunste van Daikin waren de jarenlange uitstekende samenwerking, de intuïtieve en klantvriendelijke bruikbaarheid en de veilige functionaliteit van Daikin-oplossingen, evenals hun vriendelijke en competente klantenservice.”

Warmtepomp – ecologisch en economisch verantwoord

De vestiging in Osnabrück van Zimmer & Hälbig GmbH ontwikkelde en implementeerde het airconditioningconcept in samenwerking met Daikin en hoofdaannemer Bauwens. Vanwege de algemene voorwaarden besloot Zimmer & Hälbig om energie-efficiënte warmtepompsystemen te gebruiken die tegelijkertijd verwarmen en koelen. Warmtepompen genereren tot 75% van de benodigde energie uit de hernieuwbare luchtbron. Zowel ecologisch als economisch is dat uiterst zinvol. Vanwege de beperkte beschikbare ruimte zijn alle buitenunits op het parkeerdek boven het winkelcentrum gesitueerd.

De combinatie van efficiënte warmtepompen en ventilatie-units met warmterecuperatie is uiterst effectief.

Op maat gemaakte configuraties voor ventilatie en airconditioning

Energie-efficiënte oplossingen om de kosten gedurende de totale levensduur van een airconditioningsysteem te minimaliseren zijn van cruciaal belang voor de detailhandel. Voor de grote winkeloppervlakken van Intro Bergheim werden samen met de huurders individuele klimaatconcepten gecreëerd om aan de verschillende eisen van de gebouwgebruikers te voldoen. Een elektronicawinkel bijvoorbeeld heeft uiteraard andere klimaatvereisten dan de Aldi- en HIT-supermarkten.

Daikin biedt commerciële klanten zogenaamde Plug&Play totaalpakketten aan: gebruiksklare combinaties van warmtepompen (VRV-technologie of ERQ condensatie-units) voor verwarming en koeling met Daikin ventilatie-units. Dit staat het hele jaar door garant voor een grote stijging van de efficiëntie en het comfort, en het maakt de installatie eenvoudiger en sneller. De combinatie van efficiënte warmtepompen en ventilatie-units met warmterecuperatie is uiterst effectief. Commerciële gebouwen zoals Intro Bergheim maken vaak gebruik van de koelmodus, ook al is de buitenlucht te koud om onbehandeld naar binnen te worden geleid. In dit geval wordt de warmte in de afvoerlucht van de verkoopruimtes gebruikt om de binnenkomende koude verse lucht voor te verwarmen. Koude of warme buitenlucht wordt voorbehandeld met behulp van roterende warmtewisselaars in de ventilatie-units. Er is echter een extra verwarmings- of koelbron nodig omdat warmterecuperatie niet altijd volstaat om de gewenste ruimtetemperatuur te bereiken. Hier bieden warmtepompen van Daikin een energie-efficiënte oplossing. Een warmtepomp levert zowel warmte naar de buffer in de ventilatie-unit, die de verse lucht verder verwarmt of koelt, als naar de binnenunits in de winkels en kantoren. Marcel Wünning, projectmanager voor koel- en airconditioningsystemen bij Zimmer & Hälbig GmbH: “Het combineren van warmtepomp- en ventilatietechnologie uit één hand heeft niet alleen de kosten verlaagd, maar garandeert ook een vlotte en veilige communicatie tussen de twee systemen.”

Bij Intro Bergheim worden de zogenaamde Plug&Play totaaloplossingen van Daikin gebruikt. Dit zijn gebruiksklare combinaties van warmtepompen (VRV-technologie of ERQ condensatie-units) voor verwarming en koeling met Daikin ventilatie-units.

Flexibel omschakelen dankzij decentraal airconditioningconcept

Tijdens de lopende bouwfase maakte een verandering van huurder een herschikking noodzakelijk. Dankzij het decentrale airconditioningconcept was flexibel herschikken geen probleem. Ook in de toekomst zullen wisselingen van huurders of verbouwingen nauwelijks problemen opleveren voor de gebouwinstallaties, omdat met warmtepomptechnologie elke verdieping van een gebouw decentraal kan worden gepland en volledig functioneel blijft. Op deze manier kan flexibel worden ingespeeld op de verschillende vereisten van toekomstige huurders. Wanneer het gebouw wordt verkocht of voor een ander doel wordt bestemd, is een alternatief gebruik mogelijk zonder grote problemen of aanzienlijke kosten voor de conversie.

Aldi:

De Aldi-vestiging in Intro Bergheim heeft een verkoopoppervlakte van 1.200 m2. De combinatie van een compacte invertergestuurde Daikin ERQ condensatie-unit met R-410A voor mono-werking en een Daikin ventilatie-unit voor een luchtvolumestroom van 6.600 m³/u zorgt voor airconditioning en ventilatie. Het systeem kan flexibel worden aangepast aan wisselende belastingen en aan de vereisten van de huurder. De kantoor- en personeelsruimten die aan de verkoopruimten zijn verbonden, krijgen airconditioning van een split-airconditioningunit met een koelvermogen van 6 kW. Het systeem wordt gekenmerkt door een fluisterstille werking en een extreem laag energieverbruik. Binnen wordt een plafondunit van Daikin gebruikt. Het wordt gekenmerkt door een elegant design waarbij de lamellen in het plafond zijn geïntegreerd.

HIT:

Met een vloeroppervlak van ca. 3.000 m2 is de HIT-vestiging de grootste winkelruimte in Intro Bergheim. Ook hier wordt gebruik gemaakt van een invertergestuurde ERQ condensatie-unit met R-410A koelmiddel en een koelvermogen van 12 kW, en een VRV-warmtepomp met een koelvermogen van 65 kW. Ze worden gecombineerd met een Daikin ventilatie-unit die een luchtvolumestroom van 25.700 m³/u conditioneert. De verkoopruimte van de HIT-vestiging wordt geklimatiseerd door 15 Daikin-plafondcassettes, met nog twee binnenunits in de verkoopruimte voor groenten en fruit. Met een hoogte van slechts 245 mm is de plafondunit de meest compacte in zijn klasse; zelfs smalle verlaagde plafonds zijn geen probleem. Het apparaat kan automatisch schakelen tussen de koel- of verwarmingsmodus om betrouwbaar een vooraf ingestelde temperatuur te behouden. De unit kan echter ook alleen voor ventilatie worden gebruikt zonder de kamertemperatuur te wijzigen. De kantoor- en personeelsruimtes van HIT krijgen airconditioning van een split-systeem met R-32 koelmiddel en 2,4 kW koelvermogen.

De verkoopruimte van de HIT-vestiging wordt geklimatiseerd door 15 Daikin-plafondcassettes, met nog twee binnenunits in de verkoopruimte voor groenten en fruit.

Expert elektronicawinkel

In de Expert elektronicawinkel met een verkoopoppervlakte van 1.450 m2 wordt de innovatieve VRV IV+ met warmterecuperatie gebruikt. Deze unit heeft een koelvermogen van 80 kW en een verwarmingsvermogen van 91 kW. Het VRV IV+ systeem werkt met geïntegreerde warmterecuperatie in het 3-buizensysteem, waarbij energie wordt hergebruikt voor koeling die elders werd gebruikt voor verwarming. VRV IV+ met warmterecuperatie kan tegelijkertijd in koelings- en in verwarmingsmodus werken. De 3-buizentechnologie kan warmte recupereren bij een lagere condensatietemperatuur omdat dit systeem twee gescheiden buizen heeft voor vloeibaar en gasvormig koelmiddel en dus een gelijkmatigere koelmiddelstroom heeft. Het resultaat is een grotere energie-efficiëntie omdat er minder energie nodig is voor warmterecuperatie. In de Expert-vestiging werd de VRV IV+ met warmterecuperatie gecombineerd met een modulaire ventilatie-unit om een luchtvolume van
14.400 m³/u te behandelen.

Airconditioning wordt in de verkoopruimte voorzien door 22 plafondcassette-units. Die zijn ideaal voor grote ruimtes zonder verlaagde plafonds met een hoogte tot 3,5 m, zoals winkelmarkten, en bieden een efficiënte koeling of verwarming zonder capaciteitsverlies. Met de afstandsbediening kunnen vijf lamelstanden tussen 0° en 60° worden ingesteld. Een automatische luchtvolumeregelaar zorgt voor een optimaal klimaat voor klanten en personeel.

In de Expert elektronicawinkel met een verkoopoppervlakte van 1.450 m2 zorgen 22 Daikin plafondcassette-units voor airconditioning.

Openbare ruimtes van het winkelcentrum

De andere publiek toegankelijke ruimtes van Intro Bergheim worden geklimatiseerd door twee invertergestuurde koelaggregaten met een maximale energie-efficiëntie, een hoog rendement en een verwarmingscapaciteit van elk 114 kW. Geschikte koeling wordt voorzien door een luchtgekoeld multi-scroll koelaggregaat met hoog rendement, een laag geluidsdrukniveau en een koelvermogen van 138 kW.

Vier invertergestuurde ERQ's in combinatie met een Daikin ventilatie-unit met een luchtvolumestroom van 31.200 m³/u zorgen ook voor airconditioning en ventilatie van de openbare en commerciële ruimtes van het winkelcentrum. Naast een hoog rendement zorgen ze voor een snelle reactie op de wisselende belastingen die vooral door de uiteenlopende en tijdsafhankelijke bezoekersaantallen in de openbare ruimtes kunnen ontstaan. Zelfs tijdens de overgang van seizoenen reageert het systeem snel op temperatuurschommelingen en garandeert het te allen tijde een aangenaam en behaaglijk klimaat.

Eenvoudige besturing en intelligent energiebeheer

Daikin biedt een uitgebreid besturingsbeheer van de volledige gebouwtechnologie, waarbij niet alleen de eigen systemen, maar ook apparaten van andere leveranciers worden geïntegreerd. Door de individuele binnenunits of winkelruimtes automatisch te regelen via gebruiksvriendelijke afstandsbedieningen en een Plug & Play-verbinding tussen warmtepompen en ventilatie-units kunnen alle systemen decentraal en individueel worden aangestuurd. Intelligent energiebeheer optimaliseert de prestaties van alle apparaten, 24 uur op 24. Er kan ook worden bespaard op de lopende energiekosten aan de hand van aangepaste instellingen voor de tijd voordat de winkel opengaat/na sluitingstijd.

Het totaalconcept van Zimmer & Hälbig met de systeemoplossingen van Daikin, elk met op maat gemaakte, gedecentraliseerde gecombineerde systemen voor airconditioning, verwarming en ventilatie, werkt perfect en zonder complicaties sinds Intro Bergheim zijn deuren heeft geopend. Zimmer & Hälbig zorgt ook voor al het onderhoud en de service van de technische gebouwuitrusting.

Verwante artikels

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie