Skip to main content

Action wordt duurzamer met het L∞P by Daikin programma

Een circulaire koudemiddelen economie creëren

bg-image

Action is een snelgroeiende internationale non-food discounter met hoofdkantoor in Nederland en meer dan 1.400 winkels in Nederland, Luxemburg, België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Polen. In haar winkels verkoopt de discounter meer dan 6.000 verschillende producten, voornamelijk non-food. Action biedt klanten producten van goede kwaliteit tegen verrassend lage prijzen, maar zoekt voortdurend naar nieuwe manieren om de impact op het milieu te verminderen.

Daarom gaat Action nauwer samenwerken met Daikin voor dit nieuwe baanbrekende project: recyclen en hergebruiken van koudemiddel uit gerenoveerde winkels.

Een circulaire koudemiddelen economie

In de eerste helft van 2019 werkten de twee bedrijven samen aan het terugwinnen van R410A-koudemiddel uit 12 Action-winkels die werden gerenoveerd. Het teruggewonnen en gerecyclede koudemiddel is hergebruikt in 10 nieuwe Action-winkels in Europa.

In de toekomst zal dit principe vaker toegepast gaan worden bij de renovatie van Action winkels. 

Een kringloopeconomie van koelmiddel

"Door deze circulaire koudemiddelen economie binnen ons eigen winkelnetwerk op te zetten, verkleinen we onze impact op het milieu nog meer. In plaats van meer afval te produceren door het oude koudemiddel af te voeren en iets nieuws te produceren, gebruiken we wat er beschikbaar is. Zo creëren we een gesloten kring van koudemiddelgebruik binnen het netwerk van Action."

- Michiel Coolen, Construction Manager ACTION Group

bg-image

Mr. Toshitaka Tsubouchi, vicepresident van Daikin Europe: "Als industrie staan we nog maar aan het begin van een circulaire koudemiddelen economie voor levering, gebruik, terugwinning en recycling van koudemiddel. Wij hechten veel waarde aan Action en het feit dat zij openstaan om initiatieven te nemen welke de detailhandel en de HVAC-markt zullen veranderen. We hopen dat we vele anderen kunnen inspireren om dezelfde positieve keuze te maken en ons te helpen bij de recycling van de enorme hoeveelheid koudemiddel in bestaande installaties."

Gecertificeerde winkels voor gerecycled koudemiddel

Na dit proefproject zullen Action en Daikin koudemiddel terugwinnen en recyclen uit nog eens 50 Action-winkels die de komende maanden worden gerenoveerd, om het dan in nieuwbouwwinkels opnieuw te gebruiken.

Zo ondersteunen de nieuwe Action winkels de circulaire koudemiddelen economie, is de impact op het milieu kleiner en hoeft er geen nieuw koudemiddel geproduceerd te worden.

Met dit initiatief hebben Action en Daikin een krachtig voorbeeld gesteld voor alle belanghebbenden, zowel in de detailhandel als in de HVACR-sector.

Meer info

Onze andere casestudies

 • C&A

  Voor de renovatie van het complete HVAC-systeem wilde de C&A-winkel het hele jaar door op de meest rendabele en efficiënte manier comfort.
 • K-Way

  Toen de luxekledingzaak K-Way een nieuwe winkel opende in Covet Garden, Londen, werkten we samen met nationale D1-aannemer Royale om de perfecte energiezuinige oplossing voor het pand uit te denken en te installeren.
 • Sportisimo

  Voor dit project hebben we gekozen voor een buitensysteem dat kan worden aangesloten op een verscheidenheid aan binnendelen en ventilatiesystemen die strategisch in de winkel geplaatst worden.
 • Wedkantoor Coral

  Ontdek hoe onze zelfreinigende "Roundflow" cassettes 50% meer energiebesparing opleverden voor wedkantoren van Coral.
 • JBC

  Om haar exploitatiekosten te optimaliseren, heeft JBC een praktijktest met Daikin-units uitgevoerd om na te gaan wat de voordelen van de de VRT-technologie (Variable Refrigerant Temperature) zijn.
 • Naturkost Brinkman

  Naturkost Brinkman, specialist in organische producten, gebruikt Daikin-koelsystemen voor meer energierendement en meer comfort in zijn winkels.

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie