Skip to main content

Warmtepomp maakt geluid, geen lawaai

Uitspraken over geluid warmtepomp weinig gebaseerd op feiten en ervaringen

Geluid van een warmtepomp

Capelle a/d Ijssel - Volgens het onlangs verschenen Klimaatakkoord van de overheid zullen Nederlandse woningen uiterlijk in 2050 'van het gas af moeten'. Een rendabel en goed alternatief voor het vervangen van de huidige cv-ketel is de warmtepomp. Dit product is er in verschillende varianten en vormen, maar is nog weinig bekend bij het grote publiek. Dat is er mede de oorzaak van dat er veel onduidelijkheden en geruchten worden verspreid over warmtepompen die feitelijk niet kloppen.

Een wetsvoorstel van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66), als onderdeel van het nieuwe bouwbesluit, moet het geluid van buitendelen van warmtepompen aan banden leggen. Die normering is echter volgens fabrikanten zo laag, dat het onrealistisch en onhaalbaar blijkt om aan te voldoen. Alle warmtepompen die nu worden geproduceerd en in de afgelopen jaren reeds zijn geplaatst, zouden daarmee ineens niet meer zijn toegestaan.

Op maandag 1 juli jl. nam Daikin, als producent, het voortouw om samen met de Dutch HeatPump Association (DHPA), de branchevereniging, een aantal Tweede Kamerleden uit te nodigen om het geluid van verschillende warmtepompen te laten ervaren. Ze werden in Enschede rondgeleid bij diverse projecten van een aantal woningcorporaties. 

Inmiddels is bekendgemaakt, dat het besluit met betrekking tot geluid door de Kamer over de zomer heen getild wordt en voor nu niet wordt afgehamerd.

Meer informatie

Neem voor vragen, informatie of interviews contact op met:

Henk Kranenberg (Deskundige/Voorlichter)    +31 6 53 18 01 77     kranenberg.h@daikin.nl
Alfred Dekker (Marketeer/Voorlichter)            +31 6 13 91 02 35     dekker.a@daikin.nl

Related articles

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie