Skip to main content

Uitbreiding L∞P by Daikin-programma voor koudwatermachines/warmtepompen

Uitbreiding L∞P by Daikin-programma voor koudwatermachines/warmtepompen

CAPELLE A/D IJSSEL, 6 mei 2022 – Daikin Applied Europe heeft onlangs het L∞P by Daikin programma uitgebreid en gaat gecertificeerd, gerecycled R-134a-koudemiddel gebruiken voor hun koudwatermachines/warmtepompen.

 

De doelen van het L∞P by Daikin programma zijn: het creëren van een circulaire koudemiddeleneconomie, het bijdragen aan een succesvolle naleving van het milieubeleid van Daikin Industries voor 2050 en het voorkomen van de jaarlijkse productie van nieuw koudemiddel, waaronder zowel R-134a als R-410A (totaal 400.000 kg per jaar). Met de uitbreiding van het L∞P programma bespaart Daikin maar liefst 60% meer koudemiddel ten opzichte van 2021. Daarnaast wordt hiermee een significante stap in het verder verduurzamen van de HVAC markt gemaakt.

Daikin Applied Europe, het Europese hoofdkwartier voor ontwikkeling en productie van HVAC-technologieën, heeft zich ingespannen om de levering van gerecycled R-134a-koudemiddel veilig te stellen. Daardoor konden de R-134a-producten van Daikin Applied deel uitmaken van het L∞P-programma, net als de Daikin VRV-systemen die het koudemiddel R-410A gebruiken en die als eerste producten in de Daikin portfolio deel uitmaakten van dit unieke programma.

Teruggewonnen koudemiddel en terugwinningsproces

Alles begint met het terugwinnen van het R-134a-koudemiddel uit de HVAC systemen in gebouwen door Daikin installatiepartners. Het koudemiddel wordt teruggewonnen en daarna gerecycled, waardoor het zijn oorspronkelijke kenmerken en kwaliteit terugkrijgt.

Koudemiddelterugwinning is gedefinieerd als het verwerken van gebruikt koudemiddel op zo’n manier dat ze voldoen aan de specificaties voor hergebruik*. Terugwindiensten zijn ontworpen met als doel de milieu-impact van koudemiddelen te verkleinen: bestaande koudemiddelen worden hergebruikt, zodat nieuwe koudemiddelen niet hoeven te worden geproduceerd*.

Gerecycled koudemiddel is gewoon koudemiddelgas dat wordt teruggewonnen en opnieuw wordt verwerkt, op zo’n manier dat het dezelfde prestaties en kwaliteit als het originele koudemiddel kan leveren. Dit aspect wordt gewaarborgd door de Daikin-leveranciersprocedures en door het testen van de levering. De levering moet voldoen aan de AHRI700-vereisten (zuiverheid > 99,5%) en vervolgens wordt die bevonden als ‘even goed als het originele koudemiddel’.

Verificatie gebruik geregenereerd R-134a-koudemiddel in Daikin koudwatermachines/ warmtepompen

Daikin Applied Europe gebruikt gerecycled koudemiddel volgens het principe van het elektriciteitsnet (d.w.z. het toewijzingsprincipe). 

Een duidelijk voorbeeld hiervan is de manier waarop energieleveranciers het elektriciteitsnet voeden met stroom uit verschillende bronnen (groene en niet-groene) en vervolgens het toewijzingsprincipe gebruiken om de binnen een specifiek contract geleverde energie als groene energie te bestempelen. Dit is uiteraard alleen mogelijk als rekening wordt gehouden met het totale evenwicht tussen de energiebronnen.

Op dezelfde manier gebruikt Daikin Applied Europe een mix van gerecycled en nieuw koudemiddel om nieuwe koudwatermachines/warmtepompen te vullen. Als gevolg van deze aanpak zijn de volgende productseries door Daikin nu opgenomen in het L∞P-programma:

  1. EWAD-TZ           Luchtgekoelde schroef-inverter koudwatermachine
  2. EWAD-T             Luchtgekoelde schroef-koudwatermachine (Non-inverter)
  3. EWYD-4Z           Luchtgekoelde multifunctionele (4 pijps) schroef-inverter unit
  4. EWYD-BZ           Luchtgekoelde schroef-inverter warmtepomp
  5. EWWD-VZ         Watergekoelde schroef-inverter koudwatermachine
  6. EWWD-DZ         Watergekoelde centrifugale koudwatermachine
  7. DWSC/DWDC    Watergekoelde centrifugale koudwatermachine

Het gebruik van gerecycled R-134a koudemiddel in koudwatermachines/warmtepompen heeft twee belangrijke voordelen.

- Met het terugwinnen en recyclen van R-134a wordt de milieu-impact, die de vernietiging van het koudemiddel aan het einde van zijn levensduur heeft, vermeden**. Dit is zeer positief en vertegenwoordigt de positieve spiraal van het L∞P by Daikin programma. Omdat het teruggewonnen R-134a-koudemiddel voldoet aan de AHRI700-norm (zuiverheid > 99,5%), kan het onbeperkt worden teruggewonnen en hergebruikt. Hierdoor is het L∞P by Daikin programma een goed voorbeeld van circulaire koudemiddeleneconomie en vermindering van de milieu-impact.

- Het andere belangrijke aspect houdt verband met de F-gasregelgeving van de EU. Op grond van de F-gasverordening van de EU houdt het quotasysteem alleen rekening met nieuw geproduceerde koudemiddelen, wat betekent dat er voor gerecyclede koudemiddelen geen beperkingen gelden. **

Een circulaire koudemiddeleneconomie creëren

Daikin wordt erkend als een bedrijf dat een positieve impact wilt hebben op mens, maatschappij en milieu, één van de kernwaarden.

Het nastreven van dit doel is mogelijk dankzij de ontwikkeling van duurzame en op efficiëntie gerichte technologie, maar ook dankzij belangrijke initiatieven zoals het L∞P by Daikin programma, dat een nieuwe stap is om de HVAC-sector milieuvriendelijker te maken.

Daikin is zich bewust van de rol die de sector speelt in milieubescherming. Met het L∞p-programma wil Daikin zich verder vastleggen op de creatie van een duurzame toekomst door ervoor te zorgen dat producten en diensten end-to-end afgestemd zijn op Daikins groene visie. Daarom heeft Daikin zich ingespannen om een milieubewuste levenscyclus voor koudemiddelen te introduceren - terugwinning, recyclen en hergebruik - wat ook een duurzame methode is om de productie van schadelijke gassen bij het produceren van nieuwe koudemiddelen te verminderen.

 * Enhancement of a R-410A Reclamation Process Using Various Heat-Pump-Assisted Distillation Configurations, Nguyen Van Duc Long et al., Energies (2019).

** Waste Management Strategies to Mitigate the Effects of Fluorinated Greenhouse Gases on Climate Change, Castro et al., Applied Sciences (2021).

Meer informatie

Voor vragen, informatie of interviews neem contact op met:

Marketing              +31 88 324 54 60 (keuze 6)     marketing@daikin.nl

Duurzaamheid                                                    duurzaamheid@daikin.nl

Related articles

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie