Skip to main content

Gelijkwaardigheidsverklaring VRV

26/04/2017

Makkelijke invoer en lagere kosten voor EPC dankzij gelijkwaardigheidsverklaring VRV

Daikin is de eerste leverancier van VRV/VRF-techniek die een lucht/lucht warmtepomp heeft opgenomen in de EPC-software. Deze software wordt gebruikt voor het berekenen van de energieprestatie van nieuwbouw. Dit is verplicht voor het verkrijgen van een vergunning voor nieuwbouwprojecten. De software en de berekeningen moeten voldoen aan de NEN7120. 

De VRV-techniek – in de markt bekend onder de productgroep VRF – was onbekend in de huidige normeringen. Na overgang van de NEN14511 naar de NEN7120 was het niet mogelijk om de systemen met hun eigen rendementen in te voeren in de EPC-software. De waarden die werden toegepast, waren vaak de forfaitaire waarden van lucht/water warmtepompen. Deze zijn niet representatief voor de mogelijkheden die VRV biedt. 

Gelijkwaardigheidsverklaring noodzakelijk 
Als de toegepaste techniek in een nieuwbouwproject niet wordt genoemd in de NEN7120, moet de fabrikant aantonen dat de techniek overeenkomt met reeds bestaande en omschreven technieken. Omdat de lucht/lucht-warmtepomp niet in de NEN7120 is opgenomen, is hier een gelijkwaardigheidsverklaring voor nodig. Die moet vervolgens getoetst worden door een derde partij. “De verklaring voor de VRV IV hebben we opgesteld in samenwerking met het normalisatie-instituut TNO”, vertelt Chris van Veldhuizen, adviseur duurzaamheid bij Daikin. “De goedgekeurde verklaring is inmiddels geregistreerd bij de Commissie Gelijkwaardigheid – de BCRG – en opgenomen in de database van gecontroleerde gelijkwaardigheidsverklaringen. Daarmee is Daikin de eerste leverancier die een VRF-product in de EPC-calculatiemethodiek integreert.” 

Alleen de VRV van Daikin 
De gelijkwaardigheidsverklaring is productspecifiek en geldt alleen voor de VRV IV van Daikin. “De technieken van andere merken zijn zo verschillend, dat hier geen vergelijking mee gemaakt kan worden via onze verklaring”, aldus Van Veldhuizen. De waarden voor de VRV IV waarmee nu gerekend wordt, liggen over de gehele range hoger dan de forfaitaire waarde. Van Veldhuizen: “Hiermee laat Daikin zien hoe energiezuinig de VRV is ten opzichte van gangbare oplossingen in de markt. Met de gelijkwaardigheidsverklaring dragen we ook bij aan het verlagen van de EPC, waardoor aanvullende installaties in nieuwbouwprojecten niet meer nodig zijn. Opdrachtgevers kunnen zo kosten besparen.” 

Voldoen aan de eisen
 
Een extra reden om voor de VRV van Daikin te kiezen? “De kwaliteit van een installatie is voor mij doorslaggevend”, vertelt adviseur Harm Valk van de Nieman Groep. “Daikin doet het goed op dat gebied. Ik kijk ook naar de specificaties die nodig zijn in de situatie waarover we adviseren. Maar dat de VRV IV van Daikin nu een gelijkwaardigheidsverklaring heeft, is wél een voordeel. Maken we gebruik van deze installatie, dan kunnen we nu makkelijker voldoen aan de EPC-eisen.” 

Informatie over de gelijkwaardigheidsverklaring vindt u op de website van het Bureau Gelijkwaardigheid: www.bcrg.nl. De Daikin systemen staan geregistreerd onder de nummers 20170949GGRVUW en 20170950GGRKUB.

Andere persberichten

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie