Skip to main content

Duurzame verwarming en koeling voor de detailhandel

dm-drogerie markt winkelketen werkt samen met L∞P by Daikin, als onderdeel van hun duurzaamheidsstrategie

09/05/2021

 

Duurzaam zakendoen zit dm-drogerie markt (dm), de toonaangevende en grootste drogisterijketen in Duitsland, in de genen. Het is een essentieel onderdeel van de bedrijfsfilosofie. Als organisatie streven ze er onder andere naar om een verantwoord assortiment met duurzamere productalternatieven aan te bieden en hun klanten de kans te geven om in een duurzame omgeving te winkelen.

Een paar jaar geleden vroeg dm Daikin om hulp bij het volledig herinrichten van het energiebeheer van haar ruim 2000 winkels door VRV-warmtepompen te installeren. Nu neemt de grootste drogisterijketen in Duitsland een nieuwe stap om haar milieu-impact te verkleinen door het koudemiddel in haar winkels te hergebruiken.

dm-drogerie markt is de eerste Duitse detailhandelaar die zich als gecertificeerd deelnemer aansluit bij het L∞P by Daikin programma voor terugwinning, regeneratie en hergebruik om de circulaire economie voor koudemiddelen te ondersteunen. Bij dit proces worden teruggewonnen koudemiddelen voor hergebruik geregenereerd tot dezelfde kwaliteit als nieuw geproduceerd koudemiddel. Op deze manier levert dit programma een belangrijke bijdrage aan de vermindering van het verbruik van koudemiddel en het op verantwoorde wijze inzetten van waardevolle hulpbronnen. Het L∞P by Daikin programma voor terugwinning, regeneratie en hergebruik stelt klanten zoals dm in staat om hun 'eigen' kringloop te sluiten en nog duurzamer te worden.

 

dm-drogerie markt en Daikin – voortbouwen op een sterk partnerschap

In 2020 voerde dm de eerste pilot uit, waarbij in totaal 15,4 kg R410A-koudemiddel werd teruggewonnen uit een gerenoveerde winkel. Dit koudemiddel werd met succes geregenereerd en vervolgens hergebruikt in een dm-winkel in Bad Nauheim. "dm was zeer tevreden met de resultaten van het proefproject en de samenwerking tussen Koch Kälteanlagenbau GmbH, Schneider Umwelttechnik, Westfalen en Daikin. Daarom willen we de implementatie van het programma in 2021 versnellen om zo nog een belangrijke bijdrage te leveren aan het behoud van grondstoffen", aldus Martin Auer, hoofd Building Services Development bij dm. Het resultaat is dat er nu al bijna 60 kg koudemiddel uit het dm-netwerk is teruggewonnen. "Wij zijn blij om als langdurige partner met dm samen te kunnen werken. Het L∞P by Daikin programma voor terugwinning, regeneratie en hergebruik is een perfect voorbeeld van hoe bedrijven direct een bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere toekomst", zegt Gerald Platzer, Key Account Manager bij Daikin Germany Airconditioning GmbH. "We streven er elke dag naar om onze systemen zo energiezuinig mogelijk te maken en de circulaire inzetbaarheid van onze producten te verbeteren en ik ben er trots op dat we onze partners en klanten met deze nieuwe dienst kunnen helpen om hun milieu-impact verder te verkleinen."
 

L∞P by Daikin – Recover – Reclaim – Reuse

Telkens wanneer er plannen zijn om een dm-winkel te renoveren, wordt er een Daikin planningsspecialist aangesteld die het proces kan ondersteunen.

Eerst wordt het koudemiddel door een dm-installatiepartner vakkundig teruggewonnen en opgevangen in terugwinningscilinders.

Vervolgens wordt het koudemiddel naar een recyclinglocatie gebracht waar het wordt geregenereerd tot de kwaliteit van nieuw geproduceerd koudemiddel.

Tot slot wordt het koudemiddel in de Daikin fabriek hergebruikt en wordt de geregenereerde hoeveelheid koudemiddel administratief toegewezen aan de warmtepompen die in de gerenoveerde dm-winkels worden geïnstalleerd, waardoor de koudemiddelkringloop voor dm wordt gesloten.

Het hele proces wordt gevalideerd door een extern auditproces om de naleving van alle wet- en regelgeving maximaal te waarborgen.

 

Daikin's circulaire economie (L∞P by Daikin) programma met dm © DAIKIN

Alle Daikin warmtepompen die dit principe ondersteunen, zijn gemakkelijk herkenbaar aan het L∞P by Daikin logo en de dm-winkels die onderdeel zijn van dit programma, zullen een certificaat van Daikin ontvangen om te bevestigen dat de winkel het gebruik van geregenereerd koudemiddel volledig ondersteunt. © Daikin

De dm-winkel in Bad Nauheim is de eerste dm-winkel die geregenereerd koudemiddel gebruikt. © Daikin

 

Een duurzaam bouwconcept, zonder extra kosten dankzij L∞P by Daikin

In 2019 was Daikin de eerste in de sector die hergebruikt koudemiddel toepaste in geselecteerde VRV-systemen. Het succes van het L∞P by Daikin programma was aanleiding om het principe vorig jaar uit te breiden naar alle VRV-systemen met R410A-koudemiddel die in de EU* worden geproduceerd en verkocht. Bovendien is het programma uitgebreid met de mogelijkheid voor klanten om een 'eigen' circulaire economie binnen hun netwerk te creëren.

Het hergebruik van koudemiddel biedt verschillende voordelen. L∞P by Daikin vermindert de productie van nieuwe koudemiddelen met 250.000 kg per jaar en voorkomt dat natuurlijke grondstoffen verder worden opgebruikt. L∞P by Daikin levert een grote bijdrage aan de Europese Green Deal en de doelen van de F-gassenverordening.

Bovendien is het hergebruik van koudemiddelen niet duurder dan de aankoop van nieuw geproduceerd koudemiddel. Op die manier biedt Daikin gebouweigenaars de ideale oplossing om te besparen op zowel natuurlijke bronnen als financiële middelen. 
 

'Closing the LOOP': nu bouwen aan een duurzame toekomst

Door het L∞P by Daikin initiatief uit te breiden, bouwt Daikin nú aan zijn doel voor de toekomst: CO2-neutraal worden tegen 2050. Daikin is van plan om het programma op de lange termijn uit te breiden naar andere systemen en koudemiddelen, als onderdeel van het wereldwijde koudemiddelbeleid van de onderneming. "De terugwinning van R410A is slechts het begin", zegt Toshitaka Tsubouchi, vicepresident van Daikin Europe. "We nodigen al onze zakenpartners, installateurs en klanten uit om nú met ons mee te bouwen aan een circulaire Europese economie. Zo wordt elke euro die we investeren in geregenereerd koudemiddel, gebruikt om de groei van Europese bedrijven te bevorderen en onze milieu-impact te beperken. We zijn ervan overtuigd dat L∞P by Daikin een industriestandaard kan worden en productiebedrijven in de HVAC-R-sector zal inspireren."


Ga voor meer informatie over hoe Daikin bijdraagt aan een circulaire economie naar: www.daikin.nl/loop-by-daikin

*) EU-lidstaten, Verenigd Koninkrijk, Bosnië en Herzegovina, Servië, Montenegro, Kosovo, Albanië, Noord-Macedonië, IJsland, Noorwegen, Zwitserland

 

Gerelateerde artikelen

  • 4 stappen naar CO2-reductie voor verwarming van woningen

    Eén van de grootste uitdagingen op de weg naar een gezond en duurzaam milieu en een CO2-neutrale samenleving, is het maximaliseren van het gebruik van hernieuwbare energie. Dat geldt in het bijzonder voor het verwarmen van onze woningen. Het merendeel van alle woningen wordt nog niet met een duurzaam verwarmingssysteem verwarmd.
  • Daikin breidt circulaire economie-programma verder uit

    De uitbreiding van het LooP by Daikin programma betekent een aanzienlijke toename van de duurzaamheid in Europa: jaarlijks zal 250.000 kg minder nieuw koudemiddel worden geproduceerd dankzij het circulaire economie programma.pa.
  • Action gaat samen met Daikin koudemiddelen hergebruiken

    Action breidt de samenwerking met Daikin verder uit in de vorm van een revolutionair nieuw project: het recyclen van koudemiddelen uit winkels die gerenoveerd worden.

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie