Skip to main content

Variabel koudemiddelvolume

Uitgevonden door Daikin, gekopieerd door velen.

Met het variabele koudemiddelvolume (VRV) blijft Daikin haar marktleidersrol vervullen voor efficiënte en comfortabele klimaatoplossingen.

VRV, een nieuw tijdperk van energierendement

Toen Daikin in 1982 het VRV-systeem lanceerde, introduceerde het meteen ook voor de allereerste keer het gebruik van een variabel koudemiddelvolume. Variabele koudemiddelstroom, soms ook wel VRF genoemd, is een technologie waarbij slechts een minimale hoeveelheid koudemiddel in circulatie komt, genoeg voor één verwarmings- of koelperiode. Dit mechanisme geeft eindgebruikers de mogelijkheid om verschillende airconditioningzones tegelijkertijd te regelen.

*VRV is een handelsmerk van Daikin Industries, Ltd.

VRV 1982

VRV vs VRF

VRV (Variable Refrigerant Volume) en VRF (Variable Refrigerant Flow) zijn twee verschillende termen voor dezelfde technologie. Omdat VRV een handelsmerk is van Daikin Industries, Ltd., noemen alle andere bedrijven die de technologie overnemen het VRF.

Hoe werkt VRV?

VRV is een technologie die het koudemiddelvolume in een systeem nauwkeurig afstemt op de vereisten van een gebouw. Een systeem heeft slechts een minimum aan energie nodig om de ingestelde temperatuur aan te houden en stopt automatisch, wanneer er niemand in de ruimte aanwezig is. Dit unieke mechanisme is duurzamer op de lange termijn, want eindgebruikers sparen energiekosten uit en het systeem stoot minder CO2 uit.

Het VRV-systeem werkt op een soortgelijke manier als een multi-splitsysteem en er kunnen maximaal 64 binnendelen op 1 buitendeel worden aangesloten. Elk afzonderlijk binnendeel bepaalt de vereiste capaciteit op basis van de huidige binnentemperatuur en de door de afstandsbediening gevraagde temperatuur (instelpunt).

De totale vraag van alle binnendelen bepaalt hoe het buitendeel het koudemiddelvolume en de temperatuur aanpast. Door alleen maar de vereiste koeling of verwarming te leveren, spaart de invertercompressor veel energie uit met VRV.

 

bg-image

De evolutie van VRV

Sinds we ons eerste VRV-systeem gelanceerd hebben, hebben we altijd nieuwe functies toegevoegd om aan de veranderende markteisen te voldoen. Van een hogere capaciteitslast tot meer warmteterugwinningstechnologieën, we blijven ons VRV-systeem verbeteren om het beste comfort, rendement en betrouwbaarheid te bereiken.

Een pionier in de HVAC-sector

Ontdek de geschiedenis van VRV en kom te weten hoe het nog steeds de toekomst van de HVAC-R-sector aan het vormen is.

1982

De start van een nieuw tijdperk

Daikin ontwikkelt VRV: het eerste multi-splitairconditioningsysteem voor commerciële gebouwen ter wereld. Voor VRV was de regeling van afzonderlijke zones voor airconditioning een grote uitdaging. De introductie van VRV heeft de verwachtingen voor airconditioningsystemen in commerciële gebouwen drastisch gewijzigd.

variabele koelmiddelstroom

1987

Introductie van VRV in Europa

Het Daikin VRV-systeem wordt geïntroduceerd in Europa.

1990

Het flexibele buitendeel

Daikin ontwikkelt het watergekoelde VRV-systeem. Dit systeem is een ideaal alternatief wanneer luchtgekoelde VRV-buitendelen niet gebruikt kunnen worden vanwege de lengte van de koelleidingen.

De flexibele buitenunit

1990

Het beste comfort

Met de warmteterugwinningstechnologie (heat recovery) kan het VRV-systeem tegelijkertijd verwarmen en koelen met slechts één buitendeel. Daikin verbetert ook zijn technologieën om aan de comfortvereisten van alle mensen en regio's overal ter wereld te voldoen.

1999

Snelle en eenvoudige vervanging

Daikin ontwikkelt vervangingstechnologieën om het installatieproces van VRV-systemen voor bedrijven te vereenvoudigen. Door alleen de binnen- en buitendelen te vervangen, kunnen installateurs andere onderdelen zoals leidingen hergebruiken.

Koele, verfrissende lucht voor extreem warme regio's

Met een focus op het Midden-Oosten past Daikin het VRV-systeem aan zodat die compatibeler is met klimaatomstandigheden van 50°C of meer.

 

2004

De VRV S-series als uitbreiding van het assortiment VRV-systemen voor licht-commerciële toepassingen

2007

Warmte voor extreem koude regio's

Daikin ontwikkelt een zeer efficiënte warmtepomp voor VRV-airconditioningsystemen. Dit systeem is gebouwd voor regio's waar de temperaturen tot -25°C zakken.

2015

Daikin lanceert de VRV IV i-series, het eerste "onzichtbare" VRV-buitendeel ter wereld

Wat Daikin uiteindelijk gecreëerd heeft, is een unieke aanpak voor airconditioning. Vandaag is het een van twee types airconditioningsystemen ter wereld geworden, met en zonder leidingen. Daikin blijft altijd een pionier op het vlak van airconditioning, want het blijft deze nieuwe norm over de hele wereld uitbreiden.

2019

Daikin lanceert VRV IV+

Dit assortiment is volledig geoptimaliseerd voor seizoensrendement en werd volledig in de geest van de Eco-richtlijn ontwikkeld.
Deze VRV-serie bereikt de hoogste niveaus in seizoensrendement, gemeten met de meest verkochte binnendelen en blijft toonaangevend op het vlak van VRF-technologie.

2020

VRV 5 S-series

Volledig herontworpen systeeem voor koudemiddel R-32 met een zeer laag GWP.
Gemakkelijker te hanteren en flexibeler te installeren dan ooit tevoren! 

2022 VRV 5 heat recovery

Speciaal ontworpen om commerciële gebouwen CO2-neutraal te maken.

Ontdek meer over ons assortiment en technologieën van vandaag

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie