Skip to main content

Arteparc Meylan

Grenoble, Frankrijk

Daikin VRV-warmtepompen dragen bij tot een kleine koolstofvoetafdruk van het kantorencomplex Arteparc, dat is bekroond met het HQE excellent-label

Het nieuwe commerciële complex Arteparc in het technologiepark Inovallee in Meylan, Grenoble, toont aan hoe ontwikkelaars en fabrikanten van apparatuur samenwerken om nieuwe koolstofarme gebouwen te leveren die voldoen aan de hoogste normen voor duurzame ontwikkeling. Dit wordt bevestigd door een HQE Excellent-certificaat, toegekend door het Franse groene bouwlabel HQE (Haute Qualité Environnementale).

Dit grote nieuwe commerciële complex is een gezamenlijke ontwikkeling met de Banque des Territoires onder leiding van de Artea Group, een belangrijke speler op het gebied van onroerend goed in Frankrijk en Europa, en omvat meer dan 25.000 m2 vloeroppervlak, verdeeld over zes gebouwen. De eerste drie zijn nu voltooid met de koolstofarme VRV-warmtepompen van Daikin.

Het project onderscheidt zich door zijn ontwerp en bouw van hoge kwaliteit, en werd speciaal gebouwd om het BBC Effinergie E2C-1 certificaat te behalen en te voldoen aan de Franse RE2020 regelgeving, die erop gericht is om zowel het energieverbruik als de koolstofimpact van nieuwe gebouwen tijdens hun volledige levensduur te verminderen.

De Artea Group wil zijn koolstofimpact verminderen en heeft daarom elk aspect van de bouw diepgaand onderzocht, van een zonne-energiecentrale op het dak tot een composiet gevelbekleding van 95% gerecycleerde houtsnippers, een hoogwaardige isolatie en energiebesparende klimaatregelingssystemen.

Tijdens de bouw leidden geologische complicaties tot een verhoogd gebruik van beton. ARTEA en ontwerpbureau Ingégroup onderzochten de gegevens om maatregelen vast te stellen ter compensatie van de extra koolstofimpact.

Het complex biedt een verbeterde gebruikerservaring en bevordert bovendien het welzijn door voorzieningen ter plaatse, waaronder een hele reeks restaurants op zowel het terras als het dak, ruimtes voor co-working, een biologische kruidenierswinkel, sportfaciliteiten, een overdekt fietspad en oplaadpunten voor elektrische voertuigen in de parkeergarage.

De VRV5-oplossing van Daikin werd door ARTEA gekozen om een comfortabele klimaatregeling te bieden met een kleine koolstofvoetafdruk, en op die manier bij te dragen tot het behalen van de HQE excellent-certificering. De volgende generatie van de VRV-5 serie maakt gebruik van het koelmiddel R-32, dat een 70% lager GWP biedt in vergelijking met traditionele R-410A systemen. Dankzij een uiterst hoog seizoensrendement werd de VRV 5 S-serie speciaal ontwikkeld om gedurende de volledige levenscyclus een maximale duurzaamheid te bieden, waarbij zowel de potentiële directe als indirecte impact van het koelmiddel tot een minimum wordt beperkt.

bg-image

Het Meylan Arteparc is een baanbrekend project dat aan de hoogste eisen voldoet en de nieuwe maatstaf is voor het ontwerpen van toekomstbestendige gebouwen die erg hoog scoren qua energieprestaties en comfort.

Projectvereisten

Airconditioning
Luchtgordijn
Luchtzuivering
Bediening
Verwarmen
Warm water
Koeling
Ventilatie

Installatiejaar

2020

Geïnstalleerde systemen

  • 102 VRV5 S-serie systemen
  • 465 binnenunits

Daikin kreeg de opdracht om klimaatregelingssystemen te leveren voor vier nieuwe gebouwen. In totaal werden 102 VRV 5 S-units met een mix van 4, 5 en 6 pk modellen geïnstalleerd, verbonden met 465 binnenunits.

In de studie die tijdens de ontwikkelingsfase werd uitgevoerd, werd ook gekeken naar luchtstromen om de volledige installatie te optimaliseren.

Gezamenlijke aanpak

De samenwerking tussen de ARTEA Group, het ontwerpbureau Ingégroup, installateur Climacool en het technisch management van Daikin was essentieel voor het succesvolle resultaat van dit project, waarbij innovatieve producten werden gebruikt die nieuw zijn op de markt. Dankzij de nauwe samenwerking konden de systeemprestaties werden geoptimaliseerd zodat ze voldeden aan de hoge normen van de ARTEA Group, en ook aan de eisen van het gebouw en de gebruikerservaring. Het systeem zal worden bewaakt om de energie-efficiëntie van de VRV-oplossing verder te optimaliseren.

Dankzij het bewezen resultaat met het HQE-label voor lage koolstofemissies plant de ARTEA Group een tweede installatiefase, voorzien voor eind 2022, met het nieuwste VRV 5-systeem van Daikin: de VRV 5 Heat Recovery.

De innovatie van Daikin helpt de milieuprestaties van commerciële gebouwen te verbeteren en het welzijn van de gebruikers te bevorderen

Plannen voor de toekomst

Warmtepompen en deskundig advies van Daikin spelen een essentiële rol bij het koolstofvrij maken van commerciële

gebouwen.

Sinds de introductie van het VRV-systeem in 1982 heeft Daikin zich voortdurend gericht op innovatie, met als doel een hoog rendement gedurende het hele jaar en een lage impact van het koelmiddel, dankzij alternatieven met een lager GWP en de ondersteuning van hergebruik van koelmiddelen om levensbelangrijke natuurlijke hulpbronnen te behouden.

Meer info

VRV-warmtepompen leveren verwarming en koeling om op elk moment een comfortabele werkomgeving te garanderen.

Slimme besturingen vormen een integraal onderdeel van de oplossing. Ze maken een zonale aanpassing aan uiteenlopende gebruikersbehoeften mogelijk en volgen het verbruik om de werking van het systeem te optimaliseren.

De compacte VRV-warmtepompen worden geïnstalleerd achter een discrete behuizing, zodat ze vanuit optisch oogpunt onopvallend zijn.

Verwante artikels

Meer informatie

Vind een installateur

Meer informatie

Meer informatie