Kristaltoren

Showroom, werkplaats en opslagruimte John Deere

Installatiebedrijf Globaltec B.V.

Groot en imposant

Ze zijn groot en imposant; de tractoren, maaidorsers, veldspuiten en andere landbouwmachines van John Deere. Aannemer Akerbouw bouwt voor importeur Kraakman in het Noord-Hollandse ’t Zand een nieuwe vestiging voor de landbouw-, tuin- en parkmachines van het Amerikaanse merk. Dat kan niet anders dan een ‘huge’ gebouw zijn. “2500 vierkante meter, acht meter hoog”, weet projectleider Jeroen de Heer van Installatiebedrijf Globaltec B.V. in Utrecht. “Voor een bedrijf zoals Globaltec, gespecialiseerd in duurzame klimaatoplossingen, is dit een fantastische opdracht.” 

Bovenaanzicht Kristaltoren

De vestiging bestaat uit vier delen. De showroom, de werkplaats en de opslagruimte hebben geen tussenverdieping en zijn dus grote, open en hoge ruimtes; de kantoren hebben een verdiepingsvloer.

Alle vier de ruimtes hebben hun eigen temperatuurwens. De showroom en de kantoren moeten het hele jaar door een constante temperatuur hebben. In de werkplaats moet het altijd minimaal 20°C zijn; in de opslag minimaal 12°C. Jeroen: “Omdat het totaal verschillende ruimtes zijn, vraagt dat ook om verschillende klimaatsystemen.

Duurzaam dus elektrisch, geen gas. En verder was de wens om met één regeling alle installaties te kunnen aansturen: één touchscreen, geen aparte programma’s en bediening.” 

Jeroen: “Vaak moet je voor al die verschillende systemen bij meerdere fabrikanten zijn. Het voordeel van Daikin is dat we daar terechtkonden voor alle systemen. En dat je met de relatief goedkope Daikins Intelligent Touch Manager vanaf één centrale interface de installaties in je hele gebouw kunt beheren. Ook bijvoorbeeld het Biddle-luchtgordijn in de showroom.” 

In de kantoren is gekozen voor luchtverwarming en -koeling en is het VRV Heat Recovery-systeem met 15 binnendelen toegepast. Een AHU-luchtbehandelingskast zorgt er voor de ventilatie. Gezien de grootte van de opslagruimte en de werkplaats is daar gekozen voor vloerverwarming en -koeling via respectievelijk 1 en 2 Altherma warmtepompen van 16 kilowatt. Jeroen: “In de werkplaats en opslag zit geen koeling. In de werkplaats gaan bij extreme hitte de deuren open.” Een vierde Altherma waterpomp is voor de showroom. De hoge showroom heeft een dubbelsysteem: luchtkoeling en -verwarming én vloerverwarming. “Als extra is daar ook een Biddle-luchtgordijn geïnstalleerd. Die is aangesloten op het VRV-systeem.”   

Globaltec - John Deere 7.jpg

Het is mooi om gezamenlijk zo’n energiezuinig pand te bouwen en te laten zien dat dat mogelijk is zonder gas en zonder hoge energierekening.”

Globaltec - John Deere 10.jpg

Jeroen: “Het is voor aannemers soms nog verleidelijk om met hybridesystemen gas te gebruiken, zeker in zulke grote ruimtes. Als je een opslag goed isoleert, dan wordt er niet veel gestookt. Dan is het makkelijker en goedkoper een klein gasketeltje op temperatuur te houden dan een warmtepomp te installeren. Toch is daar hier bewust niet voor gekozen.” Er zijn meer voorbeelden van duurzaamheidsaspecten die eruit springen. Zo wordt bij koeling van de kantoorruimtes de vrijgekomen warmte toegevoegd aan het luchtgordijn. “En we hebben een oorspronkelijk geplande, grote chiller vervangen voor de vier warmtepompen met meer rendement.”

Jeroen en zijn team zijn trots op het project. “Voor ons is het een groter project, uitgevoerd met mooie materialen en regeltechnisch helemaal in orde. Het is mooi om gezamenlijk zo’n energiezuinig pand te bouwen en te laten zien dat dat mogelijk is zonder gas en zonder hoge energierekening.” 

Meer info

Onze andere casestudies

crystal_tower_header1645px1080px.jpg

Kristaltoren

Om Kristaltoren te helpen zijn energierendement te maximaliseren, wilden we de kracht van luchtgekoelde VRV, watergekoelde VRV en koudwatermachines combineren in een complete klimaatoplossing.

header_torre_serenissima_1645px1080px.jpg

Torre Serenissima

De Torre Serenissima was uitgerust met een verouderd R-22 koudemiddelsysteem en we gaven het een volledige upgrade om meer energierendement en comfort te bereiken.

header-bloomsbury-hotel-1645px1080px.jpg

The Bloomsbury Hotel

Het VRVIII-systeem met warmteterugwinning van Daikin werd geselecteerd vanwege het extreem lage energieverbruik en de enorme besparingen in vergelijking met vergelijkbare systemen.

vmd-header-1645px1080px.jpg

Zakencentrum VMD

Een VRV IV-systeem zorgt voor alle verwarming en koeling van de VMD Tower B, een 25 verdiepingen tellend kantoorgebouw in Zagreb, waardoor het aan de hoogste rendementsniveaus voldoet en minder energie verbruikt.

velocity-header-1645px1080px.jpg

Kantoorgebouw Velocity

Duurzaamheid staat voorop in het ontwerp voor Velocity. Elk element van het ontwerp is zorgvuldig gekozen om EPC-classificatie "B" en BREEAM-score "uitstekend" te garanderen.

header-leon-restaurant-1645px1080px.jpg

Leon's restaurant

M&E-aannemer Synecore installeerde zijn eerste 'onzichtbare' HVAC-systeem, de Daikin VRV IV i-serie, in Leon Restaurant in het centrum van Londen, met heel wat ruimtebeperkingen en een maximaal rendement van de klimaatregeling.

c-and-a.jpg

C&A

Voor de renovatie van het complete HVAC-systeem wilde de C&A-winkel het hele jaar door op de meest rendabele en efficiënte manier comfort.

venice-header-1645px1080px.jpg

Arsenaal van Venetië

Een innovatief klimaatsysteem dat gebruikmaakt van de natuurlijke energie van de lagune van Venetië, levert veel comfort en een hoog energierendement met behoud van een historisch industrieel gebouw in hartje Venetië.

coral-header-1645px1080px.jpg

Wedkantoor Coral

Ontdek hoe onze zelfreinigende "Roundflow" cassettes 50% meer energiebesparing opleverden voor wedkantoren van Coral.

k-way-header.jpg

K-Way

Toen de luxekledingzaak K-Way een nieuwe winkel opende in Covet Garden, Londen, werkten we samen met nationale D1-aannemer Royale om de perfecte energiezuinige oplossing voor het pand uit te denken en te installeren.

sportisimo-header.jpg

Sportisimo

Voor dit project hebben we gekozen voor een buitensysteem dat kan worden aangesloten op een verscheidenheid aan binnendelen en ventilatiesystemen die strategisch in de winkel geplaatst worden.

thePosthotel-ghent-header.jpg

The Post Hotel

Als klimaatspecialisten hebben we gekozen voor ons VRV-systeem voor The Post Hotel Ghent vanwege de combinatie van energiezuinige technologie en het extra comfort.

van-der-valk-hotel-header.jpg

Van der Valk Hotel

Van de lobby tot de gastenkamers en de keuken, elke ruimte in het Van der Valk Hotel heeft zijn eigen unieke klimaatwensen. Ons doel was om een compleet systeem te ontwikkelen dat aan de behoeften van elk van deze locaties voldoet en de totale impact van het systeem op het milieu verkleint.

PORTA FIRA BARCELONA.jpg

Hotel Santos Porta Fira

De Santos Group, de organisatie die verantwoordelijk is voor het bouwen van Porta Fira, koos voor Daikin als vertrouwde partner om een uniek, betrouwbaar en energiezuinig klimaatregelingssysteem voor het gebouw te leveren.

header_agricole.jpg

Crédit Agricole

Crédit Agricole, dat vanwege zijn landbouwgeschiedenis bekend staat als "de groene bank", wilde voor een van zijn kantoren een energiezuinige oplossing voor airconditioning met weinig onderhoud.

Holcim_header_1645x1080.jpg

Cementfabriek Holcim

De cementfabriek van Holcim gebruikt state-of-the-art technologie om haar ambitieuze doelstellingen op het vlak van milieu en energie-efficiëntie te behalen.

Woonzorgcomplex Ganshoek, Lage Zwaluwe

Woon-zorgcentrum Landgoed Beukenstein, Driebergen-Rijsenburg

Twentse Bierbrouwerij De Zegger, Hengelo

Showroom, werkplaats en opslagruimte John Deere

Nieuwbouw Technisch Bureau van Beelen B.V.

De Kroon, Zwolle

Havatec B.V.

Strandhotel Cadzand

Stoomgemaal De Drie Sluizen, Nieuwendijk

Huis van Innovatie, Garderen

Hoogenboezem Hoofdkantoor en DC, Schelluinen

Hoofdkantoor KBK Bouw, Volendam

Doktershoek, Werkendam

crystal_tower_header1645px1080px.jpg

PeoplePower, Veenendaal

De Steck, Doetinchem

ACTION_store.jpg

ACTION

Voor een discounter als Action zijn de bedrijfskosten een belangrijke factor bij het kiezen van HVAC-systemen. Action zocht bovendien een partner die HVAC-ontwerp en -ondersteuning kon aanbieden en die ook kon zorgen voor de plaatselijke coördinatie in elk land waar de onderneming winkels heeft.

JBC-store.jpg

JBC

Om haar exploitatiekosten te optimaliseren, heeft JBC een praktijktest met Daikin-units uitgevoerd om na te gaan wat de voordelen van de de VRT-technologie (Variable Refrigerant Temperature) zijn.

Pomme-d'Or-entrance.jpg

Pomme d'Or Hotel

Airconditioning is in de meeste hotels, zowel in nieuwe als in gerenoveerde, de norm geworden. De airconsystemen van vandaag houden de hotelgasten koel in de zomer ... en bieden kostenefficiënte verwarming tijdens de winter. De warmtepompen van Daikin maken daarvoor gebruik van hernieuwbare energie en drukken zo de exploitatiekosten van hotels. Bovendien zien ze er mooi uit.

Daikin_Naturkost_Brinkman_1.jpg

Naturkost Brinkman

Naturkost Brinkman, specialist in organische producten, gebruikt Daikin-koelsystemen voor meer energierendement en meer comfort in zijn winkels.

header_centre_hotel_london.jpg

City Centre Hotel

Nieuw koelaggregaat verhoogt comfort in Londens hotel

Samrya_Qatar_HotelReception.jpg

Samrya 44

Met 44 verdiepingen van elegant vormgegeven luxe suites volgt Samrya 44 alleen de hoogste standaard in de bouw en HVAC.

R-32 in een koudwatermachine

Geluidsarm, een hoog rendement en een laag GWP; dat waren de eisen die Poonawalla Science Park stelde aan de twee nieuwe koudwatermachines die de vijftien jaar oude modellen moesten vervangen. Op het science park worden onder andere vaccins geproduceerd. Een goed gereguleerde omgeving is daarvoor cruciaal.

action_cassette_1645px1080px.jpg

Toewijzing van gerecupereerd koelmiddel bij Action

Action gaat nog meer samenwerken met Daikin in dit nieuwe baanbrekende project: recuperatie en hergebruik van koelmiddel uit gerenoveerde winkels.

courtyard_marriott_paris_france.jpg

Courtyard Hotel Parijs

The Courtyard conversion marks a successful collaboration between forward- looking urban regeneration and Daikin’s flexible, future-proof VRV heat recovery technology.

Restaurant Sillyfox

Somfy

Prezzemolo.jpg

Prezzemolo & Vitale – Palermo

De nieuwe Prezzemolo & Vitale-winkel in het historische hart van Palermo is voorzien van een installatie op basis van Daikin Zeas en VRV systemen.

header training center.png

Opleidingscentrum België

Daikin was op zoek naar een toekomstbestendige, lage-energie HVAC-oplossing voor zijn nieuwe opleidingscentrum in Gent.

DAIKIN_AbeleOptik_Drohne-2.jpeg.jpg

Conversie van een oud R-22 systeem

Conversie van een oud R-22 systeem naar een VRV 5 S-serie met R32-koelmiddel

VRV-5 S-series installation Villa del Padro.png

Renovatie van een kantoor in Madrid, Spanje

De VRV 5 S-serie van Daikin was de ideale oplossing voor het renovatieproject van een halfvrijstaande villa in Madrid

Residential application with home office.png

Woonhuis met home office

Bouwen van een nieuwe woning met een allround klimaatregeling

ZOME Office refurbishment Portugal.png

Zome

De hubs van Zome zijn moderne en veelzijdige ruimtes die een persoonlijke ervaring bieden aan klanten.

RT_p1_6-Hotel_Lasarenas.jpg

Hoteles Santos • Las Arenas

Het VRV-vervangsysteem van Daikin was de perfecte oplossing voor een systeemrenovatie om het energieverbruik te verminderen en daarbij de dagelijkse werking van het hotel niet te verstoren.

RT_p1_6-Merlin_Properties.jpg

Merlin Properties

Dit kantorencomplex maakt deel uit van een bedrijvencentrum in Madrid en werd onlangs gerenoveerd tot een meer efficiënte oplossing, waarbij de investeringskosten onder controle werden gehouden.

Hotel-St.-Annen-Außenansicht-Hotel-St-Annen.jpg

Hotel St. Annen

Het Hotel St Annen is gelegen in een stille straat in een woonbuurt in het centrum van Hamburg en creëert een warme en gastvrije sfeer voor bezoekers in een moderne omgeving.

Façades-Perial-RueduDome-BoulogneBillancourt-Janv21---09.jpg

Perial Asset Management

SOUND_ENCLOSURE_02.jpg

Casestudie van een geluidskast in Flassy

De akoestische effectiviteit van de nieuwe geluidskast van Daikin voor zijn Sky Air- en VR 5-buitenunits, werd gevalideerd door testen te plaatse, uitgevoerd op een residentiële installatie in Burgundy, Frankrijk, waar een aanzienlijke afname van het lawaai werd vastgesteld, gelijk aan of zelfs groter dan de waarden bij de testen in de fabriek.

Cha_No_Ma_main_banner_V02.jpg

Cha No Ma

Luchtzuivering met geavanceerde streamer-technologie vult Daikins milieuvriendelijke R-32-systemen aan om een comfortabele en gezonde café-ervaring te creëren.

Poland-Success-Story_1645x1080.png

Koelaggregaten voor een complex van kantoorgebouwen

Daikin heeft onlangs koelaggregaten geleverd voor een kantoorgebouwproject in Krakau, Polen.

AHU-solutions_1645x1080.jpg

Daikins luchtbehandelingsunits voor een interessant HVAC-project

Daikin heeft onlangs zijn luchtbehandelingsunits geleverd voor een interessant HVAC-project, uitgevoerd in Lanheses, Portugal.

Turkmenistan-Success-Story.png

Succesverhaal Turkmenistan

Daikin heeft onlangs een complete HVAC-oplossing geleverd voor een complex voor gemengd gebruik, dat het grootste winkel- en entertainmentcentrum wordt in Aşgabat, de hoofdstad van Turkmenistan.

DESCO_01_002.jpg

Desco showroom

Het 'plug & play'-daksysteem van Daikin biedt het hele jaar door een duurzame oplossing voor klimaatbeheersing voor een showroom voor klanten

PHARMACEUTICAL.JPG

Energie-efficiëntie

Daikin heeft onlangs een HFO-invertergestuurd koelaggregaat geleverd aan een groot farmaceutisch bedrijf voor een van hun productievestigingen in Wenen, Oostenrijk.

daikin-applied-ranges-middle-east.jpeg

Hoge energie-efficiëntie voor comfortabele koeling in een Midden-Oosters klimaat

Daikin heeft onlangs koelaggregaten geleverd om comfortkoeling te bieden in een Midden-Oosters klimaat, in een project met een viersterrenhotel in Riyad in Saoedi-Arabië.

Header_image_1645x1080px.jpg

Een uiterst efficiënte oplossing voor een woongebouw

Dit woonproject werd uitgevoerd in het kader van de renovatie van een woongebouw waarbij energie-efficiëntie centraal stond.

DAIKIN_Strandhotel_Duhnen_FB15174-min.JPG

Warm zwembadwater door warmterecuperatie

State-of-the-art geïntegreerde warmterecuperatietechnologie van Daikin bespaart een aanzienlijke hoeveelheid energie en verwarmt het water in het hotelzwembad.

Daikin_Referenz_Intro_Bergheim_027.jpg

Op maat gemaakte airconditioning voor winkelcentrum

Lees alles over een totaaloplossing van Daikin voor het winkelcentrum Intro Bergheim met 22 winkelunits in het centrum van Bergheim nabij Keulen

© Heinzinger Produktionshalle-min.jpg

Koelaggregaten met R-32 koelmiddel bij Heinzinger electronic

Er wordt gebruik gemaakt van een luchtgekoeld koelaggregaat van Daikin met een scrollcompressor en een vermogen van 200 kW, dat voor het eerst werkt met het klimaatvriendelijke koelmiddel R-32 en dat wordt gekenmerkt door een optimaal bedrijfsgedrag en een hoge energie-efficiëntie.

EWAD-TZ Leiber-installatie

Ziekenhuizen efficiënter maken

Daikin heeft onlangs deelgenomen aan een belangrijk project voor ziekenhuizen in het Turkse Istanboel. Dit overheidsproject wil ziekenhuizen energie-efficiënter maken door koelaggregaten te vervangen en andere onderdelen van het HVAC-systeem die voor de koeling of verwarming in deze gebouwen zorgen.

Daikin_TKS_Borken_013-min.jpg

Nieuw kantoorgebouw voor hotelinrichter TKS in Borken

Daikin levert verwarming, koeling en ventilatie voor hotelinrichter TKS in Borken

DAIKIN_EngelbStrauss_002-min.jpg

koelconcept voor de Engelbert Strauss CI Factory

Daikin-EWAD-C

Voldoen aan de koelbehoeften van een ziekenhuis en het opgenomen vermogen laag houden

Daikin heeft onlangs koelaggregaten geleverd voor een van de grootste privéziekenhuizen in Qatar. Het ziekenhuis heeft wereldberoemde internationale samenwerkingsverbanden. De missie is om optimale patiëntenzorg te bieden door middel van een ongeëvenaarde en geavanceerde dienstverlening.

Daikin Emura_case study_2.jpg

Daikin Emura, een designoplossing voor residentieel wonen

Laten we eens een kijkje nemen in dit appartement in het centrum van Milaan, de beroemde design- en modehoofdstad van Italië. Heeft u de nieuwe witte Daikin Emura aan de muur gezien? Het is een elegant ontwerp dat mooi opgaat in het interieur.

DOT-complex.jpg

L1 DOT-complex Polen

Daikin werkt samen met gebouwontwerpers om de BREEAM*-score te maximaliseren dankzij zijn commerciële warmtepompen

EWAD-TZ Leiber-installatie

Koeling & verwarming voor kleine residentiële gebouwen

De BLUEVOLUTION-warmtepompen van Daikin worden geïntegreerd met drain-back zonnesysteemkits in kleinschalige residentiële projecten om zonne-energie te gebruiken voor de productie van sanitair warm water.

EWAD-TZ Leiber-installatie

Koeling voor een industriële fabrikant van auto-onderdelen

Daikin leverde onlangs een luchtgekoeld, invertergestuurd koelaggregaat uit de TZ-serie om te beantwoorden aan de koelingsvraag van een industriële fabriek in de buurt van Lissabon, Portugal. De fabriek vervaardigt remmen en andere onderdelen voor de automobielindustrie.

EWAD-TZ Leiber-installatie

Verliest R-32 echt aan relevantie als koudemiddel?

De Bluevolution warmtepompen van Daikin worden geïntegreerd met drain-back zonnesysteemkits in kleinschalige residentiële projecten om zonne-energie te gebruiken voor de productie van warm tapwater.

DAIKIN_EngelbStrauss_002-min.jpg

Waar moet u rekening mee houden bij de keuze van een warmtepomp voor een residentieel gebouw

Waar moet u rekening mee houden bij de keuze van een warmtepomp voor een residentieel gebouw

EWAD-TZ Leiber-installatie

Koeling en verwarming voor kleine residentiële gebouwen

De Bluevolution warmtepompen van Daikin zijn geïnstalleerd in een aantal residentiële projecten, waaronder een recent project in Porto, Portugal.

header-loop-by-daikin.jpg

Uitbreiding van het L∞P by Daikin programma met koelaggregaten

Daikin Applied Europe heeft onlangs het L∞P by Daikin programma uitgebreid tot koelaggregaten. Daikin is daarmee de enige fabrikant die actief units met gerecupereerd koelmiddel promoot en levert, voor een breed gamma producten, van schroef- en scroll-compressorunits tot centrifugale compressormachines.

Chillers_3_adobe_express.jpeg

Levering van een volledig HVAC-systeem voor een voedselverwerkingsfabriek

Daikin leverde onlangs een volledig HVAC-systeem om te voldoen aan de koelingsbehoeften van een voedselverwerkingsfabriek in Hongarije. De eindgebruiker is actief in de sector van de voedingssupplementen en produceert supplementen op plantaardige basis, waaronder veganistische proteïnen.