Kristaltoren

Hoofdkantoor KBK Bouw, Volendam

Hiensch Engineering

Modern, gasloos, energieneutraal, smart en het hoogste comfort

"Onze opdrachtgever KBK bouwgroep ondergaat de laatste jaren de transitie naar een nieuwe generatie directie en medewerkers welke zich meer en meer richt op duurzame relaties en projecten. De vraag aan ons was om hierbij hun bestaande pand te verbouwen en uit te breiden naar een modern kantoorgebouw dat deze toekomstgedachte weerspiegeld en waar duurzaamheid een zichtbaar belangrijke rol in speelt. Modern, gasloos, energieneutraal, smart en het hoogste comfort voor haar medewerkers en bezoekers zijn hierbij als ontwerprichtlijnen meegegeven."

"Het huidige pand aan de Morseweg in Volendam doet al jaren dienst als hoofdkantoor van de KBK bouwgroep en moest tijdens de verbouwing deels operationeel en in gebruik blijven. Ook zijn er afdelingen in het bestaande gebouw die recent vernieuwd waren en geïntegreerd moesten worden in het nieuwe ontwerp. Bij het ontwerp is rekening gehouden dat de nieuwe installatie in delen opgebouwd wordt en ook in delen in bedrijf gesteld kan worden. Hiertoe is samen met opdrachtgever ook een faseringsplan voor de realisatie opgesteld. Daarnaast is er door de architect een aansprekend ontwerp gemaakt met een volledig nieuwe transparante gevel. Om ook hier het maximale comfort te kunnen bereiken is een uitgekiend klimaatconcept bedacht dat zowel voor de nieuwbouw vleugel als in het verbouwde gebouwdeel het toepasbaar is en voor de gebruikers als eenduidig en aangenaam wordt ervaren."

Bovenaanzicht Kristaltoren

"De integrale benadering van gebouw, installaties en gebruikers is de sleutel tot de oplossing van dit vraagstuk. De transmissie en koellast wordt beperkt door toepassing van hoogwaardige isolatie, HR++ glas en automatische gestuurde binnenzonwering. Voor het basiscomfort is vloerverwarming aangebracht die de basistemperatuur regelt.

Een VRV-systeem met individuele units per ruimte zorgt voor de naregeling. Dit systeem is modulair opgezet opdat aanpassingen naar nieuwe ruimte indelingen in de toekomst eenvoudig gerealiseerd kunnen worden zonder hiervoor de installaties te hoeven aan te passen. Alle verlichting is uitgevoerd als energiezuinige LED verlichting met Dali sturing. Hierdoor is voor elke individuele gebruiker en/of functie het lichtnivo in te stellen. Gebruikers kunnen zelf hun omgeving beïnvloeden door instelling van ruimtetemperatuur, lichtsterkte, zonwering en te openen ramen. Echter de gebouwinstallaties zijn intelligent.

Elke ruimte is voorzien van aanwezigheidsdetectie voor de schakeling van klimaat, licht en zonwering. Zo wordt het basis comfort nivo tijdens bedrijfsuren in elke ruimte geregeld op basis van vooraf ingestelde waarden, en hoeft de gebruiker alleen zijn voorkeuren aan te passen. Klimaat, verlichting, zonwering, beveiliging en domotica zijn allen gekoppeld op een gebouwbeheersysteem, dat zowel lokaal als centraal te bedienen is."

"De expertise van Daikin en haar medewerkers heeft ons hierin goed geholpen."

Altijd een optimaal comfort

"Voor de klimaatinstallatie passen we het VRV IV-systeem van Daikin toe voor zowel verwarming als koeling. Door de technologie van variabele koudemiddeltemperatuur past het VRV IV-systeem de snelheid van de invertercompressor en de koudemiddeltemperatuur continue aan, afgestemd op de benodigde capaciteit en de gebouwbelasting. Zo wordt altijd een optimaal comfort gerealiseerd, een belangrijk uitgangspunt voor onze klant.

Per bouwdeel is een watergekoeld VRV-buitendeel RWEQ-Y voorzien (totaal 6 stuks), welke allen aangesloten op een collectieve gesloten bodemwisselaar waar de uitwisseling van warmte en koude plaatsvindt. De bodemwisselaar bestaat uit 32 collectoren welke tot 175 m diep gaan. Voor de binnendelen zijn plafondinbouwmodellen FXSQ-A toegepast, welke middels hoog inducerende wervelroosters de ruimtes tochtvrij klimatiseren. De vloerverwarming is aangesloten op een separate water/water koudwatermachine EWWQ, welke ook is aangesloten op de bodemwisselaar.

Alle units worden geregeld door middel van de intelligent Touch Manager van Daikin, welke op zijn beurt weer communiceert met het gebouwbeheersysteem. Dit geldt ook voor de bestaande VRV III-systemen in het te handhaven bouwdeel, waardoor deze nu ook volledig geïntegreerd zijn in het GBS. De toepassing van hoogwaardige technologie en verregaande integratie met overige installaties vraagt een partner die weet waar hij het over heeft en oplossingen kan aandragen als daarom gevraagd wordt. De expertise van Daikin en haar medewerkers heeft ons hierin goed geholpen."

Hiensch Engineering - KBK Bouw 3.jpg

Het eerste gasloze en energieneutrale kantoorgebouw van Volendam

Hiensch Engineering - KBK Bouw 2.jpg

"Duurzaamheid is in alle facetten van het ontwerp doorgevoerd. Het gebouw met een hoogwaardige schil en glas, hoog rendement warmteterugwinning op de ventilatie, energiezuinige LED verlichting met daglichtregeling en 238 PV panelen op het dak. Het VRV systeem zorgt er voor dat de warmte en koude eerst onderling wordt uitgewisseld alvorens nieuw op te wekken. En dan natuurlijk de energiezuinige warmte en koude opwekking middels warmtepompen aangesloten op een gesloten bodemcollector. Dit alles heeft er voor gezorgd dat de bestaande gasaansluiting uit het pand is verwijderd en er een energie neutraal gebouw is gerealiseerd.

Een groot deel van de verbouwing is inmiddels achter de rug en de kantoren zijn al in gebruik genomen door de enthousiaste medewerkers die genieten van hun nieuwe omgeving en het aangename werkklimaat. De opzet van de installaties met meerdere warmtepompen voor de verschillende bouwdelen heeft het mogelijk gemaakt om delen eerder in gebruik te kunnen nemen. Aan de nieuwbouwvleugel wordt nog de laatste hand gelegd, voor het kerstreces zal ook dit gereed zijn. Met de realisatie van het nieuwe KBK hoofdkantoor aan de Morseweg is dan het eerste gasloze en energieneutrale kantoorgebouw van Volendam een feit!"

Meer info

Onze andere casestudies

crystal_tower_header1645px1080px.jpg

Kristaltoren

Om Kristaltoren te helpen zijn energierendement te maximaliseren, wilden we de kracht van luchtgekoelde VRV, watergekoelde VRV en koudwatermachines combineren in een complete klimaatoplossing.

header_torre_serenissima_1645px1080px.jpg

Torre Serenissima

De Torre Serenissima was uitgerust met een verouderd R-22 koudemiddelsysteem en we gaven het een volledige upgrade om meer energierendement en comfort te bereiken.

header-bloomsbury-hotel-1645px1080px.jpg

The Bloomsbury Hotel

Het VRVIII-systeem met warmteterugwinning van Daikin werd geselecteerd vanwege het extreem lage energieverbruik en de enorme besparingen in vergelijking met vergelijkbare systemen.

vmd-header-1645px1080px.jpg

Zakencentrum VMD

Een VRV IV-systeem zorgt voor alle verwarming en koeling van de VMD Tower B, een 25 verdiepingen tellend kantoorgebouw in Zagreb, waardoor het aan de hoogste rendementsniveaus voldoet en minder energie verbruikt.

velocity-header-1645px1080px.jpg

Kantoorgebouw Velocity

Duurzaamheid staat voorop in het ontwerp voor Velocity. Elk element van het ontwerp is zorgvuldig gekozen om EPC-classificatie "B" en BREEAM-score "uitstekend" te garanderen.

header-leon-restaurant-1645px1080px.jpg

Leon's restaurant

M&E-aannemer Synecore installeerde zijn eerste 'onzichtbare' HVAC-systeem, de Daikin VRV IV i-serie, in Leon Restaurant in het centrum van Londen, met heel wat ruimtebeperkingen en een maximaal rendement van de klimaatregeling.

c-and-a.jpg

C&A

Voor de renovatie van het complete HVAC-systeem wilde de C&A-winkel het hele jaar door op de meest rendabele en efficiënte manier comfort.

venice-header-1645px1080px.jpg

Arsenaal van Venetië

Een innovatief klimaatsysteem dat gebruikmaakt van de natuurlijke energie van de lagune van Venetië, levert veel comfort en een hoog energierendement met behoud van een historisch industrieel gebouw in hartje Venetië.

coral-header-1645px1080px.jpg

Wedkantoor Coral

Ontdek hoe onze zelfreinigende "Roundflow" cassettes 50% meer energiebesparing opleverden voor wedkantoren van Coral.

k-way-header.jpg

K-Way

Toen de luxekledingzaak K-Way een nieuwe winkel opende in Covet Garden, Londen, werkten we samen met nationale D1-aannemer Royale om de perfecte energiezuinige oplossing voor het pand uit te denken en te installeren.

sportisimo-header.jpg

Sportisimo

Voor dit project hebben we gekozen voor een buitensysteem dat kan worden aangesloten op een verscheidenheid aan binnendelen en ventilatiesystemen die strategisch in de winkel geplaatst worden.

thePosthotel-ghent-header.jpg

The Post Hotel

Als klimaatspecialisten hebben we gekozen voor ons VRV-systeem voor The Post Hotel Ghent vanwege de combinatie van energiezuinige technologie en het extra comfort.

van-der-valk-hotel-header.jpg

Van der Valk Hotel

Van de lobby tot de gastenkamers en de keuken, elke ruimte in het Van der Valk Hotel heeft zijn eigen unieke klimaatwensen. Ons doel was om een compleet systeem te ontwikkelen dat aan de behoeften van elk van deze locaties voldoet en de totale impact van het systeem op het milieu verkleint.

PORTA FIRA BARCELONA.jpg

Hotel Santos Porta Fira

De Santos Group, de organisatie die verantwoordelijk is voor het bouwen van Porta Fira, koos voor Daikin als vertrouwde partner om een uniek, betrouwbaar en energiezuinig klimaatregelingssysteem voor het gebouw te leveren.

header_agricole.jpg

Crédit Agricole

Crédit Agricole, dat vanwege zijn landbouwgeschiedenis bekend staat als "de groene bank", wilde voor een van zijn kantoren een energiezuinige oplossing voor airconditioning met weinig onderhoud.

Holcim_header_1645x1080.jpg

Cementfabriek Holcim

De cementfabriek van Holcim gebruikt state-of-the-art technologie om haar ambitieuze doelstellingen op het vlak van milieu en energie-efficiëntie te behalen.

Woonzorgcomplex Ganshoek, Lage Zwaluwe

Woon-zorgcentrum Landgoed Beukenstein, Driebergen-Rijsenburg

Twentse Bierbrouwerij De Zegger, Hengelo

Showroom, werkplaats en opslagruimte John Deere

Nieuwbouw Technisch Bureau van Beelen B.V.

De Kroon, Zwolle

Havatec B.V.

Strandhotel Cadzand

Stoomgemaal De Drie Sluizen, Nieuwendijk

Huis van Innovatie, Garderen

Hoogenboezem Hoofdkantoor en DC, Schelluinen

Hoofdkantoor KBK Bouw, Volendam

Doktershoek, Werkendam

crystal_tower_header1645px1080px.jpg

PeoplePower, Veenendaal

De Steck, Doetinchem

ACTION_store.jpg

ACTION

Voor een discounter als Action zijn de bedrijfskosten een belangrijke factor bij het kiezen van HVAC-systemen. Action zocht bovendien een partner die HVAC-ontwerp en -ondersteuning kon aanbieden en die ook kon zorgen voor de plaatselijke coördinatie in elk land waar de onderneming winkels heeft.

JBC-store.jpg

JBC

Om haar exploitatiekosten te optimaliseren, heeft JBC een praktijktest met Daikin-units uitgevoerd om na te gaan wat de voordelen van de de VRT-technologie (Variable Refrigerant Temperature) zijn.

Pomme-d'Or-entrance.jpg

Pomme d'Or Hotel

Airconditioning is in de meeste hotels, zowel in nieuwe als in gerenoveerde, de norm geworden. De airconsystemen van vandaag houden de hotelgasten koel in de zomer ... en bieden kostenefficiënte verwarming tijdens de winter. De warmtepompen van Daikin maken daarvoor gebruik van hernieuwbare energie en drukken zo de exploitatiekosten van hotels. Bovendien zien ze er mooi uit.

Daikin_Naturkost_Brinkman_1.jpg

Naturkost Brinkman

Naturkost Brinkman, specialist in organische producten, gebruikt Daikin-koelsystemen voor meer energierendement en meer comfort in zijn winkels.

header_centre_hotel_london.jpg

City Centre Hotel

Nieuw koelaggregaat verhoogt comfort in Londens hotel

Samrya_Qatar_HotelReception.jpg

Samrya 44

Met 44 verdiepingen van elegant vormgegeven luxe suites volgt Samrya 44 alleen de hoogste standaard in de bouw en HVAC.

R-32 in een koudwatermachine

Geluidsarm, een hoog rendement en een laag GWP; dat waren de eisen die Poonawalla Science Park stelde aan de twee nieuwe koudwatermachines die de vijftien jaar oude modellen moesten vervangen. Op het science park worden onder andere vaccins geproduceerd. Een goed gereguleerde omgeving is daarvoor cruciaal.

action_cassette_1645px1080px.jpg

Toewijzing van gerecupereerd koelmiddel bij Action

Action gaat nog meer samenwerken met Daikin in dit nieuwe baanbrekende project: recuperatie en hergebruik van koelmiddel uit gerenoveerde winkels.

courtyard_marriott_paris_france.jpg

Courtyard Hotel Parijs

The Courtyard conversion marks a successful collaboration between forward- looking urban regeneration and Daikin’s flexible, future-proof VRV heat recovery technology.

Restaurant Sillyfox

Somfy

Prezzemolo.jpg

Prezzemolo & Vitale – Palermo

De nieuwe Prezzemolo & Vitale-winkel in het historische hart van Palermo is voorzien van een installatie op basis van Daikin Zeas en VRV systemen.

header training center.png

Opleidingscentrum België

Daikin was op zoek naar een toekomstbestendige, lage-energie HVAC-oplossing voor zijn nieuwe opleidingscentrum in Gent.

DAIKIN_AbeleOptik_Drohne-2.jpeg.jpg

Conversie van een oud R-22 systeem

Conversie van een oud R-22 systeem naar een VRV 5 S-serie met R32-koelmiddel

VRV-5 S-series installation Villa del Padro.png

Renovatie van een kantoor in Madrid, Spanje

De VRV 5 S-serie van Daikin was de ideale oplossing voor het renovatieproject van een halfvrijstaande villa in Madrid

Residential application with home office.png

Woonhuis met home office

Bouwen van een nieuwe woning met een allround klimaatregeling

ZOME Office refurbishment Portugal.png

Zome

De hubs van Zome zijn moderne en veelzijdige ruimtes die een persoonlijke ervaring bieden aan klanten.

RT_p1_6-Hotel_Lasarenas.jpg

Hoteles Santos • Las Arenas

Het VRV-vervangsysteem van Daikin was de perfecte oplossing voor een systeemrenovatie om het energieverbruik te verminderen en daarbij de dagelijkse werking van het hotel niet te verstoren.

RT_p1_6-Merlin_Properties.jpg

Merlin Properties

Dit kantorencomplex maakt deel uit van een bedrijvencentrum in Madrid en werd onlangs gerenoveerd tot een meer efficiënte oplossing, waarbij de investeringskosten onder controle werden gehouden.

Hotel-St.-Annen-Außenansicht-Hotel-St-Annen.jpg

Hotel St. Annen

Het Hotel St Annen is gelegen in een stille straat in een woonbuurt in het centrum van Hamburg en creëert een warme en gastvrije sfeer voor bezoekers in een moderne omgeving.

Façades-Perial-RueduDome-BoulogneBillancourt-Janv21---09.jpg

Perial Asset Management

SOUND_ENCLOSURE_02.jpg

Casestudie van een geluidskast in Flassy

De akoestische effectiviteit van de nieuwe geluidskast van Daikin voor zijn Sky Air- en VR 5-buitenunits, werd gevalideerd door testen te plaatse, uitgevoerd op een residentiële installatie in Burgundy, Frankrijk, waar een aanzienlijke afname van het lawaai werd vastgesteld, gelijk aan of zelfs groter dan de waarden bij de testen in de fabriek.